Uus pilvelõhkuja Kingdom Tower rajatakse Jeddahissse Punase mere ääres, mis on linn, kustkaudu saabub enamus palverändureid Mekat külastama.

1,2 miljardit dollarit maksev ehitis saab olema üks olululine kohalik turistide vaatamisväärsus ja selleks on ligi 800 meetri kõrgusele rajatud ka tornist väljaulatuv suur ümmargune maailma kõrgeim vaateplatvorm.

Kingdom Tower plaaniti alguses ehitada 1600 meetri kõrguseks, kuid projekteerimise käigus selle kõrgust kärbiti tunduvalt. Selgus, et nii kõrge hoone püstitamiseks pole krundialune pind geoloogiliselt sobiv.

Ka tuhandemeetrine torn esitab palju väljakutseid, kuidas 200-korruseline ehitis tuultele ja veele vastu pidama panna ning kuidas lahendada betooni transportimine ehituse käigus ülemistele korrustele.

Praegune kõrgeim hoone maailmas on 828-meetrine Burj Khalifa Dubais, kuigi see rekord ähvardatakse peagi purustada. Hiinas Hunani provintsis kerkib juba Sky City One, mille kõrguseks saab 838 meetrit. Kingdom Tower aga võtab hiinlastelt tiitli taas ära, kui ükskord valmis saab. Ja see juhtub juba 63 kuu pärast.

Torni projekteeris Ameerika arhitekt Adrian Smith, kes on ka projekteerinud praeguse maailma kõrgeima Burj Khalifa pilvelõhkuja. Projekti algataja ning juht on Saudi Araabia prints Al-Waleed bin Talal, kes on ka Lähis-Ida rikkaim araablane, kuid isegi tema rikkusest võib väheks jääda, kardavad skeptikud ja nimetavad rekordilise torni ehitamist liigseks priiskamiseks.

200-korruselises majas saab liikuda 59 liftiga, mis liiguvad kiirusega 10 meetrit sekundis. Suuremat kiirust ei ole võimalik rakendada kahel põhjusel: esiteks tekivad liiga järsud õhurõhumuutused ning teiseks oleks liftide trossid liiga rasked, kui kiirust veel suurendataks.

Kingdom Toweri nö põhiasukaks saab luksushotell Four Seasons, selle hotelli opereeritavad apartmendid, luksuskorterid, kontoripinnad ning muidugi ka maailma kõrgeim vaateplatvorm turistidele:

Ehitamiseks kulub pool miljonit kuupmeetrit betooni, kümme tuhat tonni terast ja valmimisaeg on plaanide järgi 63 kuud.