Parimad juhud on muidugi need, kui keskkonnas toimub midagi ekstreemset — siis ei muutu ilmast rääkimine nii kiiresti tüütavaks. Näiteks torm. Või ebatavaliselt külm ilm. Või suured raheterad. Või sootuks tuulevaikne ilm. See võib tähendada vaikust enne tormi! Jälle paras sissejuhatus laiematele spekulatsioonidele.

Jahedas, kuid kevadehõngulises Eestis ihkavad paljud veel enne suure sooja saabumist põgeneda ise korra kuhugi, kus päike näitab end tihemini kui vaid iga kolme päeva tagant. Ainult et — kuhu minna? Maailma läbi aegade kõrgeim temperatuur on mõõdetud USAs Californias Mojave kõrbes asuvas Surmaorus. Aastal 1913. kerkis seal temperatuur 56,7 kraadini. Paljud väidavad siiski, et üheksa aastat hiljem olevat selle rekordi löönud Liibüas El Azizias mõõdetud pügalad, täpsemalt 57,8 kraadi. Hiljem on teadlased aga leidnud, et toona tehti Liibüas mõõtmisel viga ning kasutati instrumenti, mis ei olnud usaldusväärne. Nii on tiitel jäänud siiani Surmaorule.

Maailma kuumimad temperatuurid mõõdetakse tihti kõrbetes. Foto: Madle Timm

Kui riike panna ritta aga aastase keskmise temperatuuriga, on lugu veidi teine. Kuumimad alad kalduvad paiknema ekvaatori lähedal, neil puudub merepiir ning nad on tihti kaetud märkimisväärsete kõrbealadega. Kuigi mõõtmisi on erinevaid, peetakse valdavates uuringutes maailma kõige kuumemaks riigiks Djibouti. Märtsis on sealne keskmine temperatuur 31 kraadi. See tilluke maa asub Ida-Aafrikas ja sinna viisa saamine, muide, polegi teab mis keeruline. Kolmkümmend dollarit ja online-viisa — voila!

Kes aga päris tundmatusse vette hüpata ei taha, siis leidub loomulikult ka muid variante.

Näiteks:

Barbados (29.7°C)

Dominikaani Vabariik (29.3°C)

Kuuba (27.5°C)

Tenerife (22.3°C)

Hurghada (21.9°C)

Las Vegas (21.6°C)

Põhja-eestlased võivad kiigata muidugi ka Lõuna-Eestisse. Näiteks veebruaris mõõdeti meie riigi kõrgeimad temperatuurid Valgas ja Võrus.

Kes sooja otsib, sel tasub mägedest kauge kaarega eemale hoida. Kõrgõzstani mägijärv 3400 meetri kõrgusel. Foto: Madle Timm

Lugesid just Hulkurplika päevikute 82. osa.

Madle Timm on 26-aastane eestlanna, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel