YouGov küsitles 25 000 inimest üle kogu maailma, et selgitada välja, millise rahva toit neile kõige rohkem sümpatiseerib. Valida sai üle kolmekümne köögi vahel, nimekirjas lähim valik neist Eestile oli Soome.

Niisiis, seisad köögis ja mõtled, et mis riiki katsetada… “Maitse üle ei vaielda, vaid kakeldakse,” tuleb sulle kuskilt meelde ning ülemaailmse küsitluse tulemuste põhjal välistad Peruu. Ka Soome ei skoorinud just liiga kõrgeid punkte, aga ega saa ka loota, et võõramaalastel oleks olnud liiga palju juhust karjala pirukaid, kartuliputru ja suitsukala üleüldse proovida.

Mereanniroog Filipiinidelt. Foto: Madle Timm

Läheme edasi — kolmas koht ja Jaapan. Silme eest jooksevad läbi kõikvõimalikud sushid ja tempurad ja onigirid. Jaapani köök on oma olemuselt lihtne ja elegantne. Toitu ei liigitata seal mitte põhikoostisosade järgi nagu liha või kala või köögiviljad, oh ei. Silmas peetakse hoopis valmistusviisi — aurutatud, keedetud, grillitud… Hakkame siis peale. Riisi on, kala on… misopasta ja vetikalehed? Hm, jäägu see siis hetkel poenimekirja ja järgmist korda ootama.

Teine koht: Hiina. Hiina on teadupärast suur. Ja suures riigis on palju provintse. Ja palju erinevaid toite. Hiina toitu iseloomustab värskus, aga ka kiirus. Paljude toitude koostisosad hakitakse ja lõigutakse pisikesteks kuubikuteks, et road valmiksid pigem ruttu ja ühtlaselt. Hmmm… nuudlid ja pelmeenilaadsed asjad. Kevadrullid ja Pekingi part? Ingver. Riisiäädikas, tofu ja bambusevõrsed. Hiina köök on väga mitmekesine ning puuduolevaid toiduaineid saab kindlasti ka loominguliselt asendada.

Hästi, aga siiski, mis riik saavutas esikoha? Selle köögi maitseainete alustaladeks võib lugeda näiteks küüslaugu ja basiiliku. Oregano ja tüümiani, rosmariini ja sibula. Õnnekombel just need, mis ka meil täitsa laialdaselt kasvavad ja kasutatavad. Ning muidugi — oliiviõlita ei saa me õiges esikoha köögis mitte kuhugi.

Niisiis, tervelt 88% küsitletud ameeriklastest, 90% filipiinodest ja 85% jaapanlastest kinkisid trooni Itaaliale. Rääkimata teistest riikidest. Ja noh, muidugi arvasid ka itaallased ise samamoodi. Pitsa ja pasta tegid endile lõdva randmega teed maailma enim armastatud toitude sekka.

Mis siis muud, kui käised üles käärida ja erinevate rahvaste roogasid avastama. Ja magustoiduks on meie oma eestimaine Kõlleste Kommimeistrid pannud välja terve kilo käsitööšokolaadi. Võitmiseks vaata SIIA.

Matkates tuleb kokkamisel leidlik olla. Niisiis tasub kasutada kodust aega ja võimalusi peenemate roogade meisterdamiseks. Foto: Madle Timm

Lugesid just Hulkurplika päevikute 87. osa.

Madle Timm on 26-aastane eestlanna, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel