Need on kõik suurepärased õlled (vähemalt esimesed kaks - kriitikud kirtsutavad üldiselt Staroprameni peale nina), kuid isegi liiga palju head õlut ei pruugi hea olla, vahendab Lonely Planet.

Pealinn Praha on Euroopas külastatavuselt kuues linn (esimesed viis on London, Madriid, Rooma, Pariis ja Berliin). Vähem kui 20 aastat peale lahknemist Slovakkiast on Praha ümbrus täis elu ning maapiirkondades on kerkimas pisikesi pruulikodasid

Praegu on vaikselt arenemas pisikesed pruulikohad, ning linna peal on mõned kõrtsid, kus neid raskemini leitavaid, kuid otsingut väärt õllesid proovida saab.

Need kohad kipuvad jagunema kaheks - need, mis toovad pisikestest pruulikodadest õlut sisse iga päev, pakkudes üle kümne erineva kohaliku õllesordi ja need, mis pakuvad õlut... omapärase lisandiga nagu mesi, banaanid või kohvi.

Suur enamus tšehhe eelistab sügavkuldse värviga Pilsner-tüüpi õlut. See tähendab, et mahedamaid portereid ning ale-tüüpi õllesid on raske leida.

Samuti on raske leida kerget õlut - ükski endast lugupidav kõrts ei serveeri õlut "Pilsner light". On võimalik leida õllesid, mis on kergemad ja vähema alkoholisisaldusega, on lihtsalt vaja teada üht pisikest asja.

Tšehhi õllesid tuvastatakse tavaliselt nime ka "kraadi" järgi, mis tavaliselt on 10-14. Pilsner Urquell on näiteks 12° õlu. Kraad näitab umbkaudset suhkru kogust.

10° õlled on tavaliselt mõnevõrra kergemad ja väiksema alkoholisisaldusega kui 12° (ja sellest kõrgema kraadiga) õlled.

Nüüd on aeg otsida õlut.

Kohalike markide jaoks pole paremat kohta kui Praha Õllemuuseum (Prague Beer Museum), mis on keskväljakult kuskil 10 minuti jalurtuskäigu kaugusel. Nimest hoolimata on tegu kõrtsi, mitte muuseumiga. Koht pakub kuskil 20 kohalikku õllesorti, mida saab tellida nii üks haavad või mekkimiskomplektidena. Hea valik on puuviljase maitsega Svijany 11° Maz. Süüa eriti ei pakuta, aga ega seal õlle pärast käidagi.

Pivovarský Klub pakub suuremat söögivalikut. Õllemenüüs on nii regionaalseid õllesid kui enda tehtut. Ebatavaline, magusa maitsega laager-tüüpi õlu on Granát Černa Hora 12°.

Sõsarkõrts Pivovarský Dům on pisike pruulikoda ning pakub omatehtud kergeid ja tumedaid laagreid, samuti eksperimentaalseid õllesid, segatuna näiteks kirsside, banaanide, kohvi ja isegi nõgestega. Tegu on populaarse kohaga, seega tuleks koht ette broneerida.

Kõrtsides on vähetuntud õllesid järjest lihtsam leida, kuid pudelina poest on neid jätkuvalt raske saada. Pivní Galerie Praha kõrvalises osas Holešovice pakub pudeliõlut tosinatelt Tšehhi pruulikodadelt. Lühike trammisõit sinna säästab sind vaevarikkaast otsingust täiuslikku õlle järele.