2019. aasta valgusfestivali tee oli 3,7 kilomeetrit pikk, millele jagunes 22 objekti. 2020. aasta festivali motoks olid Vilniuse vanalinna siseõued, milledes võis leida kokku 30 valgusinstallatsiooni nii Leedu kui väliskunstnikelt.

Siniselt helendav kolmedimensionaalne hiigelsõlm püstitas küsimuse, kui objektiivselt näeme me reaalsust. Mõne hoone fassaadilt vaatas vastu hiigelnaeratus, mis muutus Kariibide palmirannaks, mõnele seinale voolas ja plahvatas üksteisesse sulavaid värvilaike. Üheks populaarsemaks installatsiooniks olid ülikooli õuel asuvad suitsu-udu tõkked, millest sai läbi käia, nime all Metwalk, sümboliseerides barjääride murdmist.

Kõige populaarsemaks osutus aga valgusobjekt nimega "Cube", mis ei lasknud vaatajaid lahti oma pidevalt muutuvate valguskonstellatsioonidega. Ka kuulus püha Anna kirik sai imelise valguskatuse ja Katedraali lähedal paelus nii kindlusest taevasse tõusev valguskroon kui muutuv nägu-sümbol. Oma n-ö. "vanas" populaarsuses oli juba 2019. aasta armastatuim objekt: Gediminas ise Katedraali väljakul oma hiilgeva mõõgaga.

Vaata videoid Vilniuse valgusfestivalist:

Samal nädalavahetusel toimus Vilniuse turismifetival ADVENTUR, mis jääb Helsingi MATKA ja Tallinna TOURESTI vahele. Avaüritusena leidis aset muusikateater, mis oli pühendatud 2020. aasta Leedu kultuuripealinna Trakai multikultuursele minevikule muusika kaudu.

Otse laval tutvustati karaiimide kuulsate pirukate gibinaide valmistamist muusika saatel. Terve hall on pühendatud sihtkohtadele Leedus tuttavast Palangast üle merevaigu spaade Leedu vanade keskustega linnani nagu Kediniai välja. Kuldsetes kinnastes proovisid nii noored kui vanad muda värskendavat mõju kätele ja Leedu käsitööõllede maitsenüansse, millesse lisatud Leedu aadliperekondade visuaalseid nüansse.

Vaata galeriid ADVENTURist:

Vaata ka videoid ADVENTURist: