Madalmaad ei ole juhuslik nimetus sellele omapärasele riigile. Riik on sõna otseses mõttes madal: pool kogu riigi maa-alast on vaid pisut üle merepinna. Palju merealust pinda on kunstlikult kuivendatud ning nii on riigile juurde tekitatud lausa 17% kogu pindalast. Ka näiteks Amsterdami Schipholi lennujaam asub 3 meetrit allpool merepinda.

Lame maapind ning palju jõgesid-järvesid tekitas hea transpordilahenduse kanalite näol: kiire ja mugav viis kaupa vedada oli loodud ning Holland oma kanalitega maailmakuulsaks tehtud. Ka olid kanalid kasulikud Teise maailmasõja ajal, kui tammid maha lammutati ja Holland paljudes kohtades üle ujutati, et takistada sakslaste pealetungi.

Kuigi maad on vähe, aga rahvast palju, siis meie mõistes metsi, kus jalutamas käia või seeni korjata, eriti ei leidu. Küll aga on Hollandis 20 rahvusparki ning näiteks Waddenzee (ehk Mudameri) on aastast 2009 UNESCO maailmapärandi nimistus. Mudameri on vähese lainetusega, pisut magedama veega populaarne Põhjamere osa, mis eraldab Friisi saari Euroopa mandrist ning IJsselmeerist.

Ka on Hollandil mitmeid saari, mis populaarsed nii turistide ning ka enda rahva seas. Neist omapäraseim on ilmselt üks Friisi saartest, liivadüünidega Ameland. Nimelt on saar ainus koht Hollandis, kus kasvavad jõhvikad. Põhjuseks peetakse aastaid tagasi toimunud laevaõnnetust, kus siis jõhvikalastiga laev karidele jooksis.