Kohe saad teada, kuidas pakkida kergelt, mis peab kindlasti alati kaasas olema, kuidas end üleüldiselt reisiks ette valmistada, mis nipiga reisil terve püsida, kuidas eriti soodne majutus leida, mida silmas pidada lastega reisides, kuidas tagada enda turvalisus ja palju muud! Head lugemist!


1. Otsi parima pakkumisega hotellitoad

Parimate pakkumiste leidmiseks peaksid olema kannatlik, paindlik ja tegema korralikult kodutööd. On olemas erinevad strateegiad ja trikid soodsate pakkumiste leidmiseks. Näiteks broneerides 23-48 tundi ette, võid saada soodsaima hinnaga ruumi, sest broneerid tühistamisaja sees. Lisaks on mõistlik teha erinevatele lehekülgedele kasutajad, mis saadavad sulle e-kirja, kui mingis hotellis on avanenud eriti hea hinnaga diil. Kui saabud hotelli õhtul ja avaldad tagasihoidlikult soovi saada parema vaatega tuba, on tõenäoline, et võidki saada parema pakkumise sama hinna eest.

2. Loo uusi tutvusi ja säästa raha jagades hotellituba

Kui reisid üksi, võib hotellis peatumine tunduda üksildane. Seetõttu on hea mõte peatuda noortele mõeldud hostelites, kus on ühisruumid. Nii võid leida uusi kifte tuttavaid, kellele meeldib samuti reisimine ehk teil on ühised huvid. Ilmselgelt pole numbrituba nii uhke nagu viietärnihotellis, kuid see-eest on paljudes noortehostelites lahedad ühisalad, kus toimuvad põnevad üritused.

3. Ole majavalvur

Kui oled paindlik ja reisikuupäevad pole sinu jaoks kivisse raiutud, siis mõtle maja või lemmiklooma valvamisele. Leidub erinevaid veebilehti, millel inimesed otsivad enda äraoleku ajaks kedagi maja või lemmikut valvama. Nii saad seal paar ööd tasuta magada ja tõenäoliselt makstakse sulle veel peale.

4. Uuri, millal on riigipühad

Erinevates riikides on erinevatel aegadel riigipühad, mis võivad mõjutada su reisiplaane. Mõnedel juhtudel võivad kulud olla suuremad, sest hotellid täituvad kiiremini. Mõned teised pühad võivad olla lihtsalt populaarsed, mistõttu tulevad inimesed teistest riikidest kohale ja seetõttu on hinnad kallimad ka söögikohtades. Samas võib olla mõne riigi külastamine pühade ajal lahe kogemus.

5. Loe erinevaid blogisid ja lase sotsiaalmeedial end inspireerida

Kui guugeldad sihtkohta, leiad esimesena kõige tüüpilisemate restoranide ja vaatamisväärsuste nimed. Ole aga veidi põhjalikum ja uuri infot erinevatest blogidest. Tõenäoliselt jagavad kõige paremaid nõuandeid väheste jälgijatega blogijad, sest nad ei tegele giidide ja reisifirmade kinnimakstud sisuturundusega.

Pakkimisnipid

6. Enne reisikohvri pakkimist uuri, millised on sihtkoha ilmastikuolud

Nii tead täpselt, mida tasub kaasa pakkida. Uuri ka seda, milline on ilm sihtkohas just nendel päevadel, kui oled sinna minemas. Kohvrisse tasub alati kaasa panna vihmamantel ja veekindlad jalanõud. Kui oled minemas külmema kliimaga riiki, siis on mõistlik võtta kaasa erinevaid kampsuneid.

7. Vali reisikohver, mille tunned alati ära

Tüüpiline must kohver võib olla veel tuhandel inimesel ja seda on peale maandumist raske leida. Niisiis vali reisikohver, mille leiad hõlpsasti üles. Enne kohvri ära andmist lennujaamas pildista seda igaks juhuks, sest nii on tõenäolisem, et leiad selle hiljem üles. Kui sul on aga tüüpiline reisikohver nagu paljudel, siis lisa sellele mõni erksavärviline silt või tunnus, mille järgi leiad selle lihtsasti üles.

