Paljudel on meeles enamiku asjade defitsiit, ilusad importkaubad (mille kättevõitmiseks tuli maha seista pikki järjekordi, mõnikord juba varahommikust alates), korteri- ja autoostuloa järjekorrad, uskumatu imedemaa vaatamine Soome TV-st. Toidutalongid, taksoviin, Brežnevi pakikesed, piiritsoon ja kinnised linnad, plaanimajandus, šeflus, lööktöö.

Aga ka sellised unustusehõlma vajunud asjad nagu kalapäev, rahvamalev, gaseeritud vee automaadid, telefoniputkad, kollased kaljavaadid värvilaiguna linnaruumis, piimasaalid ja -baarid, sääreväristajad, valuutapoed… Praegusel ajal tundub see kõik absurdne ja isegi naljakas, aga omal ajal oli see igapäevane elu. Vanematel inimestel on see keerukas periood oma vastuoluliste kogemustega veel hästi meeles.

Siin-seal meenutab neid aegu toonane arhitektuur, mida võib mõnel pool veel kohata — kultuurimajad, hruštšovkad, endiste suurmajandite keskusehooned, stalinistliku ajastu kortermajad, nõukogudeaegsed ehitised.

Et seda ajalukku vajunud perioodi mälust mitte päris ära kustutada, tasub ette võtta retk lähiajaloo radadele ning meelde tuletada tolle ajastu ajaloolisi, poliitilisi ja ideoloogilisi paradokse, mis sel ajal olid tavapärased ja vältimatud.

Militaar- ja ajalootuur Paldiski-Rummu-Pakri saared hõlmab kunagist sõjaväelinna Paldiskit, Rummu aherainemägesid ja karjääri ning viib Pakri saartele vaatama nõukogude vägede poolt mahajäetud sõjaväeobjekte.

Sillamäe Muuseumi ekspositsioon Nõukogudeaegne Sillamäe tutvustab Nõukogude ajastut alates juhtide piltidest ning büstidest kuni koolivormi ja kuivatatud maisini. Väljapanek asub endise pommivarjendi ruumides.

Kui aega rohkem, siis tasub ette võtta pikem retk läbi mitme maakonna ja teha Eestile ring peale, tutvudes ja meenutades nõukogude perioodi. Kui aga Tallinnast kaugemale minna ei taha, siis annab ka kohapeal teha Nõukogude ajastu ja militaartuuri.

Unustusehõlma on vajumas ajastu, mida keegi eriti meenutada ei taha. Kuid kui otsida, siis leiab sellest perioodist veel nii mõndagi huvitavat — vanemat põlvkonda võiks kannustada nostalgia, nooremaid aga uudishimu.

Allikas: Puhka Eestis