Siin on nimekiri kümnest riigist, mis pole teatanud ainsastki koroonajuhtumist.

Tuvalu

Tuvalu on suutnud siiamaani enda umbes 10 000 elanikkonna hoida koroonaviirusest vabana. Selle edu taga on ilmselt asjaolu, et Tuvalu asub üheksal korallsaarel Vaikses ookeanis Austraalia ja Hawaii vahel. Kindlasti on mänginud rolli ka ranged karantiinireeglid juba 3. märtsist alates (mis ka turistid eemale hoidis), limiteeritud avalikud sündmused ja trahvid valeinfo levitamise eest.

Türkmenistan

Märtsis keelas Türkmenistani valitsus sõna “koroonaviirus” kasutamise ja ähvardas vahistada kõik, kes avalikus kohas maski kannavad. Peagi aga muudeti meelt ja utsitati kodanike maske kandma, et kaitsta neid “mürgise tolmu” eest. Asudes Kesk-Aasias, kus koroonaviirus levib kergesti üle riikide piiride, väidab Türkmenistan siiski, et riigis pole ühtegi koroonajuhtumit, kuid massihauad ja hiljutine suur haiguspuhang naistevanglas räägivad vastupidist.

Cooki saared

Tegu on ühe esimese riigiga, kes aprillis ennast koroonaviiruse vabaks sai nimetada. Seda suuresti tänu nende agressivsele testimise strateegiale. Saared on siiani viirusevabad, Uus-Meremaa ametnikud mõtlevad isegi kahe riigi vahelise reisimulli avamisele.

Niue

Iseseisev Niue saar Cooki saarestikus, mis on maailma üks suurimaid korallsaari, on koroonaviirusest pääsenud tänu hõredale asustusele. Kuid plaanid karantiinireegleid pühadeks leevendada, et 30 000 kohalikku ehk 95% saare kogu rahvastikust, kes välismaal elavad, koju saaks, paneb saare võimud Niue koroovavaba tuleviku üle tõsiselt muretsema.

Nauru

Suuruselt maailma kolmas kõige väiksem riik on hoidnud oma 11 000 suuruse elanikkonna koroonavaba tänu karmidele reisipiirangutele. Neid reegleid on olnud lihtne täita tänu saare väga eraldatud asukohale. Lisaks on juba varasemalt tegu on ühe vähim külastatud kohaga maailmas, kuhu satub aastas ainult umbes 200 turisti.

Mikroneesia Liiduriigid

Vaikses ookeanis asu 607 saarest koosnevad Mikroneesia Liiduriigid jõudsid märtsis ajalehtedesse, kuna rakendasid väga karmid reisipiirangud, et koroonaviiruse levikut ennetada. Nende strateegia oli edukas — riik on siiani koroonaviirusest vaba.

Belau

See saarestik Austraalia ja Taiwani vahel, mis koosneb umbes 340 saarest, on hoidnud koroonaviiruse endast eemale piiride sulgemisega. Peale piirangu leevenemist nõuti igalt riiki sisenejalt testi tegemist ja karantiini. Belau on mänginud mõttega avada reisimull Taiwaniga.

Põhja-Korea

Riik pole kinnitanud ühtegi positiivset koroonatesti tulemust, kuigi sealt on lekkinud mitmeid uudiseid koroonaviiruse levikust. Hirmus, et haigusepuhang võib koormata riigi niigi nõrka tervisehoiusüsteemi, on riigipea meetmed olnud karmid. Näiteks on antud korraldus tulistada kõiki, kes riigi piiri ületavad, keelatud on merel kalal käimine ja reeglite mitte täitjad hukatakse. Kõigele lisaks soovitatakse kodanikel tungivalt siseruumides olla, kuna väidetavalt võib tolmutorm viiruse Hiinast Põhja-Koreasse sisse tuua.

Kiribati

Kiribati 33 saart asuvad Hawaii ja Austraalia vahel. Unikaalne asukoht ja varajane riigipiiride sulgemine tagas edu riigile juba pandeemia alguses.

Tonga

Tegu on riigiga, kus kuulutati eriolukord välja peale esimest koroonaviiruse kahtlusega juhtumit. Kuigi juhtum osutus valehäireks, on riigis jätkuvalt eriolukord ja rahvusvaheline reisimine on keelatud. Need meetmed on hoidnud riigi kõiki 170 saart viirusevabana.

Allikas: msn.com

Fotod: Shutterstock