1. Taust

Tulihingeline reisifänn Janar Kalmus on aastate jooksul läbi reisinud kümneid riike ja teinud seda võrdlemisi soodsatel tingimustel. „Seega, jah. Tänapäeva tehnoloogilised abivahendid teevad soodsalt reisimise võimalikuks. Kasutan ise mitmeid reisimisega seotud äppe ja kokkuhoid nii lennukuludelt kui majutuselt on seejuures märgatav,“ on Janar veendunud soodsalt reisimise võimalikkuses.

Esimene oluline samm on reisikaaslastega paika panna aeg, ehk millisele ajavahemikule puhkust planeerida ja siinjuures tasub kaaluda vahetult kõrghooaja eelseid ja järgseid aegu, kui turistide hulk ja hinnatase on madalam.

„Kui just mõni kaugreisi vaatamisväärsus või kindla teekonnaga palverännak pole kinnisidee, siis minu esimene soovitus on valida välja maailmajagu või manner, mitte konkreetne riik või linn,“ jagab Janar soovitusi reisi kavandama hakkamiseks. „Pikemat puhkust planeerin tavaliselt kuni aasta ette ja mõtlen pigem, et tahaks järgmiseks sõita Aasiasse või Lõuna-Ameerikasse selle asemel, et kindlasti minna eestlaste hotelli Kambodžasse või Boliiviasse „Kaks Kanget“ radadele. Selline paindlikkus annab oluliselt suurema valikuvabaduse ja võimaluse soodsamate hindade leidmiseks. Ühtlasi ei välista see salamisi unistatud riiki sattumist, sest transpordivõimalused naaberriiki võivad meeldiva üllatuse pakkuda,“ soovitab Janar, kes igapäevaselt Credit24 partnersuhteid juhib.

Nende kriteeriumite piiritlemisel on esmane valmisolek puhkuse toimumiseks tekkinud. Nüüd jääb oodata vaid soodsat pakkumist, millele koheselt reageerida.

Soodsad kauglennud võivad olla hirmutavalt pika ümberistumisajaga. Janari sõnul sõltub see inimesest: „Mulle meeldib seigelda ja elamusi kogeda. Seetõttu on lendude ümberistumine minu jaoks tihtipeale boonus, mitte tüütus,“ avab Janar kaarte. „Näiteks püüan seni külastamata või juba südame võitnud linnas ümberistumise ajaks valida terve päeva või lausa ööpäeva. See kõlab veidi hullumeelsena, aga 10-eurose transpordi lisakuluga Dubais Burj Khalifa, Hong Kongis Victoria Peaki või New Yorkis Times Square’i külastamine on erakordne boonus. Kauglende teenindavates lennujaamades on valdavalt mõeldud kesklinnaga mugava ja kiire transpordiühenduse peale ja nii muutub reis veel põnevamaks,“ räägib Janar reisimisega seotud nippidest.

2. Pushapp

Janar teab, et veahinnad, mis aeg-ajalt lennufirmade süsteemides esinevad ja reisihuvilistel silmad särama löövad, kipuvad olema väga lühiajalised. Seetõttu kasutabki ta abivahenditena mobiilirakendusi, mis aitavad taolistel lennupakkumistel silma peal hoida.

Üks lemmikumaid selleks on Janaril Pushapp, kuhu saab enda jaoks koondada erinevate reisipakkumiste lehtede teavitusi lennufirmade veahindadest. Edasi-tagasi pilet Helsinki — Gran Canaria 45€, Stockholm-Aruba 228€, Tallinn-Singapur 397€,“ loetleb Janar hindu, mis sel aastal pakkumises on olnud. „Tolle rakenduse võlu seisneb selles, et saad veahinnast esimeste seas teada. Samas eeldab see lennupiletite soetamiseks vajaliku puhkuseraha olemasolu, kuna aega reageerimiseks on vähe. Samas, kui reisiseltskonnal on puhkuse aja ja piirkonna osas kokkulepe olemas, siis on kiiresti reageerimiseks eeldus olemas ja see tasub end kuhjaga ära,“ räägib Janar. Siinkohal Janar siiski hoiatab, et veahinnaga pileti ostmisel tasub jätkulendude või hotellide broneerimisega oodata seni, kuni lennufirma on pileti ka kinnitanud.

„Kui sihtkoht riigina on eelnevalt välja mõeldud, tasuks vaadata, millised odavlennufirmad sinna lendavad. Siin tasub otsida liine algusega sealt, kuhu omakorda mõnest meile hea ühendusega linnast on mugav ja soodne lennata,“ jutustab reisihuviline ning lisab: „Kuna mul oli varasemast silma jäänud, et Helsingist edasi-tagasi otselend Dubaisse on üsna tihti hinnaga 200€ ringis, siis ostsin viimati ilma suurema mureta odavlennufirma pileti suunal Dubai-Manila-Dubai, mis oli saadaval hinnaga 50€“. Nii veetiski reisiseltskond mõned päevad Dubais ja lendas seejärel edasi Filipiinidele.

3. Boonusprogrammid

Janar reisib enamasti koos pere või suurema sõpruskonnaga. „Üks märksõna suure seltskonnaga reisimisel on hotellide broneerimislehtede boonusprogrammid,“ avab Janar nippe, mida ise alati sõpradega kasutab. „Tasub teada, et näiteks booking.com portaal annab soovituskoode, mida kasutades saavad nii soovituse andja kui kasutaja mõlemad umbes 10% soodustust. Mitme broneeringu puhul on kokkuhoid märgatav,“ selgitab Janar. Ent sarnaseid boonusprogramme on teisigi. „Cash back stiilis lehti, kus igalt uuelt broneeringult saab raha tagasi. Näiteks kasutan ka Bonusway rakendust, mis tagastab hotelli kuludest umbes 4 protsenti vaid selle eest, et nende lingi kaudu broneeringu teen. Aasta peale mõne tasuta ööbimise jagu boonust saada on täitsa tore,“ on Janar aldis kasutama erinevaid võimalusi soodsaks reisimiseks.

Janar tutvustab ka keskkonda nimega Hotwire, mille idee seisneb selles, et kasutaja määrab, mitme tärniga hotelli- ja mis piirkonnas soovib. Seejärel pakub keskkond tingimustele vastava tulemuse turuhinnast madalamalt. Nipp seisneb selles, et hotelli nime saadakse teada alles pärast broneeringut. See toimib hästi paljude hotellidega suurlinnades ja peamiselt just samaks ööks öömaja otsides.

4. Mapster

„Üks lahe app on Mapster. Tolle rakenduse idee seisneb selles, et kasutaja saab kaardil ära märkida koha, mida on külastanud. Seejärel on tal võimalik seda teistele soovitada või enda kogemust jagada. Näiteks oled Sopotis ja saad anda või kasutada teiste nõuandeid, kus seal tasuks süüa või soodsalt ööbida. Teiste kogemuste põhjal on mõnikord võimalik raha kokku hoida või sama raha eest parem elamus saada,“ teab Janar omast käest.

5. Maps.me ja Waze

Sageli kuulub reisimise hulka lisaks lennureisile ka autoreis, mis soovitud sihtkohta jõuda aitab. Janar soovitab navigeerimiseks kasutada maps.me rakendust, mis on Google maps’i offline-versioon. See aitab navigeerida internetikulutust ja andmemahtu selleks kulutamata. „Kui hotelli või kohviku wifi levialas Waze abil teekond valmis genereerida, saab paljudes riikides teel olles mobiilse internetita ka kiiruskaamerate infot kasutada. Sel moel ei pea muretsema reisijärgsete üllatuste pärast,“ soovitab Janar.