8. Kui võimalik, kasuta tahkeid hügieenitooteid

Kuna lennujaamas kehtivad vedelikele teatud nõuded, siis on mõistlikum kasutada hügieeni- ja meigitooteid, mis on tahked. Nii tekib vähem sekeldusi ja on väiksem tõenäosus, et oled sunnitud midagi prügikasti viskama. Kui kasutad aga vedelal kujul tooteid, siis aseta need alati suletavasse kotti. Nii saad kindel olla, et miski ei leki.

9. Kõige vajalikumad asjad hoia käsipagasis

Pagas võiks alati sisaldada järgnevaid asju:

  • unemask ja kõrvatropid;
  • deodorant;
  • pistikupesa konverter
  • hambapasta ja hambahari;
  • päikeseprillid;
  • päikesekaitsekreem;
  • putukatõrje;
  • taaskasutatav veepudel;
  • padjapüür eraldamaks musti ja puhtaid riideid;
  • pesupehmendi, mis hoiab ka kohvris head lõhna.

Nipid. kuidas pakkida kaasa vähe asju

Kahenädalase reisi tarbeks saab pakkida kõik asjad käsipagasisse, kuid selleks on vastavad nipid, kuid seda kõige mõistlikumalt teha.

10. Järgi tuntud 5-4-3-2-1 reeglit ehk 5 ülaosa, 4 alumist osa, 3 ehet, 2 paari sokke ja 1 trikoo.
11. Ära paki kunagi rohkem kui kahe nädala jagu riideid, sest võid alati külastada pesumaja.
12. Paki kaasa neutraalsetes toonides ja omavahel sobivaid riided.
13. Võta kaasa ainult hädavajalik kosmeetika, mis mahub pisikesse kotti. Jäta seep, šampoon ja muu taoline koju, kui see on olemas hotellis, kus peatud.
14. Jäta kohvrisse veidi ruumi suveniiridele.
15. Keera riided rulli, mitte ära voldi. Nii jääb rohkem ruumi.
16. Pisikesed asjad aseta kohvris olevatesse jalanõudesse. Kui sul on vannimüts, siis tõmba see jalanõudele ümber, et asjad välja ei kukuks ja mustaks ei saaks.

Täiendatav ettevalmistus

17. Enne väljumist sea kodus kõik korda

Kui lähete perega reisile ja maja jääb mõneks ajaks tühjaks, siis on mõttekas teha mõningad ettevalmistused, et kodu ja lemmikloomad oleksid turvaliselt. Teavita äraolekust oma naabreid ja ütle neile, kui kauaks plaanid lahkuda. Palu naabritel võtta postkastist sinu kirjad ja ajalehed. Mis puutub loomadesse, siis on erinevad lemmikloomahotellid või leidub sinu tutvusringkonnas mõni tore ja lahke inimene, kes käib koeraga jalutamas või kassile süüa andmas ja vett vahetamas. Auto jäta garaaži või lennujaama lähedale parklasse. Kuigi taksoga on mõttekam minna lennujaama, sest parkimistasu võib kalliks osutuda.

18. Õpi mõned kohalikud fraasid

Õpi kohalikus keeles ära fraasid nagu “tänan” ja tervitusfraasid. See jätab sinust kohalikele parema mulje. Tee selgeks ka see, kuidas hääldada erinevate tänavate nimesid, kui peaksid ära eksima.

Lennunipid

19. Leia parimad pakkumised

Võib-olla oled seda kuulnud, aga kui broneerid lennu kuus nädalat ette neljapäeva pärastlõunal, siis saad parima pakkumise. Enne, kui hakkad lennupakkumisi otsima, siis puhasta oma veebilehitseja ajalugu ja kustuta küpsised. Kui lennufirmade lehed saavad aru, et oled pileteid mitmel korral otsinud, võivad nad hinnad kõrgemaks ajada.

20. Mine lennujaama varakult

Nii võid saada parema pakkumise. Seetõttu on mõistlik minna lennujaama 2-3 tundi enne lennuki väljumist. Mida varem jõuad väravasse, seda suurem on tõenäosus, et just sina võid saada hea pakkumise osaliseks. Teinekord võivad olla lennud aga ülebroneeritud, mistõttu pakutakse vabatahtlikele paremaid pakkumisi. Kui sulle sobib istuda varuväljapääsu juures, siis kasuta võimalust, sest see koht on avaram, mis tähendab, et sul on rohkem ruumi ja mugavam.

