Hotellis Henn-na on 72 numbrituba, mida teenindavad hotellipersonalina kümme inimest ja kümme robotit. Hotelli nimi tähendab jaapani keeles nii kummalist kui ka muutumist. Ja mõlemat uus robothotell ongi: muutunud kontseptsiooniga ja veidi kummaline oma robotitest personaliga.

Robotiteks pole hotellis pesumasinat või robot-tolmuimejat meenutavad masinad, vaid Actroid´id ehk ehmatavalt inimesesarnased suhtlevad nukud. Need on välja töötatud Osaka ülikoolis ja toodetud robootikafirma Kokoro poolt.

Masinad on programmeeritud käituma noorte Jaapani naistena, jäljendades nende liigutusi ja häält. Lisaks jaapani keelele oskavad need ka hiina, korea ja inglise keelt. Peale rääkimise robotid ka žestikuleerivad ning isegi hingavad ja pilgutavad silmi. Kõik näib pealtnäha ehtne, kuid kõik külastajad tunnevad siiski robotliku teenindaja kohe eksimatult ära.

Mitteinimestest personal võtab vastuvõtulaua ääres vastu uusi külalisi ja fuajees asuv tööstusrobot paigutab ära saabujate pagasi. See viimane pole inimesekujuline, vaid tavaline manipulaator, mida võib kohata ka Jaapani tööstuses täisautomaatsetel tootmisliinidel.

Hotell annab ööbijale kaasa tahvelarvuti, mille abil saab suhelda nii masin- kui inimteenindajatega. Ukse numbrituppa avab näotuvastus.

Kuigi pool teenindajatest on inimesed, ei ole hotelli omaniku sõnul see niimoodi kuigi kauaks. Lähemas tulevikus loodetakse masinatega asendada kuni 90% personalist. Üksikud allesjäävad inimesed pakuvad lohutust neile klientidele, kellel on masinatega suhtlemisel tõrkeid.

Lisaks inimestest vähem palka küsivatele masinatele hoiab hotell kokku ka energiatarbes: katusel asuvad elektrit tootvad päikesepaneelid ning kogu valgustuses kasutatakse energiasäästlikke LED-lampe.

Hotelli broneerimine on praegu ka justnagu tulevikust ja see tulevik ei pruugi olla nii helge kui täna. Nimelt saab numbritoa kinni panna enampakkumise teel: kes rohkem maksab, see saab. Populaarsetes hotellides, kus nõudmine ületab pakkumise, on see omaniku jaoks muidugi kasulikum, aga reisijale tähendab tüütut ja kulukat ülepakkumist teistest puhata soovijatest. Praegu on odavamad numbritoad saadaval ligi 52 euro eest. See olevat siiski odavam, kui teistes lähedalasuvates inimpersonaliga hotellides, ütles hotelliomanik Jaapani pressile.

Lähemate aastate jooksul on omanikul veel plaanis avada ligi tuhat sarnast robothotelli üle maailma.

Niimoodi aga liigutab ja räägib Kokoro viimane Actroid ehk inimkujuline näitlejarobot. Kas eelistaksid sellise roboti juures end hotelli registreerida või suhtleksid pigem inimesega?