Peale aastakümneid isolatsiooni soovib Iraan meelitada nüüd rohkem turiste riigi vaatamisväärsustega tutvuma (sealhulgas 16 UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluvat objekti).

Eelmisel nädalal kirjutas Guardian, et Iraani asepresident Mohammad-Ali Najafi rääkis ajalehega vesteldes plaanist jagada riigid Iraani jaoks kolme gruppi: need, mille kodanikud saavad riiki viisavabalt, siis need, mille kodanikud saavad viisavabalt vaid koos grupireisiga ja kolmandad, kes saavad viisa piiril.

Asepresidendi sõnul jäävad enamus lääneriike teise või kolmandasse gruppi. Samas on kümme riiki jäetud viisaleevenemise programmist välja. Nende kümne hulka kuuluvad teadaolevalt Afganistan, Suurbritannia, Pakistan ja Ameerika Ühendriigid.

Praegu peavad britid taotlema viisat Iraani diplomaatiliste ja konsulaaresinduste kaudu ning ei saa taotleda viisat piiril.

Graham Hughes, kes külastas oma reisimaratonil ilma lendudeta maailma 201 riiki, kirjeldas aga Iraani Telegraphile kui riiki, mis jättis talle jälje mällu alatiseks: "karmi ja rõõmutu rahva asemel, mida ootasin, võttis mind vastu üks maailma soojemaid ja külalislahkemaid rahvaid maailmas," ütles ta.

Eelmisel kuul avalikustati ka plaan korraldada esimene luksuslik privaatrongireis Iraani. Danube Expressi ja Golden Eagle Luxury Trainsi ühisettevõtmisena väljub rong Budapestist ja lõpetab Teheranis.

Praegu soovitab välisministeerium ilma tungiva vajaduseta vältida Iraani reisimist. Iraanis olles aga peaks kindlasti eemale hoidma Afganistani ja Iraagiga piirnevatest aladest. (Eesti kodanikud saavad viisa Iraani Helsingi saatkonnast - toim)

Paljud reisikorraldajad usuvad, et liiga karmid reisihoiatused muudetakse varsti leebemaks, sest Iraani suhted lääneriikidega liiguvad jätkuvalt paranemise kursil.