Epecueni linn Argentiina põllumajanduspiirkonnas oli kunagi rohkem kui 5000 elanikuga õitsval järjel järverannakuurort.

Rohkem kui veerand sajandi eest ujutas lähedalasuva järve vesi linnakese üle ning kuni viimase ajani asuski linn vee all. Nüüd on see viimaks tagasi kuival maal.

1920. aastal Epecueni järve kaldale rajatud populaarne turismilinn võõrustas igal hooajal vähemalt 20 000 külastajat. Asula peamiseks tõmbenumbriks oli soolveejärv, milles soola leidus kümme korda rohkem kui ookeanivees.

Usutavasti ravis Epecueni järve vesi depressiooni, reumat, nahahaiguseid, kehvveresust ja isegi diabeeti. Turistid, kellest suure osa moodustasid Buenos Airese juudikogukonna esindajad, nautisid vett, mille pinnal võis inimene uppumist kartmata lebada, kuna see meenutas neile iisraeli Surnumerd. Ligi 300 ettevõtet ajasid linnas edukalt turismiäri.

Linn jäi vee alla 1985. aastal, mil ohter vihmasadu põhjustas järvevoogude tõusmise üle kallaste ja üle kaitsetammi. Uputus mattis asula viimaks ligi kümne meetri sügavusele söövitavsoolase järvevee alla.

„Mul oli hulgaliselt kasse ja koeri, kes jooksid kõik paar päeva enne üleujutust kodunt minema. Ma ei näinud neid enam kunagi,“ meenutab toonast kogemust asula endine elanik Norma Berg: „Tundub, et mu lemmikloomad tajusid, et uputus on tulemas.“

Foto: AP

Aastate jooksul on vesi aegamööda taandunud, paljastades kunagi nii kauni linnakese košmaarsed varemed. Praegu näeb Epecuen välja nagu hunnik postapokalüptilisi rususid.

Kõhedusttekitav nüüdis-Atlantis näeb välja nii õudne, et seal võeti üles osa 2010. aasta õõvapõnevikust „And Soon the Darkness“ Karl Urbaniga peaosas.

82-aastane Pablo Novak elab siiamaani väikelinne servas. Ta on üks neist vähestest kohalikest, kes oma kodust lahkumast keeldusid. Tänapäeval võõrustab ta uudishimulikke, kes on varemete vahele uitama tulnud.

„Kõik, kes siitkandist läbi reisivad, tulevad ka Epecueni vaatama,“ rääkis mees. „Üha rohkem külastajaid käib varemeid uudistamas.“

Taat sõidab päevad läbi jalgrattaga varemete vahel ringi ja tutvustab turistidele sealseid vaatamisväärsusi.

„Mul pole siin viga midagi,“ rõhutas hr Novak. „Olen lihtsalt üksik.“