Alljärgneva jutu panid Kaija ja Jaanus kirja enne oma reisi algust. Nende seiklus algas 24. juulil ja praeguseks seilavad nad juba purjekaga kusagil Atlandi ookeanil. Nii et lugedes nende järgnevat enesetutvustust ja nende (ingliskeelsest) blogi, saad aru, et siiani on kõik läinud üsna plaanipäraselt — eriti arvestades, et peamine plaan oli, et plaani pole.

Loe KaseCampersi blogi SIIT, aga enne tutvu Kaija ja Jaanusega nende enda kirjelduse kaudu:

Meie, Kaija ja Jaanus, lõime KaseCampers blogi, et kajastada seiklusi meie ümbermaailmareisi jooksul. Oma blogiga soovime eelkõige oma perekonda, sõpru ja kõiki teisi huvilisi kursis hoida meie tegemiste ja seiklustega, aga ka kõik teised reisihuvilised on kahtlemata teretulnud meie reisist osa saama. Ehk saab sinustki üks päev maailmarändur ja leiad siit midagi kasulikku enda jaoks.

Lühidalt meist

Kaija on hetkel 29 ning pärit Otepäält ja Jaanus 31 ning Hiiumaa juurtega. Me elame aastaid juba Tallinnas, olles mõlemad sinna jäänud pärast ülikooli õpinguid. Tähistasime äsja oma esimest pulma-aastapäeva ning ühtlasi ka kuuendat aastat ühiselt koos kui paar. Enne meie reisiplaani töötas Kaija riigiametis ning reisis oma töö iseloomu tõttu ka varasemalt juba palju. Jaanus töötas laevandusettevõttes ning oli enamus aega kontorilaua taha naelutatud. Meil mõlemal oli Eesti mõistes vägagi korralik töö ning karjäär, kuid miskit oli ikkagi puudu ja näris hinge. Meile mõlemale meeldib reisida, kuid koos oli meil võimalik reisida vaid üks või kaks korda aastas.

Olles pärit Hiiumaalt ja merest ümbritsetuna üles kasvanud, oli Jaanuse suur unistus purjetada ümber maailma. Kaija on samuti tahtnud ümber maailma reisida kuna töö asjus reisimine viib enamasti suurlinnadesse ja ei võimalda näha, kuidas inimesed maailma eri paigus päriselt elavad.

Pärast pulmi oli meil valik, kas hakata pere looma või enne seda teha midagi, mis meile mõlemale tõeliselt meeldib. Me otsustasime, et see on kõige parem aeg teha teoks meie mõlema unistus reisida ümber maailma — niisiis alustasime me raha kogumist selle tarbeks. 2018. aasta juuliks olime enda hinnangul piisavalt suutnud raha kõrvale panna, et unistus teoks teha. Sel hetkel tuli jutule lisaks ka tegelikult hakata reisile minekut planeerima… mis oli alguses üsnagi hirmus, sest ees ootas tundmatus. Olles otsust põhjalikult kaalunud, andsime mõlemad töö juures lahkumisavaldused, müüsime oma 3 aastat vana Toyota ja ostsime selle asemel 21 aastat vana VW Passati, et sellega teele asuda.

Meie eesmärk on näha võimalikult palju ilusaid ja autentseid paiku, maitsta kohalikke toite ning saada tundma kohalikke traditsioone ja inimesi igas riigis, mida me külastame. Läbi selle me soovime õppida ja kogeda uusi asju ja elamusi ning emotsioone mida me saame edasi kanda teistele.

Esimese paari kuuga proovime oma 1300 eurose VW Passatiga avastada Euroopat. Kõigepealt sõidame läbi Balti riikide Poola ja sealt edasi Bulgaariasse Musta Mere äärde. Siis suundume Balkani poolsaarele, kus soovime eelkõige külastada Horvaatiat. Lõpuks on plaan jõuda Hispaaniasse ja Portugali ning sealt leida purjekas, mis meid üle Atlandi Ookeani viiks.

Kõigeks edasiseks on plaan üsna olematu. Me soovime vähem aega veeta Põhja-Ameerikas ja rohkem avastada Lõuna-Ameerikat. Samas soovime me külastada sugulasi, kolleege ja sõpru Põhja-Ameerikas. Kindlasti soovime minna Uus-Meremaale ja Austraaliasse ning võimalusel tähistada aastavahetust just seal. Edasi liigume me Aasiasse ning kui aega ja raha jätkub, siis sooviks ka Aafrikas ära käia.

Nagu just lugesite, siis suuresti on meie plaan, et meil ei ole plaani. Suur plaan on muidugi teha tiir ümber maailma. Aga muus osas planeerime iga järgneva sammu jooksvalt reisi ajal ja ainult kaks-kolm etappi ette, selleks et tulla toime ootamatustega ja jätta meie ellu alles natuke spontaansust. Oleme ennast ette valmistades piisavalt lugenud ja uurinud, et liigne planeerimine võib olla sellisele reisile ainult hukatuseks, sest see sunnib edasi liikuma kohtadest, kus tegelikult on mõnus olla ja paneb peale asjatuid pingeid. Lisaks on keeruline nii pikka reisi viimse detailini planeerida ning samuti tuleb meil tõenäoliselt tegeleda erinevate ootamatustega, mis paiskaks kogu detailideni planeeritud reisi pahupidi.

Kindlasti ei ole meie eesmärk koguda võimalikult palju riike. Me tahame oma reisi jooksul koguda häid emotsioone ja hetki ning leida uusi sõpru. Kõik riigid, mida me planeerime külastada, on kindlasti eesmärgiga seal ka midagi teha. Olgu selleks siis mõni kindel vaatamisväärsus või matkarada või mõni mäetipp, mida me soovime vallutada. Või elab seal hoopis mõni sõber. Tõsi, osad riigid on sellised, kust me peame läbi sõitma, et jõuda edasi järgmisesse sihtpunkti. Kuid sellegipoolest proovime ka nendes riikides teha midagi meeldejäävat.

Võimalusel tahaksime proovida teha ka vabatahtliku tööd. Kuna meie eelarve on piiratud, siis me püüame võimalikult palju kasutada couchsurfingut või magame autos või telgis. Seega ei ole kindlasti tegemist luksusliku puhkusetuusikuga, vaid see on väljakutse ning seiklus, mille jooksul peame loobuma paljust heast, millega igapäevaselt oleme harjunud nagu näiteks pehme voodi, katus peakohal, mõnus oma maitse järgi tehtud kodune toit ning sõprade ja pere toetav kohalolek.

Seda, kuidas meie reis tegelikult välja kukub, saate lugeda meie blogist — SIIT.

Lisatud 4. oktoobril: Nüüdseks on KaseCampersi blogi juba osaliselt loetav ka eesti keeles — autorid lisavad pidevalt tõlkeid ingliskeelsetest postitustest — loe eestikeelset blogi SIIT!

Kui tahad teada, kus Kaija ja Jaanus parasjagu viibivad, jälgi nende teekonda SIIT!

Kaija ja Jaanuse Instagrami leiad SIIT!