Hollandipärane lõunasöök on üllatuslikult hunnik võileibu mitmesuguste katetega, näiteks juustu, singi ja erinevate võileivamääretega. Magusamate suutäite jaoks on aga Hagelslag. See on šokolaadipuistest saiakate. Tibatillukesi ning tüütult veerevad šokolaadikuulikesi või -laaste hoiab söömise ajal maha pudenemast lihtsalt teine saiaviil. Topelt ei kärise, hoopis maitseb paremini!

Stamppot on pudruks tambitud (kuid mitte püreeks) keedetud kartuli ja juurvilja segu (lehtkapsas, hapukapsas, spinat, brokoli jne), lisatud praetud pekikuubikud ning roog serveeritakse koos rookworst’iga, meenutab sardelli. Olenevalt soovist lisatakse ka kastet. Sarnane roog hutspot on tehtud keedetud kartulitest, sibulatest ja porgandist. Mõlemad road on eriti populaarsed talvel ning näiteks väliüritustel.

Hollandse Nieuwe on värske heeringas, mida on võimalik saada vaid kevadel esimeste kalapüükide saagina ning kevadisi heeringasaake tähistatakse lausa heeringafestivalidega. Värsket heeringat serveeritakse hakitud valge sibulaga.

Gouda juust on omale tuntud maine saavutanud paljudes riikides. Kollase värvusega lehmapiimast valmistatud juust on saadaval nii nelja nädala kui ka lausa 12 kuu vanusena. Ikka igale maitsele midagi. Samuti lisatakse maitsevarjundite andmiseks juustule näiteks sinepit, pestot jm.

Frikandel on tuntud snäkk, mida võib kirjeldada kui hakklihast tehtud hotdog. Vorst on frititud ning serveeritakse enamasti toore tükeldatud valge sibula ja karriketšupi või majoneesiga, paljud eelistavad veel tomatiketšupit, sinepit või lausa õunapüreed.

Appelmoos ehk õunapüree on tüüpiliseks lisandiks paljude toitude juures, enamasti lihatoitudel. Seega ärge imestage, kui korraliku prae juurde pakutakse nii salatit kui ka meie mõistes õunamoosi. Sest maitseb sama magusalt kui mooski.

Kruidnoten on maiustused, mida oodatakse terve aasta. Umbes septembri alguses hakatakse poodides neid Sinterklaasi pidustuste aegseid, piparkoogimaitselisi ja küpsisesarnaseid maiustusi müüma. Maiused on saadaval nii ehedalt kui ka valge, tumeda või piimašokolaadiga kaetult.

Oliebol on traditsiooniline vana-aasta küpsetis: 31. detsembril küpsetatakse seda rahumeeli oma kodutänavatel, pakutakse möödakäijatele müügiks ja loomulikult ei puudu need ka õhtuselt peolaualt. Neid Hollandi sõõrikuteks kutsutud küpsetisi valmistatakse jahust, munadest, pärmist, soolast, piimast, küpsetuspulbrist ning enamasti ka rosinatest. Maiused küpsetatakse õlis, nagu nimigi ütleb, ja serveeritakse rohke tuhksuhkruga.

Bitterballen on vürtsikamat tüüpi kroketid või frititud kartulikuulid, mille sisu moodustavad veise- või vasikaliha, puljongi, või, jahu, peterselli, soola ja pipra segu. Frititud snäkid, mis on populaarsed kergeteks suupisteteks pidulaual ning juurde serveeritakse väikeses kausikeses sinepit.

Bitterballen.

Õllesõpradele on Holland loomulikult suurepäraseks asupaigaks. Amstel, Grolsch ja Heineken on kolm kõige populaarsemat õllemarki. Kuigi näiteks Amsterdami lähedusest pärit hollandlased eelistavad tihti midagi kangemat, näiteks Hertog Jan’i õlut ja keelduvad tavalist Heinekeni joomast.

Aga koogid? Õunakook ehk appeltaart ei puudu üheltki pidulaualt ning loomulikult serveeritakse seda hollandlaste suure lemmiku, vahukoorega.

Allikas: https://en.wikipedia.org/wiki/