Tauno ja Janek olid sõbrad juba aastaid, töötasid koos ja veetsid sageli ka vaba aega koos. Minu mees Tauno tutvustas mind Janeki ja tema naise Reginaga kohe, kui me koos elama hakkasime. Nii tekkiski meil tore väike sõpruskond.

Umbes korra kuus tegime suurema peo, vahel pubis, vahel meil, vahel Regina ja Janeki juures. Eks neil pidudel kulus alkoholi palju ja vahel oli tegemist, et Taunot taksosse talutada. Ta oli üldse selline mees, et kui võttis, siis põhjalikult. Ise ütles, et tema tripsutamist ei salli. Eks see oli õigustus suuremale joomisele. Ütleme nii, et ta oli kõva pidutseja, aga ta ei olnud alkohoolik. Ma ei saaks ju ometi joodikuga elada. Kuulge, suure ettevõtte keskastme juht ei saa olla joodik, ta ei saaks lihtsalt tööga hakkama.

Nii me elasime. Võib-olla kõige häirivam asi Tauno juures oli see, et kui me läksime kuhugi nädalaks reisile, siis ta kukkus alati jooma. Ta ei viitsinud kuhugi matkale või linna vaatama sõita, istus basseini ääres ja trimpas ja oli ise väga heas tujus. Kui ma niisuguse käitumise üle nurisesin, siis ta ütles, et nii palju tööpingeid on kogunenud ja ta lihtsalt peab mingiks ajaks rihma lõdvaks laskma. Ja soovitas mul üksi matkata või linna peal käia, sest ega me kogu aeg pea ninapidi koos olema. Ajutine lahusolek pidavatki igatsust tekitama, seda meeldis talle ka öelda. Olime käinud Tenerifel, Türgis Antalyas, Egiptuses nii Sharm El Sheikhis kui Hurghadas, aga temaga juhtus ikka seesama lugu. Egiptuses oli eriti hull lugu sellepärast, et alkohol oli hinna sees ja ta hakkas seda hüve kasutama kohe hommikul kella 10st. Mina algul nutsin, aga tema selgitas, et ta ei saa niisugust asja endale kodus ju kunagi lubada ja sellepärast tahab ta niisugust asja lubada endale reisil. Istus aga jalgupidi basseinis ja napsitas.

Sel varakevadel me välisreisile sõita ei saanud. Kui Regina ja Janek tegid juuli algul ettepaneku, et sõidaks Leedusse, olime muidugi kohe nõus. Mina väga lootsin, et sellest tuleb esimene reis, kus Tauno ei hakka jooma. Esimesed kaks päeva pidime olema Vilniuses ja siis viis päeva Palangas. Nii olimegi. Vilniuse esimene päev oli kena. Jalutasime palju linnas, mis on tõesti väga muljetavaldav. Ütleks, et vanalinn on sama ilus kui Tallinnas. Teisel õhtul jäi Tauno hotelli baaris nii purju, et Janek pidi aitama teda tuppa toimetada. Aitasime Taunol riided seljast võtta, tõmbasime teki üle pea ja jäime juttu ajama. Kuna kaubanduses töötav Regina ütles meie lahkudes, et ta läheb ka tuppa ja teeb veidi tööd, et homme Palangat nautida, siis me ei kiirustanud magama heitma. Rääkisimegi, et üldse ei ole und.

Kulus tund ja pudel veini, kui mina rääkisin ära oma mure seoses Taunoga. Janek ütles, et täielikku rahulolu on raske leida. Ja äkki ütles, et Reginal on jälle meessoost lähedane sõber ja tema võiks tunda armukadedust, aga siiski ei tunne. Nii südamlik inimene, mõtlesin mina. Varem polnud ma niimoodi mõelnud tema kohta, aga ta oligi armas ja südamlik. Vaatasime vaikides teineteist kaua. Ma mõtlesin, et see mees meeldib mulle. Esimest korda mõtlesin nii. Ta oli nii rahulik ja tasakaalukas.

Kui jälle vaikus sigines, ütles Janek, et peaks vist magama minema, homme pikk tee sõita. Ma ütlesin endale täiesti ootamatult, et palun räägi veel minuga. Janek nagu võpatas, aga siis naeratas. Ja rääkis ilusa loo, kuidas ta viieaastsena vanaema juures maal olles hakkas üksi minema kohta, kus taevas maale langeb. Läks ja läks, aga taeva ja maa ühinemiskoht oli ikka sama kaugel. Ta väsis ära ja tuli koju tagasi. Õhtul vanaema oli öelnud, et maakera on ümmargune ja taevas on maast kogu aeg sama kaugel, aga ta ei uskunud. Nii tore lugu. Ta võlus mind ära. Me ei olnud teineteist kunagi niisuguse pilguga vaadanud nagu nüüd. See mees meeldis mulle, ja ma tundsin, et mina meeldin talle. Kui ta ära hakkas minema, läksin teda ukse juurde saatma. Me kallistasime väga kõvasti ja kaua. Ma ei tahtnud, et see üldse kunagi lõpeks. Vaikisime ja surusime end teineteise vastu. Rohkemat ei julgenud, aga kõik oli niigi selge.

Järgmisel hommikul oli kõik nagu tavaliselt. Olime kaks tuttavat kooselupaari. Kuna Tauno sai vara magama, ei olnud tal ka hullu pohmelli. Kui autosse istusime, et Palangasse sõita, teadsime ainult meie Janekiga, et maailm muutus eile õhtul. Janek oli roolis ja mina istusin tema taga. See pilkude mäng temaga oli tohutult erutav. Me olime eile öösel nagu usulise äratuse saanud. Ma kujutan ette, et nii see käib. Meie saime äratuse, et me meeldime teineteisele.

Ma ei teadnud, mis edasi saab. Lootsin, et paljugi saab. Palangas läksime kenasse hotelli mändide all. Õhtul jõi Tauno end jälle purju, tutvus ja rääkis kõigiga. Regina pidi jälle minema fuajeebaari tööd tegema ja meie Janekiga läksime jalutama. Me ei suutnud endile n-ö sülle kukkunud õnne ära tänada. Reginal oli edaspidi sageli vaja arvutis töötada ja Tauno elas oma joviaalset elu, olles nagu kohalik seltskonnalõvi. Meie Janekiga võisime vabalt jalutamas käia ja kui kirg väga tugevaks läks, saime ka vargsi meie toas ära käia. Reginat kartes me nende toas intiimsustega ei tegelnud. See oli väga ilus nädal.

Kui koju tagasi jõudsime, hakkasime Janekiga kohtuma hotellis. Hotellis ööbimine ei maksa ju enam suurt midagi. Kaks korda saime asja nii korraldada, et veetsime terve öö koos hotellis ja keegi ei kahtlustanud midagi.

Umbes kuu aega pärast reisi selgus, et Reginal on teine mees ja ta jätab Janeki maha. Janek ütles seda ühel meie kohtumisel. Ja lisas, et ta kindlasti ei oota, et mina nüüd Tauno maha jätan. Janek rõhutas, et ma pean ise otsustama, kuidas mul parem on ja kiirustada otsusega pole mõtet. Niisuguse meeleolus me Janekiga lahku läksime pärast kahte koos veedetud tundi.

Mida mina seejärel hoopis mõtlesin! Ah siis sellepärast oli Reginal jumala ükskõik, et tema mees peaaegu kogu reisi aja imetles mind ja me vahetasime vargsi kogu aeg pilke. Ma helistasin Reginale, ütlesin, et kuulsin Janeki käest uudist ja küsisin, kas ta tõesti reisi ajal aru ei saanud, et me Janekiga kiindusime teineteisesse. Regina küsis, kui lolliks ma teda õieti pean. Et jätku ma edaspidiseks meelde - naine märkab niisuguseid asju alati, kui mehe meeltesse teine naine ilmub. Mul käis silme eest läbi kogu see teater ja jutud, mida Reginale reisil rääkisime. Ütlesin, et mul on piinlik selle teatri pärast. Regina ütles siis, et ta ei teinud peamiselt arvutis mitte tööd, vaid suhtles oma kallimaga. Mul hakkas kuidagi kergem, et mõlemad valetasime. Küsisin, kas see on see lähedane meessoost sõbar, keda Janek mulle mainis. Regina ütles, et ei ole - sõber on ikka sõber ja kallim on kallim.

Regina rääkis, et muidugi ta nägi meie vastastikust sümpaatiat ja tal oli pigem hea meel meie üle, sest siis ei tee tema Janekile haiget. Veel rääkis Regina minu suureks üllatuseks, et Janek teadis, mis nende suhet ees ootab ja sellepärast nende lahkuminek läks valutult. Ja ütles siis, et seda küll ei tea, kuidas sina Taunoga hakkama saad.

Mina ei mõelnudki praegu Tauno peale, vaid Janeki peale, kes teadis, et läheb peagi Reginast lahku, aga minule seda seda ei öelnud. Helistasin talle ja küsisin otse, miks ta minuga lolli mängib ja ei öelnud, et nad lahku hakkavad minema.

Janek oli kaua vait. Ja ütles siis: „Ma ei tahtnud, et sa mõtleks, et ma otsin kiiresti kedagi Regina asemele. See kõik juhtus väga ootamatult. Ma tahtsin, et see tunne oleks ilus ja puhas. Ei tahtnud oma lahkuminekuga seda seostada, sest seda seost ei olegi." No oskab tema ikka ilusasti rääkida, nii et silmad lähevad märjaks.

Hakkasin aina rohkem Janekiga koos olema. Enam me ei pidanud hotelli tuba võtma, vaid ma sain tema pool käia. Ühel õhtul rääkis Janek, et tal on Tauno ees väga ebamugav, et ta niimoodi temalt mind varastab. Ma ütlesin, et ma räägin Taunole ära.

Tauno jäi ootamatult rahulikuks ja ütles siis, et ma löön ju kogu ta elukorralduse sassi. Ütles, et asjad peavad süsteemis olema ja mina olen süsteemi osa. Ja et vahel on väga hea üksik ja vaba olla, aga vahel ikka ei taha ka üksi olla. Lohutasin, et küll ta leiab kellegi, kes tema eest hoolitseb rohkem kui mina. Ta itsitas, et läheb nüüd Tinderisse ja korraldab konkursi koduabilise kohale. Ja veel ütles muiates: „Ah siis seda te muudkui jalutasite seal Palangas." No nii, ka tema sai aru. Aga mul oli hea meel, et ma oma teatega Taunot jalust maha ei löönud. Järelikult ma polnud tema jaoks nii väga oluline inimene, aga mis sest enam.

Meil läheb Janekiga väga hästi ja ka Tauno leidis endale kena noore neiu, kes tõesti hoolib temast. Reginaga suhtleme ka. Selle reisi saladus tuli seega kiiresti välja.