Ehkki see on mõnedes riikides ohtlik ja isegi keelatud, on paljudes turvalistes sihtkohtades hääletamine igati sobilik. Näiteks Islandil on hääletaja pealevõtmine üsna levinud. Bussid on seal kallid ja ei liigugi igal pool aastaringselt, autorent samuti kulukas ja paljudesse väheasustatud kohtadesse saabki kõige lihtsamini kohalike abiga. Hollandis on hääletajatele lausa omaette kohad ja liiklusmärgid. Kuidas aga tasuta reisimine ka turvaline oleks?

Kuidas auto peale saada?
Koht, kus hääletada, on üks kõige olulisemaid asju. See peab olema tee ääres, kus on piisavalt liiklust ja samas ka mitte nii pööraselt palju, et juhil pole mingit võimalust kõrvale tõmmata, sind peale võtta ja siis uuesti autodevoolu sukelduda. Tavaliselt muutub liikluse tihedus kellaaaegadega, nii et väldi tipptunde.
Seisa kohas, kus oleksid juba kaugelt nähtav. Esiteks annab see juhile aega otsustada, kas peatuda – ja kui otsus on jah, siis ka reaalselt aega, et seda teha. Teiseks on see hea sinu turvalisuse huvides, kui oled autojuhtidele hästi nähtav.
Silt sihtkoha nimega käes ei tee ka kindlasti halba.
Superkohad hääletamiseks on teeäärsed bensiinijaamad, kus saab tankimiseks peatunud juhtidega lihtsalt jutu peale. Ka on väga head kohad suurte kaubaautode peatumiseks mõeldud taskute ja parklate läheduses. Ära parklasse sisse mine – need ei ole võõrastele mõeldud ja sellest võib jama tulla.
Igaks juhuks olgu veelkord öeldud, et kesklinnas hääletamine on mõttetu. Sõida ühistranspordiga nii linna serva, kui vähegi võimalik. Ja ka juba mõne auto peale saades ära lase ennast poolel teel viia mõne linna südamesse, kui plaan on jätkata teekonda veel samal päeval.
Ükskõik kui hea on koht – öösel hääletamine on väga halb mõte.

Hääletamine

Kuidas auto peale saada, kui teid on rohkem kui üks?
Ehkki autod peatuvad sagedamini üksiku reisija pealekorjamiseks, ei ole üldse tark mõte oma kaaslast-kaaslasi peitu saata ja üksi tee äärde seisma jääda. Juhile peab olema selge, mitu inimest tema auto peale tahab saada ja kaaslaste ootamatu väljaailmumine ehmatab, tekitab ebakindlust ja kahtlusi teie aususe ja plaanide suhtes. Tõenäosus, et juht ilma teieta edasi sõidab, on väga suur.
Kui teil on kaaslane, siis ärge laske end lahutada (näiteks põhjusel, et peatunud autos on koht ainult ühele) – kui siis, ainult väga äärmuslikes olukordades, näiteks täiesti kohutava ilmaga, kui tee ääres pääsemine on prioriteet.
Kui teid on aga neli või rohkem, siis jagunege paarideks.

Juba auto peal olles
Enne autosse istumist tee kindlaks, et liigud ikka õiges suunas, kui juht ei sõida sinu sihtkohani välja.
Proovi kõigi meeltega aru saada, kas juht tahab juttu ajada või pigem vaikselt olla. Kui üldse pihta ei saa, siis küsi otse. See on ikkagi tema auto ja tema eelistused on seaduseks.
Kui juht on lobisemistujus, siis uuri võimalikult palju oma sihtkoha kohta. Ehkki kuldreegel on, et hääletamise osas ei tohi kuulata inimeste nõuandeid, kes ise kunagi ei hääleta, siis on autojuht, kes hääletajaid peale võtab, siiski selles küsimuses erand. Ta oskab selgitada, millised on selle koha üldine suhtumine hääletajatesse ja anda nõu, kus liigub rohkem autosid või milliseid teid üldse vältima peaks.

Turvalisus auto peal
Alati ei õnnestu kohe sekundiga otsustada, kas peatunud autos on meeldiv seltskond või inimesed, keda tasuks pigem vältida. Kui see kahtlus tekib kohe, siis usalda oma sisetunnet ja lase sel autol minna!

Kui võimalik, tee juba enne autosse istumist sellest foto nii, et numbrimärk on nähtav ja saada mõnele sõbrale, kes teab, et oled reisil.

Hoia autos olles oma pagas käeulatuses, et keerulise olukorra tekkides saaksid selle haarata ja lahkuda. Kui lased oma koti panna pagasnikusse, siis paki alati nii, et elutähtsad asjad oleksid taskutes ning võiksid lahkuda ilma kotita. Elu ja tervis ennekõike!

8 nippi, kuidas kiiresti edasi ja mitte ära väsida

Hääletamine

KAART, olgu siis paberil või telefonis, peab kaasas olema. Kuidas muidu saaksid tegelikult aru, kas väikestesse tundmatutesse kohtadesse sõitvad juhid sind ka tegelikult lähemale viivad.

PANE VAIM VALMIS selleks, et longid terve päeva maantee ääres ja mitte keegi ei võta peale.

ÕPI ära kasvõi paar sõna kohalikku keelt, et mingigi suhtlus umbkeelsete autojuhtidega oleks võimalik.

RIIETU KIHILISELT, et ilmamuutusteks valmis olla. Mõned kogenud hääletajad väidavad, et rõõmsavärvilised riided aitavad kiiremini auto peale saada.

PAKI kaasa päikesekaitsekreem ja taskulamp.

VÕTA KAASA juua ja midagi ka süüa – teeäärsed bensiinijaamad on tavaliselt üsna kallid kohad toidu ostmiseks.

ÄRA SUITSETA! Ehkki on riike, kus peaaegu kõik suitsetavad, ei ole Lääne-Euroopas suitsetav kaaslane autos kunagi oodatud ja absoluutselt igal pool maailmas vähendab see auto peale saamise võimalusi.

KORRALDA endale öömaja või vähemalt kaardista igas punktis, kuhu jõuda tahad, selleks võimalused. Sa ei tea, millal ja kui surmväsinult kohale jõuad ja kõigi linna hostelite läbi käimise asemel on päris mõnus, kui ühes voodi juba ootab.

Hääletamine on enamasti maailmas lubatud, kuid üksikutes riikides ka keelatud: näiteks Hiinas, Myanmaris (välismaalastele), Singapuris, kohati ka USA-s ja Kanadas. Mõnedes riikides peetakse normaalseks hääletamise eest ka maksta - näiteks Lõuna-Aafrika Vabariigis küsitakse sama teekonna eest tavalise mikrobussi piletitasu, Kuubal, Mehhikos, Moldovas, Marokos, Mongoolias, Indias, Nigeerias, Venemaal ja Indoneesias võidakse samuti küüdi eest raha küsida. Väga raske on küüti saada muidugi seal, kus see on illegaalne ja mõnedes Euroopa riikides, näiteks Prantsusmaal, Rootsis, Šveitsis. Lisaks tänaval ülestõstetud pöidlaga hääletamisele tagab parema pealesaamisvõimaluse ka mõnes autode peatuspaigas (bensiinijaamas, parklas) juhtidelt küüdi küsimine sõbralikult kohalikus keeles.

Parimad kohad, kuhu sõita veebruaris


Nagu kõik muu, on ka hääletamine tänapäeval kolinud suuresti internetti. Leiab mitmeid veebilehti, mis autoomanikke ja hääletajaid omavahel kokku viivad. Sellises liikumises on vähem spontaansust, aga rohkem turvalisust. Näiteks võid nõuda juhilt tema juhiloa koopiat vms. Ka on lihtsam jätta infot oma teekonna ja kaaslaste kohta kodustele.

Veebilehti on mitu, neist suuremad on
ja
Paljudel suurematel riikidel on oma veebilehed, nii et tasub enne teele asumist kindlasti guugeldada ja need üle vaadata.
London