Hiinas said aastaid tagasi populaarseks kinnisvaraarendused, millega kopeeriti mõnda tuntud maailma vaatamisväärsust - praeguseks on olemas Londonit kopeeriv Thamesi linnake, Pariisi koopia asub aga Hangzhou lähistel. Guangdongi provintsis kerkis Austria järveäärse linnakese Hallstatti täpne kloon, mõnedes arendustes on kopeeritud ka Veneetsiat, New Yorki ja Ateenat.

Austria väikelinna ja UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluva Hallstatti 800 elanikku olid Hiina kinnisvaraplaanidest üsna ehmunud, sest linn plaaniti Hiinas kopeerida üsna täpselt ja ehitada üles samamoodi mägijärve kaldale nagu Austrias. Kohalik kinnisvarafirma tahtis originaal-linnaga koguni sõprussuhteid sisse seada. Spiegel kirjutab, et häiritud oli ka Austria kohalik katoliku preester, sest jumalakoja kopeerimine pole tema meelest kohane. Hiina koopialinna on Austriast kohale toodud isegi valged tuvid. "Hallstatt 2" asub tehisjärve kaldal Huizhous, Guangdongi provintsis.

Kuidas näeks Pariis välja, kui seal elaks vähem kui paar tuhat elanikku ja enamik ehitisi seisaks pooltühjalt? Sellise pildi saab Hangzhous, kus uusarendus kopeerib täpselt Prantsuse pealinna - isegi 108 meetri kõrgune Eiffeli torni koopia on juba püstitatud. Selle torni all pole küll nii glamuurne kui Pariisis - kohalikud põllumehed harivad samas maisipõlde. Tianduchengis ehk kohalikus kloonitud Pariisis on oma Champs-Élysées lai avenüü ääristatuna mansardkorrustega pariisilike majadega (millest enamus on tühjad). Plaanitud 10 tuhat elanikku on veel tulemata.

Vormilt London, sisult Hiina: koopialinna tänav Shanghai lähistel.

Shanghaist 30 km kaugusel saab Hiinast astuda brittide juurde ilma pikka reisi ette võtmata. Kohalik järeletehtud linn Thames projekteeriti tüüpiliste Victoria-aegsete majadega, munakivisillutisega teede ja eht-britilike nurgapoodidega. Linnast leiab monumendid Winston Churchillile, James Bondile ja Harry Potterile. Riigi toetusel rajatud Thames oli algselt mõeldud kohalike ülikoolide ja tehaseinseneride majutuseks ning oodati ka Hiina kõrgklassi, kuid massilist kolimist uuselamurajooni pole veel toimunud. Kohalikud turistid käivad tühjadel tänavatel aga heameelega oma Londoni-pilte tegemas. Eriti popp on linnake pulmaliste jaoks, kes teevad ohtralt pulmapilte, taustaks euroopalik tänavasiluett. Thamesis on eluruume kuni 10 tuhandele elanikule. Samasse on planeeritud veel Skandinaavia, Itaalia, Hispaania, Kanada, Hollandi ja Saksa stiilis linnade rajamist.

UNESCO maailmapärandi koopia: Hallstatt 2 Huizhou lähistel Hiinas.

Saksa linnake Antig ongi aga juba valmis ehitatud. Koopia mahutab 20 tuhat elanikku ja pakub Bauhausi stiilis majakesi, purskkaeve, Goethe ja Schilleri monumente ning õhtut saab veeta "ehtsas" saksa õlletoas. Ei pääse ka hispaanlased koopiamasina käest, sest mini-Barcelona on ehitamisel.

Miks need linnad on rajatud? Paljudele eurooplastele ja lääne arhitektidele on see jäänud pisut arusaamatuks, eriti veel sellepärast, et ka paikseid elanikke pole neisse koopialinnadesse saabunud. Samas on arendused saanud Hiina siseturismi populaarseteks sihtkohtadeks.

Allolevas videos koguvad kaks arhitekti toetust Hiina koopialinnadest filmi tegemiseks, et seda fenomeni maailmale lahti seletada:

Avalda arvamust, mis on selliste maailmakuulsate linnade koopiate mõte ja kas need saavad kunagi populaarseteks vaatamisväärsusteks?