Eesti loodus on meie ühisvara, millest on õigus osa saada igaühel. See asetab igaühele, kes loodusega kokku puutub, nii matkajale, puhkajale kui ka maaomanikule ja maavaldajale kohustuse hoida loodust inimväärse, puhta ja kaunina. Selleks, et looduses liikumise reeglid oleksid kõigile üheselt arusaadavad, on kirja pandud igaüheõigus, kus on üles loetletud kõik õigused ja kohustused, mis inimest loodusega seovad. Kõige olulisem on meeles pidada, et looduses tuleb käituda vastutustundlikult ja mõistlikult.

Igaüheõigus tähendab kõiki õigusi ja kohustusi, mis inimest loodusega seovad. Peamiselt paneb igaüheõigus paika, kas ja kuidas tohib viibida võõral maatükil, kasutada avalikult kasutatavat veekogu, kasutada kallasrada, korjata loodussaadusi, telkida ja lõket teha.

Liikumine eramaal

Liikuda tohib kõikjal, kus maaomanik ei ole seda piiranud või tähistusega märku andnud. Kui matkateel vaatab vastu silt "Eramaa", siis tuleb edasi liikuda muud teed pidi või küsida maaomanikult luba. Mootor- või maastikusõidukiga võõral maatükil sõitmiseks peab alati maaomaniku luba olema, sõltumata sellest, kas kinnistu on piiramata või tähistamata või piiratud ja tähistatud.

Võõral maatükil viibides ei tohi häirida kodurahu ja kahjustada omandit, kahjustada loodust ning häirida loomi-linde. Maaomanikul on õigus oma maatükil piirata ka konkreetseid tegevusi, näiteks võib läbijalutamist lubada, kuid keelata marjade korjamise, telkimise jms.

Kus telkida?

Telkida tohib tähistamata või piiramata eramaal kuni üks ööpäev ning riigimaal selleks ette valmistatud kohtades. Kui on tegemist piiratud või tähistatud kinnisasjaga, siis tohib telkida ainult omaniku nõusolekul.

Oluline on, et telkimine jääks väljapoole elumajade arvestatavat nähtavus- ja kuuldekaugust.

Kus võib lõket teha?

Lõket võib teha ainult maaomaniku loal. Kui on olemas selleks ettevalmistatud ja tähistatud koht, siis võib eeldada, et maaomanik lubab lõket teha. Lõkketegemisel tuleb järgida tuleohutusnõudeid.

Kus võib seeni ja marju korjata?

Loodussaaduste (näiteks marjade, seente ja pähklite, dekoratiivoksade, ravim- ja dekoratiivtaimede) korjamine on piiramata-tähistamata eramaal ja riigimetsas lubatud. Loomulikult tuleb silmas pidada, et metsaomaniku huvid ei saaks kahjustatud.

Käitumine veekogude ääres

Kõikidele avalikele või avalikuks kasutamiseks määratud veekogudele peab olema ligipääs ning kallasrada avatud kuni 4 meetri laiuselt veekogu piirist. Omanik ei tohi seda sulgeda isegi siis, kui eramaa on tarastatud või liikumiskeeluga tähistatud. Kallasrada puudub eraveekogude ääres.

Mida teha looduskaitsealal?

Looduskaitsealal tuleb arvestada sellega, et seal kehtib vastava ala kaitseeeskiri, mis määrab ära ka selle, kas üldse ja kus tohib telkida või lõket teha. Kui looduskaitseala asub eramaal, siis ei või maaomanik sellel liikumist piirata, kui kaitse-eeskiri seda lubab.

Looduses ei või mitte kuskil häirida linde ja loomi ning kahjustada nende elupaiku, vigastada puid ja põõsaid, saastada ja prügistada.