Minna otse tänavalt, ilma, et sa oleksid hotelli klient, mõnda butiikhotelli hommikust sööma, on meie inimeste jaoks niigi küllalt tavapäratu, rääkimata siis veel varasest einestamisest lukshotellis, millel eestikeelset kodulehte polegi ning mittekülastajatele suunatud hommikusööki ei reklaamita ka inglsekeelne leht. Aga külastajat nii väärikas koht muidugi ära ei saada.

Hea maitsega renoveeritud ja keskaegse kaupmehepere luksuslikus stiilis sisustatud Schlössle hotell on väike ja intiimne. Noormees, kes uksel saabunuid tervitab, on pisut üllatunud, avastades, et räägin eesti keeles ja mul polegi plaani end sisse registreerida, vaid üksnes väike varajane eine võtta. Ta küsib mind edasi juhatades igaks juhuks vaikselt: “Kas üksnes hommikusöögle jah, ikka teate, mis hind on?” Kuuldes, et külaline on hinnaga kursis, langeb tal ilmselt kivi südamelt, ta aitab kaarjate võlvidega soklikorruse restorani eesruumis mul viisakalt mantli seljast ja juhatab söögisaali.

Juba paari minutiga kaob ära arusaam, kas on hommik või õhtu, tööpäev või nädalavahetus. Sellele "peatu hetk" tundele aitavad kaasa nii rahulik ruum, valged laudlinad, heljuv ettekandja, põlevad küünlad, kui hästi valitud muusika. Olustik on kaugel sellest asjalikust kiirustamisest, mis enamasti hotellide hommikusöögiruume iseloomustab. Hetkeks on tunne, et et olengi üks nendest külastajatest, kes, olles rahulikult poole kümneni maganud, kallavad nüüd endale raugel meelel värsket mahla ja valivad menüüst hõrke, värskete mustikatega ülepuistatud pannkooke, mis köögis ka kohe valmis tehakse. Tegelikult meenutabki kõik pigem hubast vanalinna a’la carte restorani ja selgub, et seda ta ongi. Varast einet pakutakse nii buffet kui a’la carte valikuna.

Bufeelaud pole väga suur ja näib olevat hästi läbimõeldud lisavalikuks sellele, mida menüüst tellida saab. Kalavalik on hea, ka toorsink suurepärane. Mahlad on loomulikult viljalihaga ja iga kord, kui latte joodud, uurib ettekandja, kas ta võib mulle uue tuua. Tellitavasse hommikusöögimenüüsse kuuluvad nii inglise-, kui eestipärased hommikusöögid ja üldiseks külastajate lemmikuks näivad olevat munad Benedikti moodi, mille juurde saab valida erinavaid kastmeid. Munad on just õiges küpsusastmes ja hollandi kaste oli õige valik.

Külastajad on silma järgi puhkusel olevad jõukad keskealised põhjamaade või briti paarid, riietunud mõnusalt smart casuali. Abikaasad on omavahel uskumatult sarnased - neist õhkub pikaaegsest koosolemisest tekkinud harmooniat ja seda stressivaba olekut on hea vaadata.
Härra, kes saabus üksi, teeb esmalt bufeelaual pakutavast endale ja kaasale väikese valiku, siis püüab ettekandjaga koos meenutada, mil viisil röstitud sai tema prouale kõige rohkem eelmisel päeval maitses ja tellib seejärel abikaasale ka kannu teed juba ette. Rõõmsameelne proua saabub paari minuti pärast, heidab oma mehele tänuliku pilgu ja palub ettekandjal uue kannu teed tuua, sest tal on seekord hoopis musta tee joomise tuju. Kogu suhtlus ja kannutäie värseke tee tagasisaatmine toimub sõbraliku vestluse saatel — ebamugav pole kummalgi poolel, ei klientidel, kes oma just lauda saabunud tellimuse tühistasid, ega ettekandjal, kes sujuvalt uue joogi toob. Heatahtlik enda kliendiga ühele lainele viimine iseloomustab kogu teenindust. Ja külastajad pole tänusõnadega personali suunal sugugi kitsid.

Hotellis, kus kõige odavama, 15 ruutmeetrise toakese hind ööpäeva eest on 140 eurot ja 90 ruutmeetrises presidendisviidis öö veetmise eest tuleb maksta 1275 eurot, ei tundugi 25 eurone hommikusöök nii kallis. See pole ju hind, mille maksad ainult hõrgu toorsingirulli või ekstra sinu jaoks valmistatud toidu eest. Pooletunnine rahu ja igapäevamelust eemaldumine on samuti väärt väikest väljaminekut. Muidugi, kui tulla kellegagi koos, siis võib see hommikusöök ka paaritunniseks venida, sest õhustik on mõnusa päeva alguse vestluse jaoks igati sobilik.
Ja kui näiteks inimesel, kes on sulle väga kallis, on tulemas tähtpäev ja sa soovid, et tema eriline päev algaks tõepoolest eriliselt juba hommikust peale, siis ühine Schlössle väikehotelli luksuslik a’la carte hommikusöök jääb teile kindlasti pikaks ajaks hõrguks viie tärni mälestuseks.

HIND: 25 eurot

HINNANG

Atmosfäär: 9/10
Teenindus: 10/10
Toidu väljapanek: 10/10
Maitseelamus: 10/10
Kohv: 10/10

KOKKU: 49 punkti (50 võimalikust punktist)