21. Valmistu turvakontrolliks

Isegi kui saabud mitu tundi enne lennu väljumist, siis on mõnus läbida turvakontroll nii kiiresti kui võimalik. Kanna riideid, mille saad vajadusel kiiresti eemaldada ja kui lähed soojale maale, pane jalga sandaalid või tennised. Nagu ennist mainitud, siis kõik vedelad hügieeni- ja kosmeetikatooted aseta plastkotti. Sülearvuti ja vedelikega plastkott võiksid olla kohvri ees taskus, et see kiiresti välja võtta. Igasugused mündid ja muu taoline jäta koju, sest muidu pead ette näitama ka need.

22. Ära lase end häirida ajavahest

Seetõttu on mõistlik ette valmistada oma keha paar päeva ette. Mine vara magama ja ärka õigel ajal. Kui maandud, siis ära ole väsinuna pikalt üleval, vaid tee siin-seal 15-minutiline uinak. Kui lendad, võta kindlasti kaasa unemask ja kõrvatropid, et saaksid lennukis ja sihtkohas magada. Oluline on juua palju vett ja vältida alkoholi ning kofeiini sisaldavaid jooke, sest nii tunned end paremini.

Nippe, kui lähed automatkale

23. Käi autoga enne ülevaatusel

Nii saad olla kindel, et kõik on korras ja turvaline. Et pidurid töötavad, et tuled põlevad, et mootor on korras ja nii edasi.

24. Paki kaasa turvavarustus, mis on kindalaekas või pagasiruumis

Kui sõidad autoga pikka vahemaad, võib ette tulla erinevaid sekeldusi ja autoga võib midagi juhtuda. Seetõttu on hea, kui turvavarustus on kaasa. Kaasa peaksid võtma:

  • taskulambi;
  • esmaabikomplekti;
  • tekid;
  • krokodillid;
  • turvavöö lõikuri;
  • raketipüstoli;
  • tööriistakasti;
  • telefonilaadija;
  • telefonis võiksid olla rakendused, mis aitavad äraeksimise korral.

Autoreisiks pakkimine erineb lennureisiks pakkimisest. Niisiis kui sõidad pikka vahemaad, tasub kaasa võtta ka erinevaid sööke ja jooke, sest alati, kui kõht tühjaks läheb, ei pruugi bensiinijaamas olla poodi või siis pole pikal teelõigul üldse bensiinijaama. Võta kaasa hästi säilivad toidud nagu:

  • maapähklivõi;
  • noored sojaoad kaunades;
  • mandlid ja pähklid;
  • pähklisegu.

25. Planeeri teekond

Autos võiks olla GPS ja telefonis vastavad rakendused, mis aitavad määratleda asukohta. Kuna tehnika võib aeg-ajalt alt vedada, võiks kaasas olla ka paberil kaart. Kui teekond on pikk, on oluline vahetustega magada või teha magamispeatused. Igal aastal satub Ameerikas enam kui 100 000 inimest liiklusõnnetusse väsimuse tõttu. Seetõttu uuri, millised kämpingud ja hostelid jäävad teele.

Nippe turvalisuseks

26. Osta kindlustus

Olenemata sellest, kas reisid oma riigis või plaanid minna välismaale, siis kindlustus on oluline. See katab ravikulud, kaotatud pagasi, tühistatud lennud ja muu taolise.

27. Pangatasud

Uuri täpselt, milliste teenuste eest võib pank sinult raha nõuda ja milliste eest mitte. Teavita panka, kui lähed kuskile kaugele, sest muidu võivad nad kogemata sinu kaardi kinni panna, kui maksad mingil kaugel-kaugel maal. Uuri ka seda, kas sularaha väljavõtmise eest peab maksma lisatasu, sest kui teenustasud on liialt kõrged, siis tasub raha välja võtta kodumaal.

