Reisibüroo Go Travel turundusjuhi Anu Vane sõnul on Go Traveli sissetuleva turismi müügikäive kasvanud võrreldes 2015. aastaga ligi 40%, mis näitab, et Eesti turismiturg on tõusuteel.

“Konkreetselt Go Travel puhul on nii suur tõus osaliselt tingitud tegevuse laiendamisest uutel turgudel, mitte ainult tavapärase klientuuri mahtude suurenemisest,“ ütles Vane. „Kui meie igapäevasemad kliendid ehk lähiriikidest Soomest ja Venemaalt saabuvad inimesed eelistavad Eestisse jääda pigem ööks või paariks, siis kaugemad külalised soovivad pikemat ja tihedamat reisiprogrammi. Tavaliselt ei piirdutagi vaid Eestiga, vaid uuritakse kohe võimalusi külastada korraga kolme Balti riiki,“ lisas Vane.

„Välismessidel ja kohtumistel teiste riikide turismiettevõtjatega näeme, et huvi Eesti vastu on elav nii Ameerikas kui ka Aasias,“ rääkis Go Traveli sissetuleva turismi projektijuht Hele Lahtvee. „Tuleb vaid püüda mõista, mis kellelgi silma särama paneb – kui jaapanlane vaimustub meie sügislehtedest ja rapsipõldudest, siis norrakad leiavad järjest enam üles meie hubaseid söögikohti ning uitavad erinevates disaini- ja vintage-poodides – ja seda kindlasti pigem Telliskivis kui mõnes uues kaubanduskeskuses. Positiivset tagasisidet oleme saanud näiteks nii rattatuuride kui ka Luscher Matieseni veinimuuseumi kohta,“ tõi Lahtvee konkreetseid näiteid.

Kui turismisektoris saab aastatulemused varsti kokku tõmmata, siis majutusasutustel on aasta üks töörohkemaid aegu ehk jõulud ja aastavahetus veel ees. Go Hotel Shnelli tegevjuhi Alver Puparti sõnul on välisturistide huvi Eestis pühade veetmise vastu selgelt kõrgem kui mullu. Kui Vene turistide osakaal on tõusnud võrreldes mullusega 10%, siis soomlasi tuleb sel aastal lausa 30% rohkem.

“Detsembriks müüsime hotellikohad praktiliselt sajaprotsendiliselt välja juba novembris. Naaaberpiirkond Telliskivi on muutunud soomlaste hulgas hästi populaarseks külastuspaigaks ja Shnelli on sellele lähim hotell, samuti on siit kiviviske kaugusel ka vanalinn,” selgitas Pupart. “Endiselt armastavad pühi Eestis veeta Vene turistid, kes hakkavad siia saabuma alates 29. detsembrist ning jäävad reeglina nädalaks.”

Välisturistide arvu tõusu sel aastal kinnitab ka Go Busi arendusjuht Raul Ruuder, kelle hinnangul tuleneb Go Busi Eesti-siseste tellimusvedude käibe ligi 20protsendiline kasv suures osas Eestit külastanud turistide sõidutamisest.

“Go Bus keskendub tellimusvedudel kõrgeimat võimalikku kvaliteeti otsivale kliendile – luksuslikke VIP-väikebusse kasutatakse sageli riigile oluliste delegatsioonide vastuvõtul, klassikalised 50-kohalised reisibussid aga sõidutavad nii Eestis, mujal Baltimaades kui ka Skandinaavias enamasti Aasiast ja teistelt kaugematelt turgudelt pärit turiste, kes eeldavad väga heal tasemel transporditeenust,” selgitas Ruuder. “Kuigi põhjalikum analüüs ootab aasta alguses alles ees, saame juba täna kinnitada, et Eesti-siseste sõitude käibekasv on tingitud eelkõige meid külastavate turistide arvu suurenemisest.”

Turismisektori lähituleviku prognoosidest rääkides on Go Traveli turundusjuht Anu Vane optimistlik ning ennustab stabiilset kasvu. “Statistikaameti raportid näitavad, et terve aasta on välisturistide arv Eestis mullusega võrreldes iga kuu keskeltläbi 7-8% kõrgem püsinud ning jõudis eile avaldatud andmetel 2016. aasta esimese kümne kuuga uue rekordini,” ütles Vane. „Pole põhjust arvata, et järgmisel aastal numbrites suured muutused toimuvad.“

2017. aastal annab Go Traveli hinnangul turismi kasvule lisatõuke meie roll Euroopa Liidu eesistujamaana ja 2018. aastal vabariigi 100. sünnipäev, mistõttu on Eestil oodata laialdasemat kajastust rahvusvahelises pressis. „Usun, et meil õnnestub end väärikalt esitleda, ning ootan kõige selle taustal turistide kasvu jätku. Kindlasti soodustab pikaajalist perspektiivi silmas pidades Eesti turismi arengut seegi, et valitsus teeb pingutusi majutusasutuste käibemaksutõusu ära jätmiseks.“