Kui raha pole just jalaga segada, siis on igati tore, kui reisides saab säästa tsipake siit ja natuke sealt — kas siis lihtsalt tuleviku tarbeks või lubada endale kohe näiteks mõni muuseumipilet, mis muidu soetamata oleks jäänud. Nippe tasuta ööbimiseks õnneks leidub, alates pigem askeetlikest variantidest ja lõpetades lossidega. Noh, kui veab.

Kohalikega kas Couchsurfingu või Workaway kaudu koos elades võid ootamatult pulmastki osa saada. Foto: Madle Timm


  1. Telk. Kõige lihtsam variant. Seda muidugi juhul, kui keskkond on väljas ööbimiseks sobiv, oma majakese püstilöömine piirkonnas lubatud ja endalgi vaim valmis. Telgis ööbimisel on palju eeliseid — alates mobiilsusest (üldjuhul ei sõltu sa tänu telgile niivõrd palju asukohast) ning lõpetades värske õhu ning tähistaevaga. Noh, muidugi võib minna ka veidi nirumalt ja kallata vihma, aga seiklus on seiklus ja emotsioonid on lõpuks need, mis loevad.

  2. Couchsurfing. https://www.couchsurfing.com/ Sellel platvormil on majutajaid ja tulevasi potentsiaalseid sõpru jalaga segada pea igas riigis üle kogu maailma. Ole ainult sõber ja vali. Boonuseks kohaliku eluolu tundmaõppimine kohaliku silme läbi. Olles ise platvormi kasutanud korduvalt nii võõrustaja kui külalisena julgen väita, et kui usaldada sisetunnet ning kammida profiile, kohtub nii vahvate reisisellide kui eri vanuses kohalikega nagu nalja ning tihti on see kogu reisi parim osa.

  3. Workaway. https://www.workaway.info/ See platvorm viib omakorda kokku reisisellid ja kohalikud pered või organisatsioonid. Rändurid peavad sõltuvalt kohast tegema tasuta öömaja skoorimiseks mõne tunni vabatahtlikku tööd, kuid see varieerub suuresti. Omast kogemusest võin öelda, et pole paremat tunnet, kui elada üheskoos saami perega, kes kasvatavad tuhandet põhjapõtra või kapata hobusega Kesk-Aasia mäestikus, et aidata sealsel perel kütta mägijärve kaldal asuvat jurtat. Vabatahtlikku tööd ei tasu niisiis karta ja igal teisel juhul maksaksid sa selle kogemuse eest tuuride näol hingehinda. Lisaboonuseks on tihti ka tasuta toit.

  4. Koduhoidmine. Siinkohal tasub guugeldada sõnapaari „house sitting” ning visata pilk peale erinevatele veebilehtedele, kust võib muuhulgas leida ka n-ö luksusvillade hoidmise variandi. Idee seisneb selles, et kui mõni pere või paarike läheb näiteks mõneks päevaks, nädalaks või lausa kuuks kodust ära reisima, siis tihti peavad nad lahendama küsimuse, et kes jääb nende kodu hoidma, koerale süüa andma või lilli kastma. Siin võidki mängu astuda sina — kui kõik läheb hästi, võidki end leida elamast basseiniga villas, vastutasuks tuleb paar korda nädalas kasta pererahva kaktust või silitada nende pärsia kassi.


Milliseid nippe kasutad majutuse pealt säästmiseks sina?

Telgiga saad ööbida seal, kus ise tahad, mitte seal, kus keegi teine on otsustanud hotelli püsti panna. Foto: Madle Timm

Lugesid just Hulkurplika päevikute 78. osa.

Madle Timm on 26-aastane eestlanna, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel