Lifehacker.com annab lihtsa rusikareegli - kui jäta 15-20 protsenti, siis enamikel juhtudel on kõik korras. Seda muidugi juhul, kui teenindusega rahule jäädi. Business Insider aga hoiatab, et Jaapani teenindajale "altkäemaksu" pakkudes võib see haavata kohaliku teenindaja uhkust ja polegi üldse viisakas.

Kuidas õigesti käituda? Siin on juhendid mõnede riikide kohta, mida külastavad paljud turistid.

Ameerika Ühendriigid

Jootraha andmise kombed on paljude osariikidega maal kohati keerulised. Filmidest tuttav raharullide iga teenindaja taskusse toppimine võib jätta vale mulje - tegelikult polegi kombeks igale poole sularaha jätta. Näiteks kohvipoodides ja baarides seda ei oodata, ehkki püsikliendina võib suhete soojendamiseks midagi alati jätta - näiteks pool kuni paar dollarit. Kui tellida toit koju, siis toojale makstakse minimaalselt kolm dollarit, 15% arvest ja kui kojutoomine oli rohkem kui kolme miili kauguselt, siis veel üks dollar otsa. Hotelli portjeele poetatakse 2-5 dollarit, toateenindusele samuti.

Kanada

nii nagu USAs tavaliselt oodatakse jootraha ka Kanadas. Suuruseks tavaline 15-20 protsenti.

Austria

Kombeks on jätta restoranis jootrahaks 10 protsenti arvest, mis enne ümardatakse ülespoole. Taksojuhile jäetakse 10 protsenti, hotelli portjeele euro, soovitab Mirror Online.

Ungari

Üldiselt pole jootraha kombeks jätta, aga kui teenindus oli eeskujulik, jäta 10% söögi eest restoranis ja ümarda ülespoole joogi eest baaris.

Tšehhi

Kui arvel on teenustasu lisatud, pole vaja jootraha jätta, ehkki eriti hea teeninduse eest võib ka siis 10-15 protsenti lisada. Kui teenustasu ei sisaldu arves, jäta jootraha 10-15 protsenti.

Austraalia ja Uus-Meremaa

Neis riikides võib tekkida kohmetuid olukordi, kui jootraha pakkuda. Üldiselt pole see kombeks. Kui siiski on turistilikes kohtades soov hea teeninduse eest tunnustust jagada, siis mitte üle 10 protsendi ulatuses arvest.

Horvaatia

Jootraha üldiselt ei oodata, kuid võetakse tänuga vastu, kui pakutakse. Üle 10 protsendi pole vajalik pakkuda.

Prantsusmaa

Hea teeninduse tasu on seadusega ette nähtud ja juba hinnas sees, moodustades 15 protsenti arvest. Kuid lisarahast ei ütle muidugi keegi ära. Taksos ümardatakse arve ülespoole, et juht ei peaks münte tagasiandmiseks otsima, hotellis piisab ühe euro jätmisest.

Kreeka

Kreeklastel on hea teeninduse tasu arves ette nähtud, aga teenindajateni see tavaliselt ei jõua. Seega tasub midagi neilegi jätta.

Hispaania

Arves sisaldub teenindustasu, kuid 5-10% kõlbab ikka sulas juurde maksta.

Türgi

Jootrahaks jäetakse 5-10 protsenti tavalises ning 10-15 protsenti kallis restoranis. Tuleb jätta sularahas - kaardimaksele otsa lisada seda ei saa.

Egiptus

Jootrahaks oodatakse 10 protsenti, kuid kohaliku eripärana dollarites, mitte kohalikus rahas. Samuti võib mõnikord nurinat kuulda ka helde jootraha üle, kuid see on pigem veel rohkema väljapressimiseks.

Iisrael

Kombeks on jätta 15%, kui arvel pole teenindustasu eraldi kirjas.

Jaapan

Pole mõtet pakkuma hakatagi - jaapanlased on uhked oma hea teeninduse üle niigi ja lisatasu selle eest ei oodata.

Suurbritannia

Enamasti on teeninduse tasu hinna sees, kuid mitte alati. Sel juhul tasub jätta jootraha 15-20 protsenti. Tihti leidub allkirjastataval tšekil kaardimakset tehes ka vastav rida, kuhu saab kirjutada maksta soovitava summa.

Šveits

Jootraha andmine pole igal pool kombeks, samas mõnedes kohtades on see täiesti vastuvõetav. Kohalikelt tuleks küsida, kuidas käituda.

Saksamaa

Arvele lisaks sularahas 10-15 protsendi jätmine hea teeninduse eest on tavaline.

India

Mõnedes kohtades on 10 protsenti teenindustasu hinna sees ja ka arvel märgitud. Kui seda pole, jäta jootraha 10%.

Hiina

Jootraha ei jäeta ja seda ei oodata. Pole kombeks.

Lõuna-Korea

Jootraha ei oodata, välja arvatud hotelli portjeed, kellele võib jätta euro ulatuses meelehead.

Brasiilia

Jootraha ei oodata.

Mehhiko

Teretulnud on jootraha sularahana 10-15 protsenti arvest, sobivad ka USA dollarid.

Argentina

Restoraniarved ümardatakse ülespoole, kui pole eraldi teenindustasu lisatud. Jootraha suuruseks on keskmiselt 10 protsenti, kuigi see pole kohustuslik. Välisturistid siiski maksavad. Võetakse ka kohalikku raha, valuutat mitte. Portjeele hotellis sobib anda kümme peesot.

Venemaa

Arvet kiputakse ümardama ülespoole ja lisaks 5-20 protsenti teeninduse eest jätta on eriti just välismaalastel kombeks ning seda ka eeldatakse. Külma ilmaga lisandub veel ka garderoobitasu. Üks dollar/euro on tavaliselt riidehoidjale piisav, soovitab Tipping.org.

Hong Kong

Teeninduse eest läheb arvele 10 protsenti otsa. Siiski on viisakas veel lisaks 5-10 protsenti sularahas jätta.

Tai

Jootraha pole tavaliselt kombeks, aga kui tahad tänada eriti hea teeninduse eest, jäta üks dollar söögikorra kohta.

Saudi Araabia

Teeninduse eest on 10 protsenti arvele juba lisatud, aga mõnikord sobib ka kuni 10 protsenti eriti hea teeninduse eest veel juurde lisada.

Malaisia ja Filipiinid

Sealkandi riikides on ühtemoodi - 10 protsenti jootraha on enamasti tavaline igasuguste teenuste eest.

Kui palju ise tavaliselt jootraha jätad? Kirjuta kommentaaridesse.