Fodor’s Travel 2014 Go Listist leiab mõned tuttavad ja ettearvatavad kohad, kuid ka mõned ootamatumad ja eksootilisemad paigad. Näiteks meie lõunanaabrid lätlased on Riiaga taas edetabelis ning tähelepanu on suunatud neile ilmselt ka seoses kultuuripealinnaks olemisega 2014. aastal. Muidugi on jalgpalli MM-i toimumispaik Brasiilia saanud soovituse just tuleval aastal.

25 sihtkohta, mida järgmisel aastal külastada, on välja valitud Fodor’s Traveli reisiekspertide poolt nii, et oleks populaarsust koguvaid sihtkohti, uusi, aga huvitavaid paiku, tähelepanuväärsete sündmuste sihtkohti ning hea hinnaga puhkevõimalusi. Fodor´s on läbi aegade andmebaasidesse kogunud rohkem kui 7500 sihtkoha info.

"Meie eesmärk on inspireerida reisijaid leidma omale järgmisel aastal sobiva ja hea sihtkoha," põhjendab Fodor´s Traveli peatoimetaja Arabella Bowen iga-aastast uute soovitatavate sihtkohtade valimist. Tegemist peaks olema just värskeima valikuga järgmiseks aastaks, millest võib kokku panna ka mitu puhkust erinevatel hooaegadel. Samuti peaks need sihtkohad sobima võimalikult paljudele maitsetele, puhkusepikkustele ja rahakoti paksustele. Mitmedki kohad langevad kokku teise maailmakuulsa reisijuhtide kirjastaja Lonely Planeti soovitustega, millest kirjutasime kuu aega tagasi: mõlemad soovitavad Brasiiliat ja Antarktikat, linnadest on mõlema nimekirjas näiteks ka Riia ja Chicago.

Minek sündmuste pärast

Järgmise aasta soovitatud sihtkohtade hulka sattusid sündmuste pärast Brasiilia, Šotimaa ja Antarktika. Muidugi võib siia lisada ka Riia kultuuripealinna ürituste pärast, kuid Fodor´s hindab Riiat järgmise aasta sihtkohana hoopis rohkem selle linna baaride ja söögikohtade pärast.

Brasiilia: jalgpalli MM-iga seoses on pidu igas tänavas ja jalgpallist hulluv riik teeb kõik, et see MM jääks meeldejäävaks, eks ikka positiivses mõttes. Matše võõrustavad kaksteist linna, MM-i ajaks avatakse 150 uut hotelli ja lisaks staadionil kaasaelamisele saab vahepeal võtta ette retki Amazonase vihmametsadesse, vaadata ära Iguaçu joa ning puhata välja Rio randades.

Šotimaa: Homecoming 2014 festival ehk šotlasi tagasi koju kutsuv üritus kestab terve aasta ja pakub šoti kultuuriga seotud ettevõtmisi. Lisaks jäävad järgmise aasta sisse ka Glasgows toimuvad Hea Tahte Mängud (juulis) ja Gleneaglesis toimuv Ryder Cupi golfivõistlus (septembris).

Antarktika: festivale lõunamandril küll ei toimu, aga järgmisel aastal möödub sada aastat Sir Ernest Shackletoni dramaatilisest Antarktikat läbinud ekspeditsioonist. Fodor´s arvab, et selle tähistamiseks oleks paslik just 2014. aastal ette võtta üks kruiis jäise mandri rannikule. See ettevõtmine pole alati päris ohutu, mida kinnitab praeguste jõulude ajal mitmeks päevaks jäävangi jäänud Vene uurimislaev Akademik Šokalski koos 75 kruiisituristi ja meeskonnaliikmega. Neid läksid päästma kolm jäälõhkujat.

Fodor’s 2014 Go Listi muudest tähtpäevadest mainiti veel ära Yosemite´i rahvuspargi maaeralduse kinnitamise 150. aastapäev, millega kaasnevad pidustused ning I Maailmasõja 100. aastapäev Belgias.

Järgmised kuumad sihtkohad

Fodor´s Travel paneb oma soovituste nimekirja ka need shtkohad, mis tõenäoliselt just järgmisel aastal muutuvad populaarseteks. Nendeks prognoositakse järgmisi paiku.

Cartagena, Colombia: peale aastaid hoiatusi võivad turistid end selles Kariibi mere äärses linnas nüüd üsna turvaliselt tunda. Majandus on stabiliseerunud ja kuritegevus peaaegu ohjesse saadud.

Etioopia: Aafrika kultuuriline ja ajalooline aare ootab taasavastamist, seal on registreeritud ka üheksa UNESCO maailmapärandi nimekirja kuuluvat vaatamisväärsust. Pealinn Addis Ababa on saanud hea lennuühenduse, tähtsamad turistide imetlusobjektid on Lalibela raidkirikud, Tana järve kloostrid ja Sinise Niiluse joad.

