Glamping on tulnud kahe vastandliku sõna - glamuurne ja telkimine (glamour ja camping) kokkupanekust. Majutusliik mõeldi sellise nimega välja Ameerikas ööbimiskohtade jaoks, kus telgis pakutakse hotelli numbritoaga võrreldavat mugavust. Samas pole ööbija ümber kivist ja mördist ehitatud maja, vaid tavalisest suurem telk, mida mõnikord toetab puitsõrestik.

Glampingus asub hotellitoa standarditele vastav voodi, öökapp, võib-olla ka diivan, laud, televiisor, riidekapp. Selline edev öömaja pannakse tavaliselt püsti metsikus looduses. Kui väsinud matkaja tuleb ja on mugavus-standardites enda jaoks lati kõrgele seadnud, siis luks-telk on just tema jaoks. Tihti on glampingu hinnad isegi kallimad kui korralikus hotellis, sest müüakse elamust.

Siin on mõned näited glampingust - nii ülimalt luksuslikest võimalustest kui lihtsamatest, hinnatundlikumale kliendile.

Tipi Algarve

Portugalis asuv jurtas või indiaanitelgis ööbimist pakkuv kämping lubab, et suvekuudel ei saja neil peaaegu tilkagi, seega märjaga telkima ei pea. Perepea, kes lubab väljasõitu koos "telkimisega", saab reisiseltskonna rõõmsalt majutada hotellimugavustega jurta pehmetesse laiadesse vooditesse, ainult tualetis ja pesemas peab käima eraldi ühises sanitaarkompleksis. Ka söögitegemine tuleb ise ette võtta, aga selleks on telgis olemas isegi väike kööginurk ja elementaarsed toidutegemise vahendid. Kellel väheks jääb, saab ühiskööki minna oma toitu valmistama korralikumate köögiriistadega. Elekter on öölampide jaoks kogutud akudesse päikesepaneelidega.

Telkimise hind on alates 170 eurost kahele kolmeks ööks. 

Hidden Valley Andalucia

Hispaania lõunarannikul võib samuti enamuse aastast kiidelda vihmavaba ilmaga, seega on ka telkimine üsna riskivaba. Seda eriti siis, kui telk on sisustatud luksuslike voodite ja mööbliga. Riided saab panna laest rippuvasse riidest riiulisse, reisikohvri suurde puust kirstu ja öö saabudes telgiuksed kinni nööpida. Öko on moes ja seepärast kutsub Hidden Valley külastajaid nende telkides ööbima ka loodussõbralikke tualette reklaamides (kus kõik komposteerub, nagu meie matkaradade kuivkäimlateski). Päike soojendab üles ökoduši vee ja kohe telgi ümber laiuvad lõputud oliivipuude salud.

Hinnad algavad 60 eurost ühe öö kohta.

Jackson Hole Fireside Resort

USA-s Wyomingis asuv luksustelke pakkuv majutusasutus on teinud kõik, et telkija ise mingit ebamugavust ei peaks tundma: telgis on ka telefon, millest saab kutsuda toa- või siis "telgiteenindaja" näiteks telgi ees lõket süütama või telgiust ööks kinni nööpima.

Täisteenusega kahekohaline telk läheb üheks ööks maksma 150 eurot.

Yellowstone Under Canvas

Mis võiks olla sobivaim ööbimisviis Yellowstone´i rahvuspargis kui telk? Veelgi sobivam võiks olla selline telk, mis on juba püsti seatud, lõkkematerjal ootab ja ööks on valmis pandud pehme ase luksuslikus hotellivoodis. Firma pakub nii indiaani püstkoja laadseid tipi-telke kui suuremaid, näiteks neljakohalisi safaritelke. Kohe magamistelgi kõrvalt võib leida teisegi, kitsama telgi - selles asub tualett, kraanikauss ja dušš. Telkida saab maist septembrini, siis pakitakse majutuskohad kokku.

Glamping asub kümneminutise tee kaugusel Yellowstone´i rahvuspargi sissepääsust ja vaated, mis telgi eest avanevad, on oma hinda väärt: alates 75 eurost öö.

Eco Camp UK

Sussexi metsades saab mugavalt telgis ööbida, ilma et naabrid ei segaks. Telk püstitatakse ööbijatele puude vahele, piisavalt eemale teistest telkijatest. Lubatud on lõkke tegemine. Telgist leiab diivanist ja tugitoolidest koosneva "elutoamööbli", mille saab öösel lihtsalt lahti pakkida pehmeteks magamisasemeteks. Elektrit pole, valgustust pakutakse päikesepaneelidest akusid laadivate lampide abiga ja lisaks on kasutada "üleskeeratavad" ehk vändates valgust andvad taskulambid. Elektri abiga esitatav muusika on keelatud, ise akustiliste pillidega musitseerimine on lubatud kuni kella kümneni õhtul. Pesemine ja kuivkäimlad veeretatakse kohale spetsiaalsel järelkärul - telklaager vahetab tihti asukohta ja sellepärast peab saama lahkuda kiiresti ja metsa alla jälgi jätmata.

Hinnad algavad 60 eurost kahe täiskasvanu kohta, lapsed saab telki kaasa võtta tasuta. Tegemist on ilmselt kõige askeetlikuma telgiga siinsest glampinguvalikust.

Eesti kõige luksuslikum - mullihotell?

Mullihotell on tegelikult ka nagu telk, ainult et kerakujuline ja selles hoitakse õhk sees ventilaatoriga. Eesti mullihotell pakub ööbijaile kõiki mugavusi: olemas on elekter, mugav voodi, vaip, laud ja toolid. Tavalise telgi ees on öösel eelis selles, et mull on läbipaistva katusega: saab tähti vaadelda. ja nii võib magamajäämine hoopis meelest minna.

Ööbimishinnad luksuslikus mullitelgis algavad 99 eurost.