Nimelt avati tänavu 15. märtsil Manhattani lääneosas laiuva Hudson Yardsi kinnisvaraarenduse piirkonnas The Vessel (inglise k. anum) nime kandev ligi 50 meetri kõrgune spiraalne kuju. Objekti teeb eriliseks fakt, et Vessel koosneb 154 trepikäigust, millel on kokku pea 2500 trepiastet, kus on võimalik inimestel kõndida.

Mööda treppe käies avanevad imelised vaated Manhattanile, Hudsoni jõele ja Hudson Yardi piirkonnas laiuvatele pilvelõhkujatele. Koht on saanud juba mõne nädalaga turistide ja ka kohalike seas väga populaarseks ning päevas külastab seda kümneid tuhandeid inimesi.

Idee autoriks on Vesselit promova kodulehe teatel Londoni disainistuudio Heatherwick Studio, mille arhitektid said inspiratsiooni Indias Rajastanis asuvast Chand Baori treppkaevust. Arhitektide sõnul on Vesseli ideeks näidata New Yorki erinevate nurkade alt ja eri kõrgustelt. Vesseli rajamine läks maksma ca 200 miljonit dollarit (ligi 177 miljonit eurot).

Kunst või raiskamine?

The Vesseli suurem eesmärk tundub aga olevat Hudson Yardsi ehitusprojekti ja piirkonna promomine. Nimelt on seal laiuval ligi 11 hektaril käimas USA ajaloo ilmselt suurim kinnisvaraarendusprojekt. Plaanis on aastaks 2024 rajada 16 uut pilvelõhkujat, hulk restorane, ca 5000 korterit, luksushotell ja isegi kool. Kogu projekti maksumuseks hinnatakse hämmastavad 25 miljardit dollarit. Juba on rajatud piirkonda suur ja luksuslik kaubanduskeskus, mis asub kohe Vesseli kõrval. Vesselist endast saab aga keskpunkt, mille ümber kujundatakse avalikku ruumi.

Just nimelt viimane fakt ongi aga üks suurimaid kriitikaid, mida objekt endaga on kaasa toonud. USA mitmed väljaanded vahendavad, et kohalikud arhitektid, kunstikriitikud ja inimesed sotsmeedias peavad nii suurel maa-alal laiuvat Vesselit avaliku ruumi raiskamiseks. Samuti on objekti kuju irooniliselt võrreldud ananassi, joogiklaasi, trepiga "eikuhugi" ning lihtsalt suure plekist prügikastiga. Ehk teisisõnu peetakse seda lihtsalt maitsetuks.

Palju kriitikat on tekitanud ka kogu Hudson Yardsi projekt ise, kuna kohalike seas on vähe neid, kes jõuaks sinna piirkonda kortereid osta (uutes majades algavad need 2 miljonist dollarist) ning seda peetakse järjekordseks rahategemise masinaks.

Näiteks kutsus The New York Posti ajakirjanik Zachary Kussin Vesselit tühipaljaks 200-miljoniliseks sätendavaks kuulsuseks. Tema kolleeg New York Timesist Michael Kimmelman nimetas objekti - ta keeldus seda skulptuuriks nimetamast - lihtsalt suureks ja kalliks prügikastiks. Arhitektide väljaandes "The Architect’s Newspaper" arutles peatoimetaja Matt Shaw aga fakti üle, et Vessel tundub olevat vaatemäng, mis loodi lihtsalt vaatemängu enda pärast. Shaw tõi paralleele Dubaiga, kus olevat samuti rajatud objekte lihtsalt selleks, et turistid neid vaatama tuleksid ja nende läheduses raha kulutaks.

Kuigi Vesseli kodulehel teavitatakse, et objekti külastamiseks on vajalik pilet, mida on võimalik internetis broneerida kuni kaks nädalat ette, siis saab neid ka kohapealt. Näiteks pühapäeva hommikul kella 10 ajal objekti külastades tuli seista tasuta pileti saamiseks umbes 10 minutit järjekorras, et saada pilet objektil viibimiseks ajavahemikul 10.30 - 11.30.

Vessel on avatud iga päev 10:00 – 21:00 ja sinna saab sõites metroorongiga nr. 7 peatusesse 34th Street-Hudson Yards Subway Station. Piirkonnas on ka mitu toredat parki ning loomulikult on Vesseli ümbruses lai valik erinevaid tänavatoidupakkujaid ja artiste turistide meelt lahutamas.

Tee Reisijuhiga kaasa virtuaaltuur vastuolulises Hudson Yardi piirkonnas ja The Vesselil:

The Vesseli ümbrus:

The Vessel seestpoolt:

Kõndides The Vesselil: