Lätis on tõepoolest palju avastada. Näiteks Cesist, eesti keeles Võnnut, ja sealset muinaslinnust teab pea iga eestlane, aga selle lähedal asuvast Ligatnest pole enamik kuulnud (see on muidugi veidi meelevaldne väide, aga vähemalt nii minu miniküsitlusest tuttavate seas välja tuli). Aga kui palju on vana paberitehase ümber ilu (Ligatne paberivabrik on lätlastele sama mis eestlaste jaoks Kohila paberivabrik — kõik nende koolivihikud ja üldse kogu paberivärk tuli sealt nagu meie omad Kohilast). Juba vana paberivabriku hooned on väga võluvad, samuti vanad vabrikutööliste majad, rääkimata linnakese imeilusast loodusest oma kõrgendikega Gauja jõe ürgoru kohal ja loendamatute koobastega.

Vaata galeriid:

Rohkem infot Ligatne vaatamisväärsuste kohta leiad SIIT!

Kas tead, kus on väidetavalt kogu Läti parima energiaga paik? Ehk oled ka sealt mööda sõitnud, aga mitte peatunud. Selle koha nimi on Zilaiskalns. Seal valmis just keskus, kus saab teha põnevaid interaktiivseid rännakuid ja ammutada teadmisi. Sealsamas elas ka Läti kuulsaim nõid Zilakalna Marta (Läti vaste meie Kaika Lainele — tervendaja, kelle juurde üle maa kohale sõideti), kelle kohta kohapeal uskumatuid lugusid kuuleb.

Ma selles kõrgema energia asjas pole päris kindel, aga keskuse juurest torni juurde jalutades leiab maiseid energiaallikaid küll — mustikad, pohlad, pähkleid täis sarapuud on ju kõik head energiat täis.

Vaata galeriid:

Rohkem infot Zilaiskalnsi kohta leiad SIIT!

Koni veski asub väga looduskaunis kohas ja muideks ainult viie kilomeetri kaugusel Eesti piirist! Seda, et Lätis on palju veskeid, tean ma juba lapsest saadik, sest vanaisa rääkis, et kui nemad veel vilja kasvatasid, käidi veskil ikka alati Lätis. Nüüd näen, kuidas see veskilkäik neil umbes käis. Koni veski on nimelt täpselt nii töötav veski, nagu see vanasti käis. Lisaks viljale saab sinna veskisse viia ka lambavilla — ka selle töötlus käib seal nii nagu vanasti.

Vaata galeriid:

Rohkem infot Koni veski kohta leiad SIIT!

Aluksne on eestlasele ehk isegi veidi tuttavam, kuid kas sa ka tead, kui ilusaks on tehtud Aluksne järve promenaad? Siin jalutades tunned end kui mõnes mõnusas vana Euroopa suvituslinnas.

Vaata galeriid:

Rohkem infot Aluksne kohta leiad SIIT!

Need olid kõigest neli Läti peidetud aaret, kuid võid kindel olla, et sealt leiab veel palju imelisi paiku. Lätil on palju pakkuda — võta ainult vastu!

Jaga
Kommentaarid