“Keegi ei ole meile öelnud, et meie tšarterlennud ei lenda ja vaatamata kõigele rõhutatakse seda, et need on ettevaatusabinõud, mis on Hispaania riigi poolt kehtestatud ja paanikat ei ole,” kinnitab Tarvo. “Veel ei ole ka kuskilt ilmunud infot, et keegi oleks siin haigestunud.”

Tarvo kinnitab, et nad hotellis päris kinni ei ole, sest nii mõnedki kohad, näiteks apteegid ja toidupoed, on avatud ning seal lubatakse neil jätkuvalt käia. Kuigi toitlustusasutused ja muud ärid on suletud, siis hotellis pakutakse turistidele jätkuvalt süüa ning vaba aja võib veeta basseini ääres puhates. Rand on suletud.

“Kui lugeda uudiseid, mis seal kodus toimub, siis ega seal ka midagi head ei ole ja teated on hoopis rohkem paanikat täis kui siin,” lisab Tarvo. “Me lihtsalt võtame asja nii, et meist ei sõltu midagi ja oleme rahulikud. Senikaua, kuni siin midagi ei ole, siis ei ole meil veel ka häda midagi.”

Eestlased on arvestanud võimalusega, et nad võivad pikemaks ajaks Tenerifele lõksu jääda, aga praegu, kui neile midagi räägitud ei ole, nad selle pärast väga pead ei vaeva. “Viimane info, mis reisikorraldaja kodulehel oli, on see, et tuuakse kõik plaanipäraste lendudega ära, aga see vist oli vanem info enne seda, kui välisministeeriumi muudatused tulid.” Ja Tarvo kinnitab, et kui peakski juhtuma, et nad jäävad saarele näiteks kuuks ajaks lõksu, siis elu Eestis seetõttu katki ei jää. “Elu läheb edasi,” naerab mees. “Aga praegu nii ei tundu juhtuvat, sest kui lennujaam on avatud ja tõenäoliselt on avatud, siis tšarterlennud toimuvad. Eesti võtab ju siiamaani oma inimesed vastu ja praegu meil paanikat küll ei ole.”

Tarvo ja Ülle kohalike hispaanlastega rääkinud ei ole, sest tihedalt asustatud turismipiirkonnas on neid lihtsalt väga vähe. “Meile on rõhutatud, et kaitsemeetmed, mis on seni vastu võetud, ongi sellepärast, et tõkestada viiruse võimalikku levikut.”

Aga miks paarikene üldse peale seda, kui Tenerifel oli juba üks viiruspuhang tekkinud, ikkagi reisile otsustasid minna? "See oli kunagi varem ja kui meie reis hakkas, siis reisibüroo ei öelnud midagi enam selle kohta," selgitab mees. "Ega meil väga palju muid võimalusi ei oleks olnud ka, sest, kui me oleksime sellest reisist loobunud, siis keegi meile seda hüvitanud ei oleks. See üksikjuhtum, mis siin oli, oli juba lõpetatud ja kõik inimesed lasti ju minema."

Tarvo jagab Reisijuhiga ka videot mööda tänavaid sõitvast politseiautost, kus sees istuvad korravalvurid inimesi koju kamandavad, aga mehe sõnul on see just kohalike inimeste kaitsmiseks, et nemad randa ja kuhugi mujale mõtlematult ei suunduks. "Muidu jah, väljas on rahulik, tänavad tühjad, erilist paanikat praegu ei näe. Hotellis toimub elu tavalises rütmis."

Novatoursiga puhkusel viibiv paar seni suhelnud ei ole. "Kohapealne reisiesindaja meil siin on, aga temaga kohtusime viimati siis, kui toimus transfeer lennujaamast hotelli ja ka neljapäevases infotunnis, kuid seal oli kõik nii nagu alati. Mingisuguseid kohapealseid reise me õnneks ostnud ei ole, algusest peale tegime endale selgeks, et me ei hakka neid ostma, sest inimesed seal reisidel võivad olla erinevatest piirkondadest," selgitab Tarvo.

Paarike laiutab käsi ja võtab olukorda rahulikult. "Küllap reisikorraldusfirma midagi välja mõtleb, kas toob meid varem ära või mida muud," möönab Tarvo. "Kliima on hea ja las ta siis olla, kodus toas istuda on vist veel hullem."

Täiendatud kell 11:55:

Tarvo ja Ülle on vahepeal uudiseid juurde saanud ning selgus, et kuigi täna on Tenerifel ilus, päikeseline päev, siis basseini- ja päevitusala pandi turistidele kinni ning paluti neil ülejäänud puhkus hoopis hotellitoas veeta. Poes ja apteegis tohivad nad küll käia, aga suured rahvahulgad ühte kohta koguneda ei tohi.

"See on natukene kurb, sest mida me siin istume," tõdeb Tarvo. "Enam ei teagi, kus on parem olla, kas siin või kodus. Kodus saab vähemalt toas omi asju vaadata või midagi lugeda, aga siin ei ole midagi."

Novatours ei ole jätkuvalt turistidega ühendust võtnud, aga ka Tarvo ja Ülle ise reisikorraldajale ei helista, vaid on selle ülesande usaldanud ühele teisele reisile tulnud perele, kellega nad hotellis suhtlevad. "Tõtt-öelda, kuna me ei ole kuulnud konkreetsest juhtumist, et keegi oleks haige, siis oleme mures hoopis koduste pärast. Aga mitte midagi me siin karta ei oska, sest ma võin ju karta nii siin kui ka kodus, ma ei teagi, kus rohkem kartma peaks. Võtame olukorda mõistvalt, tuleb see, mis saatus toob. Seni ootame teateid Novatoursilt, et millal meid siit ära viiakse."

Siiski mõtlevad Tarvo ja Ülle nüüd, et Novatours oleks pidanud reisid lõpetama juba palju varem ehk siis, kui oli juba teada, et üle Euroopa on rakendatud reisimisel piiranguid. "Aga eks nad käitusid oma majandushuvidest lähtuvalt, sest ega need summad ei ole väga väikesed. Meie reis maksis 3500 eurot," räägib Tarvo.

*nimed muudetud

Novatours värske info kodulehelt:

Vastavalt Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi korraldustele (14.03.2020), anname teada, et tegeleme hetkel erinevate võimalike lahenduste leidmisega, kuidas Eestisse tagasi tuua kõik meie kliendid, kes viibivad hetkel Egiptuses (Hurghadas ja Sharm el Sheikhis) ja Tenerifel.

Anname endast parima, et korraldada Eesti reisijate tagasitoomine eelmainitud sihtkohtadest hiljemalt kolmapäevaks, 18.03.2020. Täpsed väljalennuajad ja muu tagasisõiduga seotud info edastame esimesel võimalusel, peale kinnitatud lennuinfo saabumist.

Klientidel, kes keelduvad naasmast varem, kui on nende broneeritud reisi lõppkuupäev, tuleb seda kirjalikult kinnitada ja allkirjastada dokument oma vabal tahtel tagasilennust keeldumise kohta. Selle kinnitusega võtab klient ühtlasi kogu vastutuse oma tagasilennu eest endale.

Kaugreisidel viibivatele klientidele

Koroonaviirusest põhjustatud eriolukord areneb üle maailma kiiresti ja seoses uute piirangutega peatab NOVATOURS kuni 14.04.2020 (k.a) ka kõik eksootilised reisid.

Koostöös meie partnerlennufirmadega otsime samuti eksootilistes sihtkohtades olevatele reisijatele parimat lahendust koju toomiseks. Klientidele, kellel on broneeritud reisipakett ja/või lennupilet väljumisetega kuni 14.04.2020 (k.a) Novatoursi eksootilistesse sihtkohtadesse, jagame infot alternatiivide kohta esimesel võimalusel, järgmisel nädalal.

Täname kõiki mõistmise ja kannatlikkuse eest. Võimalikest muutustest ja muudatustest teavitame koheselt, kui uus info olemas. Kõigis oma tegevustes lähtume eelkõige sellest, et reisijad oleks kaitstud ja hoitud.

Kõikidel välismaal viibivatel klientidel soovitame registreerida ennast Välisministeeriumi kodulehel.