Välisajakirjandusest on saanud lugeda kohapeal viibivate ajakirjanike reportaaže, kes kinnitavad, et Damaskuses vaibusid plahvatused ja tulistamine enne südaööd.

See vaherahu ei tähenda küll veel, et sõja lõpp oleks käega katsutavalt lähedal - relvarahuleppest on järgmise kahe nädala jooksul nõus kinni pidama 97 Süüria mässuliste rühmitust, kuid paraku on neid riigis rohkem.

Viie aasta jooksul on hävitatud suur osa riigi ajaloo- ja arhitektuuripärandist, eriti on kannatanud Aleppo ja maailma üks vanimaid linnu Damaskus ning mitmed vanad mitte-moslemite pühamud.

Näiteks hävitasid džihadistid buldooseritega umbes 1500 aasta vanuse kristliku kloostri põhjendusega, et «seal ei kummardatud õiget jumalat ehk Allahi. Ka on suutnud Islamiriik hävitada Mosuli lähedal asunud arheoloogiliselt tähtsa Nimrudi ning 20000-aastase iidse linna Hatra. Selliseid näiteid võib tuua tuhendeid ja paraku pole lahengutes puutumata jäänud isegi mitte paljud islamiga seotud hooned.

2013. aastal hävines hävines Aleppos kokkupõrgete käigus 11. sajandist pärit Umayyadi mošee minarett. Sõja tõttu lisati juba samal aastal Aleppole lisati UNESCO ohustatud maailmapärandi nimistusse veel Bosra ja Damaskuse vanalinn, Põhja-Süüria iidsed külad, Palmyra oaas, Crac des Chevaliers'i ning Qal'at Salah El-Din'i loss.

Sisehoov Damaskuse vanalinnas, 2010. Foto: Silvia Pärmann

Naine Damaskuses mošees, 2010. Foto: Silvia Pärmann

Umayyadi mošee, 2010.Foto: Silvia Pärmann.