28. Kontrolli oma krediitkaardi väljavõtteid

Isegi kui maksad suurema osa ajast reisil olles sularahas, siis tasub krediitkaardi väljavõtteid aeg-ajalt kontrollida, sest nii saad kiiremini jälile, kui keegi on sinu krediitkardi pihta pannud ja kasutab seda ise.

29. Hoia raha peidetud kohas

Kui võtad kaasa suure summa sularaha, siis hoia seda turvalises kohas. Eriti valvas peaksid olema turistiderohketes suurlinnades, kus on palju taskuvargaid. Väga hoolikas peab olema linnades nagu Barcelona (Hispaania), Rooma (Itaalia), Praha (Tšehhi), Ho Chi Minh (Vietnam), Phnom Penh (Kambodža), Buenos Aires (Argentiina).

Et raha oleks turvaliselt, siis ära hoia kogu raha ühes kohas, vaid jaota raha osadeks. Näiteks hoia mingi väiksem summa taskus, et saaksid maksta söögi-joogi-suveniiride eest.

30. Kanna vöökotti

See on vana hea turvaline viis hoidmaks oma väärtuslikku asju. Kõhukotist on vargal midagi palju raskem varastada, kui käe-, õla- või seljakotist.

31. Uuri, millised on tüüpilised vargus- ja petmisnipid

Nii saad olla kursis, et keegi ei tõmba sul nahka üle kõrvade. Mõnedel kohalikel on turistide tarbeks teatud nipid, kuidas neilt raha välja petta. Sellised nipid on aga küllalt levinud ja nendet kirjutatakse ka erinevates blogides. Seetõttu on mõistlik kodutöö ära teha. Pead lihtsalt guugeldama näiteks “Common scams in /riigi nimi/”.

32. Küsi naisteenindajatelt nõuandeid

Kui oled naine ja reisid üksi, siis mõnedes riikides võib see olla eriline väljakutse. Kahjuks on mõnedes riikides endiselt arusaam nagu oleksid naised vähem väärt. Niisiis vältimaks vägivalda ja ebamugavaid olukordi, uuri erinevatelt naisteenindajatelt, mida peaksid eelkõige silmas pidama ja kuidas sihtkohas naistesse suhtutakse. Näiteks milliseid piirkondi vältida, et kõik oleks turvaline. Ka Facebookis leidub erinevaid gruppe. See on tähtis, sest kui lendad, siis tõenäoliselt pole sul ka eriti enesekaitsevahendeid, mida vägivaldse olukorras puhul kasutada. Sihtkohas võid aga igaks juhuks osta pipragaasi või nukid.

Lastega reisimine

33. Kombineeri pagas

Ka lastega saab minna reisile nii, et kohver on kerge ja asju on vähe. Muidugi on mõistlik lasta lapsel oma asju kanda seljakotis, aga kui nad otsustavad ühel hetkel, et nad ei soovi seda enam teha, siis tuleb kohver pakkida võimalikult väheste asjadega.

34. Laps peaks teadma sinu telefoninumbrit ja majutuskoha aadressi

Kui laps eksib linnas ära, siis saab ta sinuga ühendust. Piisavalt vanad lapsed oskavad muidugi paremini tee leida majutuskohani, kuid mida noorem, seda kindlam peaks olema, et tal on kasvõi mingisugune kaart, kuhu on kirjutatud ööbimiskoha aadress ja sinu telefoninumber.

35. Uusi lisatasude kohta

Lastega reisimine võib tähendada lisatasusid. Võib juhtuda ka nii, et mõnedesse kohtadesse pääsevad teatud vanuses lapsed tasuta. Sellised asjad on mõistlik järele uurida, sest nii tead täpselt arvestada, kui palju muutuvad kulud suuremaks.

36. Võta laste jaoks kaasa asju, mis pakuvad neile tegevust

Lapsel võib reisi vältel hakata igav, mistõttu on mõistlik võtta kaasa teha lemmikraamat, mõni mänguasi, kaardid või midagi muud taolist, mis aitab igaval hetkel meelt lahutada. Samuti on hea kaasa pakkida paar lisasnäkki, sest kui lapsel läheb kõht tühjaks, saad talle süüa anda.

37. Võta rahulikult ja ole positiivselt meelestatud

Lastega reisimine pole aga lihtne, sest nad vajavad lisatähelepanu ja võivad olla tujukad. Seetõttu võta rahulikult ja planeeri iga koha külastamiseks tavapärasest rohkem aega. Sind võib tõenäolist oodata ees mitu olukorda, kus pead põhjendama, miks te sinna lähete, mida te seal teete, millal süüa saab ja kas seda-teist-kolmandat toitu ka pakutakse.

Nipid vältimaks haigestumist

38. Vaktsineerimine

Tee kodutöö sihtriigi kohta ja uuri, kas vajad vaktsiine ja millised tervisenõuded kehtivad konkreetses kohas. Kuna sihtkohad ja probleemid on erinevad, siis ei saa jagada üheseid nõuandeid. Mõnda riiki minnes pole vaja midagi teha, teises riigis pead hoiduma kraaniveest ja enne kolmandasse riiki minekut pead laskma vaktsineerida ennast mitme haiguse vastu.

39. Väldi kraanivett

Osta pudelivett, sest see on kõige turvalisem. Kui sööd restoranis, siis palu jookidesse mitte lisada jääd, sest see on valmistatud kraaniveest. Võib-olla ei mõju see kraanivesi halvasti kohalikele, sest nende organism on sellega harjunud, kuid sinu oma ei pruugi olla ja seetõttu on tark juua pudelivett.

40. Väldi toidumürgitusi süües hoolikalt valitud tänavatoitu

Kui reisid Kagu-Aasiasse või mingisse riiki, kus on arenenud tänavatoidukultuur, siis eelista tänavatoitu restoranitoidule. Loomulikult peaksid tänavatoidu koha, millest tellid, valima hoolikalt, kuid see-eest saad terve aja jälgida, kuidas su toitu tehakse ja milline on hügieen.

41. Ole ettevaatlik, kui sul on allergiaid

Eriti hoolikas pead olema siis, kui sul esineb erinevaid toiduallergiaid. Samuti ei pruugi restoraniteenindajad rääkida sinuga sama keelt ja inglise keelt ei osata ka igal maal. Seetõttu ole kannatlik, õpi peamised fraasid ära ja kui vaja, kirjuta üht-teist üles. Võta igaks juhuks kaasa ka allergiaravimid, kui peaks tekkima olukord, et vajad neid. Kui reisid üksi, siis võiks ravimite juures olla ka juhis, kuidas seda sulle vajaduse korral manustada.

Nipid muutmaks reisi tähendusrikkaks

42. Räägi reisisõpradega enne minekut

Kui reisid sõbra või elukaaslasega, siis on mõistlik tülide vältimiseks enne reisi ühised eesmärgid paika panna. Igal inimesel on erinevad ootused ja ideed, milliseks kujuneb reis, kui palju raha kulutatakse päevas, kuhu minnakse ja milline on päevatempo. Seetõttu on mõistlik sellised asjad enne läbi rääkida, et keset reisi ei tekiks negatiivseid meeleolusid.

43. Tõuse ja sära

Kui lähed populaarsesse sihtkohta, siis kasuta äratuskella ja ärka hommikul vara. Uuri ka täpselt järele, mis kellast kellani mingi vaatamisväärsus avatud on ja millal seda kõige mõistlikum külastada on. Mõne vaatamisväärsuse juures on meeletud järjekorrad. Kui ärkad aga vara ja oled esimeste seas kohal, pääsed kiiremini sisse.

44. Tee endale selgeks, milline on kohalik kultuur

Reisimine ei kujuta endast vaid ühte või kahte inimest minemas mingisse riiki. Kui külastad teist riiki, siis see on sarnane kellelegi külla minemisega. See tähendab, et tee enesele selgeks, millised on sihtkoha riigis tavad, sest mõned tavad võivad sootuks erineda sinu kodukoha tavadest. Pea meeles, et kõiki inimesi tuleb kohelda austusega.

Kohaliku kultuuriga saad end kurssi viia guugeldades. Pea meeles, et erinevates kultuurides kehtivad erinevad etiketireeglid. Kui sa pole päris kindel, millised on kohalikud tavad, siis järgi neid reegleid:

  • riietu viisakalt;
  • alkoholi tarbi mõõdukalt või üldse mitte;
  • ära toida loomi
  • ära pildista kohalikke nende loata;
  • ära solva kohalikke tavasid, isegi kui need näivad imelikena;
  • ära puuduta inimesi, eriti vastassoost;
  • kui näed erinevaid märke ja sa ei tea, mida need tähendavad, siis küsi kohalikelt või uuri internetist.

Kui austad teisi, lood positiivse atmosfääri ja teised austavad ka sind.

45. Ole vabatahtlik

Kui reisid pikka aega, võib see rahakotile rängalt mõjuda. Seetõttu on mõistlik osa võtta vabatahtlikust tööst, sest selle juurde kuulub sageli tasuta söök ja peakate. Lisaks saad suhelda kohalikega ja näha elu teisest vaatevinklist. Leidub palju reisijaid, kes töötavad hostelites või peremajutustes ja saavad vastutasuks tasuta söögi ja ööbimise.

Kui leiad aga vabatahtliku töö programmi, mis eeldab maksmist erinvate asjade eest, siis ole ettevaatlik, sest see võib olla hoopis mingi järjekordne petuskeem. Samuti pole hea idee külastada lastekodusid, sest see võib pikemas perspektiivis mõjuda lastele hoopis halvasti.

46. Toeta kohalikke ärisid

Olgu nendeks kohvikud või suveniiripoed, siis igal juhul on mõistlik toetada hoopis kohalikke ettevõtmisi. Teenused või tooted, mida nendest saad on väärt palju rohkem, kui masstoodetud kaubad. Hooli ka loomadest ja ära mine tiigrit kiusama või elevandiga sõitma. Nende eksootiline ja põnev välimus pole ettekäändeks, et see on normaalne ja lubatud. Paljud taolised “meelelahutajad” ei kohtle loomi sugugi hästi.

47. Jaga oma nippe teiste reisijatega

Kui juhtud kuskil kohtuma mõne teise reisijaga ja leiate ühise keele, siis ära ole kitsi jagama nippe. Mõtle, kui väga meeldiks sulle endale, kui keegi lahke ja tore reisija jagaks kasulikke reisinippe. Võib-olla on teisel reisijal mõni kasulik nipp sulle ja sul temale. See võib puudutada vaatamisväärsusi, toitu, transporti või miskit muud. Võidate mõlemad.

48. Reisi moel, mis sulle sobib

Reisimiseks on erinevaid vorme ja iga inimene on erinev, mistõttu on mõistlik leida endale sobiv viis reisimiseks. Enne reisile minekut mõtle, mida soovid reisist saada. Kas soovid minna niisama sooja kohta puhkama või soovid tõmmata maha sihtkoha oma soovide nimekirjas? Võib-olla soovid proovida hoopis uusi toite ja avastada põnevat kultuuri sihtkohariigis. Mida selgemini oma ootusi tead, seda paremini oskad neid täita.

49. Tea, et kõik ei lähe alati plaanipäraselt

Isegi kui lähed reisile viimasel minutil, võivad mingid asjad kujuneda plaanitust erinevaks. Näiteks lend hilineb, tühistatakse või on sihtkohariigis halb ilm. Plaane ei peagi ette tegema mitu kuud või nädalat. Samas võivad ootamatused muuta reisi meeldejäävaks. Ja kui teed spontaanseid otsuseid, võib reis kujuneda hoopis meeleolukamas ja sündmusterikkamaks, kui esialgu arvasid.

50. Jäädvusta kogemusi

Mõned mälestused reisist jäävad sinuga elu lõpuni, kuid on ka neid, mis kipuvad kaduma. Seetõttu tasub reisil olles pildistada ja teha naljakaid klõpse sellest ja teisest asjast. Võib-olla ei tundu iga klõps alguses teab-mis-tähtis, kuid hiljem pilte vaadates tekib soe tunne. Mõne asjaga võib meelde tulla ka hoopis füüsiline mälestus või suurepärane kogemus. Kui pildistad telefoniga, siis ära unusta pilte laadida arvutisse. Hea mõte oleks pilte ka ilmutada, sest albumeid vaadatakse tegelikult ikkagi rohkem, kui reisipilte, mis on kusagil arvutikaustades.

Allikas: your-rv-lifestyle.com