Vaatamata oma noorele eale on Ann Helen lühikese aja jooksul juba karjääris palju saavutanud. Pärast kolme kuud hotellis töötamist, avanes tal võimalus kogenud Eesti kolleegidega erinevatest hotellidest võistelda parima vastuvõtuadministraatori tiitli nimel. Üllatuslikult kaasnes sellega kohe kolmas koht. “Endalegi tundus ehmatav, et mind saadeti konkureerima endast palju suuremate kogemustega inimestega. Üllatuslikult sain ma koha esikolmikus.”

Ann Heleni sõnul tuli kindlasti kasuks ülikoolis õpitu ja ka praktikakogemus välismaal. “Olen lõpetanud Tartu Ülikooli Pärnu Kolledži, kus valisin enda erialaks turismi- ja hotelliettevõtluse, mis on hotellitööst huvitunutele hea võimalus haridust omandada. Kindlasti on oluline ka minu kogemus Erasmus+ programmi abil saadud praktikast Hispaanias esimesel ülikooliaastal, kus olin Food&Beverage’i osakonnas. Teisel ülikooliaastal oli võimalus minna praktikale Dubaisse luksushotelli Rixos The Palm Dubai. See praktika osutus suureks läbimurdeks ning võimaldas mul ennast veelgi arendada nii suhtlustasandil kui ka andis mulle täieliku ülevaate, kuidas toimib viie tärni luksushotell. Dubais oli minu positsiooniks kliendisuhete haldaja.”

Töö, mis ei lõpe kunagi otsa

Üks hotellitöö plusse on Ann Heleni sõnul see, et hotellindus on äri, mis kunagi ei kao, sest üha rohkem inimesi reisib ning soovib avastada maailma. Hotelle tekib iga aastaga tohutult juurde. “Need, kes on aktiivsed suhtlejad ja armastavad olla ümbritsetud inimestest, siis on karjääri valivale noorele hotellindus parim valik. See töö võimaldab elada eri riikides, töötada rahvusvahelistes hotellikettides ning näha täiesti erinevaid kultuure, mis annab tohutult suure kogemuse ja hea võimaluse karjääriredelil tõusta.” Samas rõhutab Ann Helen, et hariduse omandamine on mööda pääsmatu. “Paneksin noortele südamele, et tänapäeval on ülimalt oluline see, et olete lõpetanud ülikooli ja teil on olemas haridus. Mida hiljem te selle peale mõtlema hakkate, seda raskem on ennast kätte võtta ja minna uuesti õppima. Olen väga tänulik oma vanematele, kes mind peale keskkooli kohe ülikooli suunasid,” räägib Ann Helen.

Lisaks sellele toob Ann Helen välja, et kuigi hotellinduses on võimalik kiiresti ametiredelil tõusta ja edasi areneda, peab mõistma, et kohe ei kuku midagi sülle, vaid see tuleb kogemuse ja raske tööga. “See, et oled lõpetanud ülikooli, ei tähenda seda, et saad kohe juhiks. Pead ennast tõestama ja näitama!”

Hindamatu kogemus kogu eluks

Noore vastuvõtuadministraatori sõnul arendab hotellitöö nii professionaalses mõttes kui ka isiklikul tasandil. “Töötades vastuvõtuadministraatorina olen pannud ennast palju proovile, olen õppinud lahendama erinevaid probleeme, oskan inimesi üsna hästi lugeda ja tean, kuidas erinevate külalistega suhelda, sest iga inimene on erinev, kelle on parasjagu kiire või kes on tulnud puhkama. See töö õpetab kohusetundlikkust, kiiret tegutsemist ja mõtlemist,” selgitab Ann Helen. Samas tuleb tema sõnul kindlasti arvestada sellega, et vastuvõtus töötades ei ole alati võimalust reguleerida tööaega oma soovide järgi ja vahel tuleb töötada ka öösel. “Peab arvestama, et administraatori töös puutud kokku paljude erinevate probleemidega, kuid inimene õpibki just siis, kui on ise sellega kokku puutunud. Minus tekitab tööpäeva lõpp juba uue ootust, sest kunagi ei tea, milline on järgnev. Iga päev on hotellis erinev ja põnev.”






Ann Helen toob välja kolm mõtet, mida silmas pidada, kui hotellitöö huvi pakub:

Rohkem praktikat! Kindlasti tasub uurida praktikavõimalusi nii kodumaal kui ka välisriikides. Näiteks Erasmus+ programm annab võimaluse minna Euroopa riikidesse praktikale ning veeta oma suvi avastades teisi maid ning saada uusi kogemusi. Need on hinnatud ka kodumaal tööd otsides.

Ülikoolihariduseta läbi ei saa. Tean palju inimesi, kes ütlevad, et ilma ülikooli hariduseta tõsiselt ei võeta. Oma kogemuste põhjal on Tartu Ülikooli Pärnu Kolledž üks suurepäraseid võimalusi, kus noored võiksid oma oskusi seoses hotellindusega arendada ning kasutada võimalust, et näha ka teisi kultuure välismaal.

Nõuab pühendumist. Hotellitöö nõuab kindlasti positiivsust, suhtlemisoskust, rõõmsat meelt ja mis kõige tähtsam pühendumust ja soovi seda tööd teha. Kui võtad vastu otsuse töötada hotellis, siis sa pead sellele ka pühenduma. Selleks, et hotelliäris karjääri teha, pead sa ohverdama rohkem oma aega, kui mõne teise tööga, sest see kujuneb suureks osaks sinu elust. Kuid uskuge, see on seda väärt!