Hollandlaste armastusest lillede, eriti sibullillede vastu räägitakse legende. Ja neid legende kinnitavad nende teod. Tulbid lendavad sellelt maalt laiali tervesse maailma. Ning igal kevadel korraldavad lillearmastajad tõelise palverännaku Keukenhoffi, maailma suurimasse sibultaimede parki, mis asub 40 km kaugusel Amsterdamist.

Hooaeg on avatud

Ühed nimetavad parki „suureks lillepeenraks“, teised võrdlevad seda moodsa defileega: riigi parimad aednikud esitlevad siin oma „kollektsioone“ ehk uusi lillesorte. Kahe kevadkuu vältel toimub mitmekümneid selliseid „esietendusi“.

Floristid ja maastikuarhitektid ei jää aednikest maha. Nad loovad seitsmest miljonist taimest vapustavaid lillekompositsioone. Erivärvilistest tulpidest kallaste vahel lookleb hüatsintidest „jõgi“. Teisal „liuglevad“ õrnad „nartsissipilved“ ning kusagil laiuvad luksuslikud roosivaibad.

Ent hollandlaste kõige armastatumad ja lihtsamad on lillepeenrad, kuhu lilled on istutatud rahvuslikes värvides. Neid kaunistatakse tavaliselt dekoratiivsete tuuleveskitega ning hollandi puukingadega, mis sageli ise muutuvad lillepottideks.

Keukenhoffi sisenemisel antakse külastajatele kaart, millel on üksikasjalikud kirjeldused pargi iga paiga kohta. Selline giid on tõesti vajalik, kuna lisaks tänavate peenardele, on siin ka kasvuhooned orhideedega, kinnised rosaariumid ning temaatilised aiad. Selleks hooajaks näiteks lubatakse romantilisi lehtlaid ja kompositsioone.

Pilk lilledele

Õhtuti korraldatakse pargis klassikalise muusika kontserte. Kord hooaja jooksul võib nautida ka lillede paraadi. See on fantastiline vaatepilt! Tohutud kompositsioonid — loendamatud lillekimbud, loomade ja muinasjututegelaste figuurid — seatakse platvormidele ning saadetakse teele mööda 40 kilomeetrilist marsruuti. Teel teeb protsessioon pikki peatusi linnades, et soovijad jõuaksid nautida kogu ilu.

Põldudel Keukenhofi ümbruskonnas (Haarlemist Leidenisse) laiuvad terved tulpide, hüatsintide ja nartsisside istandused. Neid kutsutakse „Lilllede teeks“. Lillelise maastikuga harmoneeruvad liivadüünid, mere türkiissinine ning imelised majakesed punastest tellistest katustega.

Teadjamad soovitavad jalgratastel teha tutvust nende väljadega. Jalgrattaid saab laenutada pargi peasissekäigu juures. Ent ka see pole veel kõik! Lilleväljade vahelistel kanalitel saab ka paatidega sõita.

Oranž meeleolu

Amsterdam lausa supleb aprillis tulpides. Nendega on kaunistatud lillepotid ja peenrad väljakutel ning piki kanaleid. Lillesülemeid müüakse turgudel. Siin kaubeldakse ka lillesibulatega. Ent neid ei tasu siiski osta, see on seisma jäänud kaup. Värsked sibulad on müügil alles sügisel.

Kevadhooaja hitiks on oranžid tulbid. Ning üldsegi mitte juhuslikult. Riik valmistub tähistama kuningas Willem Alexanderi päeva, ning oranž on tema dünastia värv. Pidustuste ajal riietuvad kõik oranži värvi rõivastesse, tänavatel lehvivad punakad lipud ning isegi arvukad kaatrid ja paadid vahetavad ajutiselt värvi.

Allikas: Dobrõje Sovetõ, aprill 2018