Tuletorn-muuseumi avamine toimus pühapäeval ehk just siis, kui Käsmu kaptenite külla oli saabunud käsmukaid üle maailma - 13. juulist 14. juulini toimusid rannakülas Käsmu Päevad.

"Praegu enam majakaid taastada väga ei taheta, sest kõigil laevadel olevat navigatsiooniseadmed, mille järgi orienteeruda," rääkis SA Käsmu Meremuuseum juhataja Aarne Vaik avamisel. Sellepärast siis sai ka Käsmu majakast muuseum. Samas arvas ta, et just väiksematel meresõidualustel, näiteks kaluripaatidele või surfilaudadele oleks majakas orienteerumisel ja sadamasse tulekul heaks abiks: "Ükskord sügisel mulle helistati ja paluti mereäärses muuseumis kasvõi mingigi tuli põlema panna, sest täiesti pime pidi olema rannajoon, millegi järgi polnud orientiiri võtta."

Tuletorn-muuseum päris majakana praegu tööle ei hakka ja jääb turistidele põnevaks vaatamisväärsuseks. 1892. aastal ehitatud ning 1989. aastani valgust näidanud väike puust majakas oli rohelise, valge ja punase valgussektoriga, et juhatada ohutut sissesõitu Käsmu lahte tormivarju. Valgussektorid olid tekitatud majaka kolme aknaruuduga, mille tugevad metallist raamid tagasid, et sektorite valgusvihk paigast ei nihkuks. Iga klaas oli vastavat värvi: läänepoolsele lahesuudmele roheline, ohutut sissesõiduala tähistas valge tuli ja idapoolset lahesuuet punane tuli. Majakat oli näha 13 miili kaugusele.

Käsmu laht olevat aga olnud Tallinna–Narva-Peterburi laevateel kõige paremaks tormivarjusadamaks. Väike puust tuletorn sündis korjanduste abiga ja selle ehitamise korraldajaks oli sel ajal Käsmus tegutsenud merekooli juhataja Joosep Meibaum.

Kuue meetri kõrgune (tule kõrgus merepinnast 8,2 meetrit) puust tuletorn on üks kahest säilinud puust tuletornist Eestis (teine on Suurupis) ning on muinsuskaitse all. Vahepeal on majakat natuke nihutatud, kui tekkis oht merre vajuda, aga suund on endiselt õige.

Video muuseumi avamisest - väike kuuemeetrine torn mahutas üle veerandsaja inimese: