„Aga hobuseliha? Hobusepiim…,“ kirtsutad sa ehk nüüd nina. Ei saaks öelda, et ka minul sellist reaktsiooni ei tekkinud, eriti kuna olen alati eelistanud taimetoitu. Aga nagu öeldakse, kõik on peas kinni. Lihasõpradele on Kesk-Aasia niisiis paradiis, taimetoitlastel on raskem, kuid mitte võimatu.

Mida seal siis süüakse?

Beshbarmak — traditsiooniline toit, mis koosneb peenikestest nuudlitest ning keedetud hobuselihast. Beshbarmak tähendab kirgiisi keeles „viit sõrme“ ja vanal ajal söödi seda näppudega. PS. Kui hobuseliha asemel kasutatakse odavamat lammast, siis asetatakse keedetud lambapea austuse märgiks külalise ette. Juhtus see ka minuga ühes mägikülas, kus küll pea puudumisel anti mulle ette lamba magu ja soolikajupikesed. Õnneks oli pererahvas mõistev, kui need suuremeelselt lastele jätsin, kes need tänulikult maiuspaladena alla kugistasid.

Manty ja samsa — pelmeenilaadsed tooted ja lihatäidisega pirukad. Tihti kasutatakse nende täitmisel liha, loomarasva ja sibulat.

Lagman — nuudlisupp, ja pange tähele, taimetoitlased — see on üks roog, kus liha sees pole. Nuudlid, tšillipipar, köögiviljad ja vürtsikas äädikakaste.

Kumõss ehk fermenteeritud hobusepiim. Selle maitse kirjeldamisel jään ma veidi hätta, kuid meenub, et esimest korda proovides meenutas see hästi natuke tuhas küpsetatud kartuleid. Juuakse palju suvel.

Maksym — linnastest või teistest viljateradest keetmise teel saadud jook. Samuti kerge alkoholisisaldusega nagu kumõsski. Külades antakse seda palaviku korral lastele juua.

Kurut — soolased „juustupallikesed“ — midagi, mis igal õigel kirgiisil taskus või käekotis on. Umbes ühele kümnest välismaalasest see ka maitseb, kohalikud ei kujutaks elu selleta ettegi.

Mis veel? Kui sulle maitseb sai, must tee ja erinevad moosid, siis ilma nendeta üks õige perekond oma päevamenüüd ei koosta. Palju kasutatakse riisi, nisujahu ning nuudleid, võõras pole ka tatar. Kes tahab vähe värskemat kraami, peab ise sammud turule seadma — sealt leiab köögi- ja puuvilju täiesti vabalt ka aastaringselt. Ja muidugi kala — suurest Issykuli või veidi väiksemast Song Koli mägijärvest püütud siig on midagi, mille peale iga endast lugupidav kirgiis keelt limpsab.

Vaata ka pilte mõnest kirgiisi toidust:

Madle Timm on 25-aastane Eesti tüdruk, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel