Selleks, et end paremini ette valmistada on mitmeid võimalusi. Esiteks võid sa teha TESTi, mille alusel saad ehk rohkem aimu, millised standardid on sinu jaoks. Et sa suure hurraaga ei avastaks end olukorrast, kus broneeritud hotell osutub kogemata koertehotelliks. Et vältida asjatut stressi, on tark enda soovid ning taluvuspiirid enne reisi põhjalikult läbi mõelda.

Toon näite. Jooksed nii kiiresti — noh nii, nagu mäletad end viimati tegevat neljandas klassis spordipäeval, kui oli tarvis pinginaabrist parem olla. Nüüd on see kõik aga selle nimel, et näha veel viimasel hetkel kaugusesse kaduva rongi tagatulesid. Just, sa jäid maha. Jäid maha ja see tähendab, et sa ei jõua oma kokkulepitud kohtumisele. Koosolekule. Enne südaööd hostelisse. Kurb lugu küll. Mida enamus meist nüüd teeb? Ketrab ja ketrab ja ketrab peas mõtet, et jumaluke, ma jään koosolekule hiljaks! Ma ei jõua õigeks ajaks sihtpunkti. Selles on sul, muide, 100% õigus. Aga kas see mõte on tõesti nii mõnus, et seda 1000x muudkui mõelda ja mõelda? Ei usu. Sa ei saa muuta midagi, mis sinust ei sõltu. Kõik, mis sa nüüd teha saad, on mõelda erinevatele lahendustele. Võib-olla annab sul pilet ümber vahetada? Võib-olla leiad jaamast mõne hea sõbra, keda muidu poleks kohanudki? Ehk teed oma reisipäevikusse kõige hiilgavama sissekande? Veelgi enam, ehk päästsid tegelikult just enda elu? Sest rong, millele tahtsid jõuda, põrkab kokku sõiduautoga ja sõidab rööbastelt välja (tõestisündinud lugu, Tai 2014).

Niisiis — väga palju sõltub mõtteviisist — mis ühele miinused, need teisele väljakutsed, seiklused, õpimomendid. Ehk punkt üks: lihtsam on reisida (ja elada) nii, et võtad asju ja situatsioone realistlikult, kuid keskendud teadlikult sellele, mida on sul sellest õppida, mis lugusid pärast rääkida, mis on sinu võimuses muuta. Ja muuta saad täielikult vaid seda, kuidas sa ise olukorrale reageerid.

Kas klaas on pooltühi või pooltäis? Kas keskendud mõtlemist halvavale leitsakule või ilusale vaatele? Kontrollida saad seda, mis sõltub sinust — enda mõtteid. Foto: Madle Timm

Punkt kaks. Üksinda reisides on oluliselt rohkem vabadust, kui reisides koos kaaslase või grupiga. Tuled ja lähed kunas ja kuhu sa tahad. Ärkad ja sööd mida ja millal tahad. Aga sul on ka rohkem vastutust. Oled sina versus maailm. Sina versus uus riik, versus uus keelekeskkond, versus uued olukorrad. Üksinda reisides ei saa sa loota oma perele ja sõpradele kodus. Oled sina ja situatsioon. Ja nüüd sõltub kõik sellest, kas oled valmis seda lahendama. Sa ei saa jagada osa vastutust kellelegi teisele — et sina osta bussipileteid, sina valva asju, mina tegelen ööbimiskohaga. Ei. Sina ise oled asjade valvaja. Kaardilugeja. Piletiostja ja majutuse leidja. Hea külg selle juures on muidugi see, et sa oledki võimeline kõigega hakkama saama. Sa tead, et sa oled piisavalt võimekas, piisavalt iseseisev. Ja kui sa ei taha päris üksinda hängida, siis sa oled põhimõtteliselt sunnitud ka rohkem suhtlema. Looma kontakte kohalike ja teiste reisijatega. Mis omakorda arendab su sotsiaalsed oskused hiilgavale tasemele.

Arvad, et üksinda reisimine tähendab, et oled kogu aja üksi? Mõtle veel üks kord. Pildil kõik sooloreisijad, kes ühendanud üheks ajaperioodiks jõud, et võtta koos ette ühine seiklus. Foto: Madle Timm

Ja punkt kolm. Kui sa juba seda artiklit loed, on sul suure tõenäosusega sisemine valmisolek, sisemine põlemine maailma avastada olemas. Ära lase end mõjutada hirmudel, millel sügavamal järelemõtlemisel tegelikult alust pole. Inimestel, kes püüavad sind sinu unistusest välja rääkida — enamasti tahavad nad sind heast soovist kaitsta, kuid mille eest? Et sa lõppkokkuvõttes jätaksid oma unistuse täitmata? Ei, aitäh. Ja veel üks asi — ära lase endal üle mõelda.

Madle Timm on 25-aastane Eesti tüdruk, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel