Euroopa kosmosefirmadest moodustatud grupp Swiss Space Systems (S3) soovib kosmosesse pääsu demokratiseerida, alustades peagi lende Kanaaridel asuvast rannakuurortist Maspalomasest.

Maspalomas on populaarne turismisihtkoht, olles põhiliselt tuntud oma kuldsete liivadüünide, baaride ja pidude poolest. Kuid aastast 2020 võib seal lasta vabaks ka oma sisemise kosmolenduri.

Lennud kosmosesse proovitakse teha võimalikult odavad, kasutades selleks kosmosesüstikut, mille viib üles Airbus A300. Lennukiga saavutatakse lennukõrgus 10 km. Lennuki külge kinnitatud süstik koos kuue reisijaga saadetakse edasi kuni 100 km kõrgusele, enne kui see Maale tagasi pöördub.

Lennumasin on korduvkasutatav nagu tavalised reisilennukidki ja süstikus kasutatakse tavalisi kütuseid, mis viib kosmoselennu hinna tunduvalt odavamaks.

S3 pole veel lennupileti hinda kindlaks määranud, kuid kosmoseturismi stardikoht on juba leitud - Kanaari saared pakuvad sobivat kohta oma arenenud turismitööstusega ja samas asub see ka piisavalt eemal asustatud piirkondadest, et kosmoselende alustada.

S3 hakkab veel pakkuma ka Zero G ehk kaaluta oleku lende, mis stardivad Kanaaridelt juba 2014. aastal. Süstik pannakse aga kokku Šveitsis, kus asub firma peakorter ja seal viiakse läbi ka esimesed testid.

"Pärast teste 2017. aastal kavatseme läbi viia ka esimesed mehitatud lennud oma süstikuga," ütles firma kõneisik Grégoire Loretan. "Esimesed reisijatega lennud alustavad 2020. aastal, laiemale publikule avaneb võimalus pilet osta ja kosmosesse lennata juba hiljem."

"Siiski pole selle tehnoloogia peamiseks eesmärgiks turism, vaid odav võimalus igaühele tehnika transpordiks orbiidile," lisas Loretan.

Kosmose-odavlennule mahub korraga kuus turisti.