Toode nimega "Knee Defender" ("Põlvekaitse") hoiab väärtuslikku privaatset ruumi lennukis ja takistab eesistujal seljatuge liiga sügavale taha laskmast. Vahend koosneb vaid kahest lihtsast plastklambrist, mis pannakse seljatoest alla käiva laua tugijalgade külge. Need klambrid takistavadki seljatoe liiga alla laskmist.

Taskusse mahtuv abivahend aitab ka reguleerida, kui sügavale eesistuja võib oma seljatoe lasta: mida lähemal seljatoele on klamber paigaldatud, seda vähem saab seljatuge liigutada. Korterivõtme pikkused klambrid on disainitud vastavalt, et sobiksid enamuse lennukiistmetega.

Vahendi mõtles välja Washington DC elanik Ira Goldman, kellel pikkust 1 meeter ja 95 sentimeetrit, et pakkuda leevendust kõigile lennureisijatele, kelle põlvedele on eesistujad ootamatult oma istme seljatoega langenud.

Seadet saab kasutada vaid siis, kui laud on seljatoest alla lastud. Lennufirmad nõuavad, et lauad on püstiasendisse kinnitatud õhkutõusmisel, maandumisel ja ruleerimisel. Kuid sel ajal peavad ka seljatoed olema püstiasendis.

Vidin maksab 16 eurot, on saadaval Gadgetduck.com-i veebipoest ja sisaldab pakendis ka nn "viisakuskaarti", mille saab ulatada eesistujale, et teada anda abivahendi kasutamisest.

"Viisakuskaardil" on juhend, miks sellist seadet kasutatakse ja kui palju soovib seadme omanik oma jalaruumi säästa. Samuti soovitatakse kaardil pretensioonidega pöörduda lennufirma poole, et nad annaksid igale reisijale piisavalt jalaruumi, et saaks ka istme seljatuge alla lasta kedagi häirimata.


Allalastavad seljatoed on lennureisijate vahel palju vaidlusi tekitanud. Eelmisel nädalal otsustas järjekordne lennufirma Monarch Airlines keelata seljatugede allalaskmise, seda ei luba ka näiteks Ryanair, kasutades lennukis istmeid, mille seljatoed ongi fikseeritud püstisesse asendisse.

Monarch Airlinesi esindaja ütles, et nad keelavad allalastavad seljatoed kõigil oma lendudel, lubades samas kasutusele võtta õhema seljatoega istmed, et reisijatel oleks jalgadele rohkem ruumi ja mugavam istuda kui tavalistel istmetel.

Varem sel aastal avaldas üks rusutud lennureisija avaliku kirja, milles kutsus üles kõiki protestima allalastavate seljatugede vastu lennukis, tuues näiteks mitmeid juhtumeid, millal see oli muutnud lennureisi väljakannatamatuks.

Eelmisel aastal tehtud Skyskanneri uuringu põhjal oli üheksa reisijat kümnest nõus keelama allalastavad seljatoed.