See valitsusliige on Venemaa ase-kultuuriminister Alla Manilova, kelle ülesandeks on muuta Venemaa populaarseks turismisihtkohaks, mis on puhkajate järgmistes soovinimekirjades.

Tulen Siberi-teema juurde tagasi hiljem, aga praegu tahaks rääkida sellest, et peagi on kõigi pilgud pööratud Musta mere äärsesse Sotšisse, kus algavad taliolümpiamängud.

Sotši Taliolümpiamängud, mida kutsutakse ka "Putini mängudeks", peavad näitama maailmale uut Venemaad. Samas on see mainekujundajatele raske ülesanne. Olümpia ettevalmistamine on ületanud kaugelt esialgset eelarvet - ligi 55 miljardi dollariga on saanud Sotši Taliolümpiamängudest maailma kalleim taliolümpia. Seda saadavad ka korruptsioonisüüdistused, töötajate väärkohtlemine ehitusel, moodsa aja potjomkinlus. Samuti saadavad mänge Putini Venemaa eripärad: alates homode kohtlemisest kuni etniliste vähemuste ahistamiseni või Pussy Rioti ja Greenpeace´i aktivistide kinnivõtmiseni.

Alla Manilova.

Alla Manilova lükkab seesuguse kriitika tagasi: "Ma ei tea, mida (briti) meedia kirjutab Sotši kohta, kuid Sotši Olümpiamängudest saab igal juhul väga eriline sündmus," ütles ta. "Taliolümpia tuleb vaatemänguline, kõik saab olema organiseeritud täiuslikult ja igaüks võib tunda, et ta on teretulnud. Aga kui mängud algavad, eks siis saavad kõik selles ise veenduda."

Selles on tal õigus. Kui taliolümpiamängud algavad, koondub tähelepanu spordivõistlustele. Mõned neist võistlustest toimuvad esimest korda - nagu näiteks rennisõit ja pargisõit.

Neile, kes kardavad terroristide rünnakut, ütleb Manilova, et 40 000 politseiniku ja siseministeeriumi eriüksuslaste abiga on loodud olümpiaehitiste ümber "raudne ring", mis tagab täieliku turvalisuse.

Ja homoseksuaalidele ütleb ta järgmist: "Loomulikult tunnevad nad end mängudel mugavalt. Mitte keegi Sotšis ei hooli sellest!"
(Ja miks peakski, kui linnapea Anatoli Pakhomovi sõnul polegi Sotšis homoseksuaale, nagu ta kinnitas intervjuus BBC-le).

Olgu tulemus milline tahes, paneb taliolümpia Sotši tähelepanu keskmesse - ja koos sellega ka kogu Venemaa ("Nii nagu Peeter Suur raius akna Euroopasse, nii saab Sotši olema aknaks Venemaale.") - Manilova on veendunud, et Sotši Taliolümpiamängudel on positiivne mõju riigi turismivõimalustele ja puhkajates huvi tekitamisele Venemaa kui sihtkoha vastu.

Samas tunnistab ta, et pikk tee on veel minna. Erinevalt mõnedest kunagistest kaaslastest Ida-Euroopas ja liiduvabariikidest – Lätist, Leedust, Eestist - on Venemaa endiselt "uinuv hiiglane", kui rääkida turismist. Seda riiki vaadatakse kui kauget, keelatud maad ikka veel külma sõja aegsete eelarvamustega. Peale Moskva ja Peterburi eriti mujale turistid ei kipu ja Venemaa tohutu suuruse ja mitmekesisuse juures on see veider.

"Me pole kunagi turismi korralikult propageerinud ja välja öelnud, mida on Venemaal puhkajatele pakkuda," ütles Manilova, "on valitsenud infovaakum, kuid see hakkab nüüd muutuma. President andis meile ülesande arendada turismisektorit. Kavatseme muuta Venemaa turistisõbralikuks."

Praegu peavad välisturistid kokku puutuma inglisekeelse info raske kättesaadavuse ning kohmaka ja kalli viisasüsteemiga. Infovähesuse kõrvaldamiseks luuakse Venemaa turismi propageerimise veebilehele Strana.ru ka teistes keeltes tõlkeveebid ning alustatakse mitmekeelsete turismipunktide loomist suurematesse linnadesse, alustades Manilova kodulinnast Peterburist.

Viisaprobleemi lahendamine jääb aga kõige keerulisemaks. Viisa on kallis ja selle taotlemine aeganõudev. Siingi on oodata esimesi muutusi: transiitreisijad saavad teatud tingimustel peatuda Venemaal lühiajaliselt ka viisata. Lubatakse viisareeglite leevenemist nelja aasta pärast, kui Venemaal toimuvad jalgpalli maailmakarikavõistlused.

Eeldades, et külastajal on viisa ja ta soovib tulla Venemaale puhkama, milliseid sihtkohti Manilova siis soovitaks?

"Siber!" nimetab ta kõhklemata. "Siber on parim turismisihtkoht maailmas. Seal on pühasid šamaanipaiku, Baikali järvel saab tunda end kümme aastat nooremana ning see kõik on lihtsalt maagiline."

Neile, kes soovivad rohkem seiklust ja ekstreemsusi, pakub ta aga Jakuutia kirderegiooni, kus temperatuurid talvisel ajal langevad alla -72 kraadi ning kus inimesed selle pakase siiski kuidagi üle elavad - ja kus pole kuskil Starbucksi kohvikuid silmapiiril.

Siis muidugi ka Altai krai oma loodusega: "ilus paik, kus on tõeliselt puhas õhk ja peaaegu puutumatu tsivilisatsioon. Seal saad sõita kajakiga kristallselgetel vetel ning ronida mägedes. Kõikjal on puutumatu loodus."

Jätangi enda jaoks meelde: järgmiste reisisihtkohtade nimekirja panen Siberi.