Bhutan: Himaalaja kõrgustes peituv väike kuningriik oli muu maailma jaoks suletud aastakümneid. Nüüd saab seda budistlikku ühiskonda külastada ka luksust ja kõrget elustandardit hindav turist, sest kõik vajalik üsnagi kuluka reisiga saabuva puhkaja jaoks on olemas. Kohale võivad lennata vaid kaks lennukompaniid, seega kohalepääsemine on kallis ja keeruline, aga võimalik.

Teised Fodor’s Traveli 2014 Go Listi kiireltarenevad sihtkohad on Chengdu Hiinas, Kerala Indias ning Boliivia.

Soodsa hinna-kvaliteedi suhtega puhkusekohad

Raha pole kunagi liiga palju, aga neis sihtkohtades saab vähese raha eest hea puhkuse, usuvad valiku teinud reisieksperdid. Korralikku elamust taskukohase hinnaga pakutakse järgmistes paikades.

Chicago, Ameerika Ühendriigid: 2014. aastal saabub ümmargune tähtpäev: 100 aastat möödub Wrigley staadioni avamisest, kuid see pole ainus põhjus taskukohasesse Chicagosse minemiseks. Taskukohasus võib olla ka rohkem Ameerika siseturistile mõeldud, kui ka kohalelendu arvestada. Külastada tasub eksklusiivset The Aviary baari, Ikrami butiiki, mis meeldib ka Ameerika Esimesele Leedile ja saada osa riigi suurimast rattajagamise programmist.

Douro, Portugal: maailma ühes vanimas veinipiirkonnas võib kindel olla, et turistide hordide otsa (veel) ei komista ja hinnad pole ka üles aetud. Duoro org kanti samuti UNESCO maailmapärandi nimekirja, piirkonna veinid aga on saanud hulga auhindu ja on sellegipoolest taskukohaselt soodsa hinnaga. Lisaks veini degusteerimisele võib avastada ka Portot, Portugali teist kuulsat ookeaniäärset linna.

Viin, Austria: see klassikaline Euroopa linn segab ajaloo kaasaegsusega ning pakub rikkalikku kultuurielamust. Külastada saab uut jalakäijate "Kuldset Kvartalit," mis avatakse 2014. aastal, vaadata tantsivate hobuste etteastet Hispaania Ratsakoolilt ning libistada alla klaasikese Viini veini.

Teised soodsad sihtkohad nimekirjas on veel Jersey rannik USA-s, Kreeka saared ja Colorado USA-s.

Toidu- ja baarimelu otsijaile

Toidu- ja joogiturism on aina populaarsem ning Fodor´s pani kokku ka kõige paremad sihtkohad neile, kellel meeldib õhtuti väljas käia - heas kohas söömas või baarisuminat nautimas.

Detroit, Ameerika Ühendriigid: popp, uus, kultuuriliselt ja disaini poolest silmapaistev Detroit on küll pankrotis, kuid endiselt täis häid mikropruulikodasid, kohvikuid, pagaritöökodasid, geriljafarme, moepoode ja erilisi kokteilibaare. Jah, paljud ajaloolised hooned on hüljatud ja linnas korraldatakse populaarseid varemete ringreise, mis kalduvad šokiturismi valdkonda, kuid maailmatasemel Detroiti Kunstiinstituut pakub vaatamiseks ja müügiks ka kohalikke kõrgel tasemel kunstiteoseid ning võimalust kohalikule kunstielule kaasa elada.

Hvar, Horvaatia: Unusta Prantsuse Riviera, Horvaatia päikseline saar Aadria meres on rannamõnude nautijaile parim koht ning jahiga saabujate jaoks on see ka mõnus peatuskoht. Hvar asub Horvaatia populaarse seitsmepäevase nn "Jahinädala" teel ja on maailmas tuntud kui hea peopidamise paik.

Tokyo, Japan: Jaapani pealinnas on kõige suurem Michelini kolmetärni-restoranide kontsentratsioon, seal peab lihtsalt olema palju häid söögikohti. Paljudesse neisse silmapaistvatesse kohtadesse pääseb vaid varakult broneerides või ostes pileti - näiteks saab piletiga Sukiyabashi Jirosse, mille "kodukokk" on maailma esimene Michelini kolmetärni-sushimeister Jiro Ono. Etteruttavalt võib Tokyos ära käia ka vaatamas 2020. aasta olümpia ettevalmistusi, enne kui spordihullus linna jõuab.

Teised soovitatud sihtkohad baarimelu hindajatele on selles nimekirjas veel Briti Columbia Kanadas, Riia Lätis, Nashville Ameerika Ühendriikides ning Korsika Prantsusmaal, lisaks ka Lõuna-Aafrika.

Kogu nimekirja vaata aadressilt www.fodors.com/go-list-2014. Millisesse neist sihtkohtadest plaanid ise järgimsel aastal minna või mida võiks siia veel lisada?