Meie lõunanaabrite juures Lätis näiteks avati jõuluturg eile, 1. detsembril. Turg asub traditsiooniliselt Riia vanalinnas Dome väljakul (Doma laukums) ning sarnaselt paljudele teistele omasugustele, saab seal seal imetleda jõulupuud, kuulata muusikat, soetada kohalikku käsitööd ja sööki-jooki ning nautida kultuuriprogrammi. Turg jääb avatuks kuni tuleva aasta 8. jaanuarini.

Samuti meie lähinaabritel leedukatel oli eile põnev päev: lisaks erinevates linnades toimunud jõulusündmustele avati ka Vilniuse jõuluturg, mis asub kohe linnaväljakul. Vilniuse jõuluturg on avatud kuni 7. jaanuarini.

Vilniuse jõuluturu galerii:

Meie põhjanaabrite soomlaste juures avati aga eile Helsingi jõuluturg, mis asub traditsiooniliselt Senati väljakul. Soomlaste pealinna jõuluturul on mitmeid söögi-ja joogikohti ning samuti saab sealt osta kohalikku käsitööd. Aga seda kõike saab ju ka teistel jõulturgudel teha, eks? Tõsi, kuid Helsingi jõuluturul on võimalik käia ka unisex saunas! Helsingi jõuluturg on avatud kuni 23. detsembrini.

Pilte tänavuselt soomlaste jõuluturult:

Kuigi Rootsis on teatavasti tulede sära ja jõuluturge üle kogu riigi, siis nendest kuulsam on vast vanalinnas ehk Gamla Stanil asuv turg. Vähemalt kohalikud ise peavad seda kõige kuulsamaks ja traditsiooniderohkemaks ning see asub suhteliselt lähedal Rootsi kuningakojale. Ka Stockholmi jõuluturg on avatud tänavu 23. detsembrini.

Stockholmi jõuluturg:

Kas teadsid, et norrakad on eriti jõuluturge armastav rahvas? Näiteks ainuüksi Oslos on jõulukuul ehk detsembris iga päev avatud lausa mitu turgu. Kogu info Oslo jõulturgude kohta on siin ja väike pildigalerii norrakate jõuluturgudelt:

Meie idanaabrite juures aga tähistatakse jõule teatavasti alles jaanuaris. Seega hakkavad seal jõulu-ja uusaastaettevalmistused ka traditsiooniliselt hiljem. Nii kestabki Moskvas festival "Teekond jõuludesse" ajavahemikul 18. detsember kuni 14. jaanuar ja selle käigus muutuvad Moskva linnaosad kokku 38-ks unikaalseks jõulupiirkonnaks, vahendab portaal VisitRussia.

Siiski on juba teada, et üks popimaid kohti saab seal olema Punasele väljakule püsti pandav jõuluturg. Paar aastat tagasi on selle jõuluturu käigust teinud oma blogis ülevaate koos fotodega ka üks ajakirjanik.

Rohkem infot saab aga Moskva jõulupidustuste kohta siit.

Siin ka üks foto, mis varasematest aastatest Punase väljaku jõuluturult pärit:

Ja lõpuks tuleb kindlasti ära mainida ka meie oma Tallinna jõuluturg, mis on ka sel hooajal erinevates jõuluturgude ülevaadetes reeglina pidevalt ära märgitud. Pole ka ime, sest tänavu juba 16. novembril Raekoja platsis avatud jõuluturg on ka sel aastal imeilus!

Tallinna jõuluturg jääb avatuks 7. jaanuarini ja seal toimuvate sündmuste kohta saab infot siit.