Reisides ikka juhtub: mõni vana tervisehäda lööb välja, muutunud keskkond on kehale harjumatu või ohustab pahaaimamatut turisti mõni kohalik loom. Siin on mõned nõuanded tervelt tagasi tulemiseks.

1. Alusta ajavööndiga kohanemisega

Kui lendad itta, mine voodisse varakult, kui läände, siis hilja. Tee nii juba paar päeva enne pikemat lendu. Samuti aitab kaasa kergem söök ja rohke vedelikutarbimine.

2. Väldi merehaigust ja iiveldust

Kui sõidad autoga, proovi istuda esiistmele, ära loe sõidu ajal ja vaata aknast välja. Laeval merehaiguse vältimiseks tuleks leida istekoht võimalikult laeva keskel ja vaatega horisondile. Lennukis on kõige parem koht lennukitiiva kõrval. Lennates aitavad ka kõrvatropid.

3. Vedelikupuuduse vastu aitab vaid üks asi — vedelikutarbimine

Ära lase reisil tekkida janutunnet, tarbi vett tihti ja väikestes kogustes. Liigne kohvitamine suurendab samuti vedelikupuudust.

4. Allergiaravimid kaasa

Võõras kohas on suurem oht kokku puutuda allergeenidega. Seega peaks allergikutel olema ravimid (antihistamiinikumid) kaasas. Hotellidesse võiks igaks juhuks kaasa võtta oma padjapüüri.

5. Hoidu kõhulahtisusest

Tavaliselt juhtub see kõige ebamugavamal hetkel, kuid targalt süües on võimalik kõhulahtisust vältida. Hoidu kuumtöötlemata lihast, tooretest puu- ja köögiviljadest ning pastöriseerimata piimast. Tarbi pudelivett, enne tarbimist puhasta kork. Vahest aitab ka kange alkoholi väike naps enne sööki. Kui aga kõht on juba korrast ära, tuleks juua palju teed ja puhast vett, kuni kõhulahtisus möödub (selleks kulub tavaliselt 1-2 päeva).

6. Kui tualetipeatuseid on liiga tihti

Selleks, et tualetti ei peaks igas uues peatuskohas kohe esimese asjana otsima, tuleks vältida stressi, rasvaseid sööke ja liigset kohvi.

7. Kui keegi hammustab

Loomahammustuse järel on vaja kindlasti pöörduda arsti poole, kes teeb teetanusesüsti ja puhastab haava. Maohammustuse puhul tuleb jääda ise võimalikult liikumatuks ja saata keegi arstiabi järele. Putukahammustused, kui need põhjustavad hiljem kaalulangust, uimasust, peavalu, kõhulahtisust ja põletikku haava ümber, nõuavad samuti arsti juurde pöördumist.

8. Mida kaasa võtta?

Reisile on alati hea kaasa võtta esmaabikomplekt, mis sisaldab kääre, sidet, vatti, aspiriini, iiveldusvastaseid tablette, söetablette, päikesekreemi, infot veregrupi kohta jm vajalikku.

9. Tee reisikindlustus

Reisikindlustus maksab vähe, kuid ootamatult võib see osutuda ülivajalikuks. Võta kaasa poliisi number ja kontaktid, kuhu saaks helistada 24 tundi päevas igast maailma otsast.

10. Enne reisi tee vajalikud kaitsesüstid

Kaitsesüstide hulk ja vajadus sõltub sihtriigist.Vaktsineerimissoovitused riikide kaupa leiad siit.