Euroopa vanad ja kultuuri täis linnad on alati kõigi maailma rändurite unistuste sihtkohtade hulgas olnud - pole seega ime, et maailma 10 kõige enam külastatud riigi hulgast seitse Euroopas asub.
Aga kui teemaks on rannapuhkus, on Euroopa rannad teenimatult edetabelite lõppu surutud, mille tipus võidutsevad Kariibi mere ja Vaikse ookeani saared.

Euroopa randadest - alustades idüllilistest Kreeka ja Horvaatia liivarandadest ja lõpetades Islandi karmide ning kaunite rannaribadega - ei ole aga vähimatki põhjust üle või mööda vaadata, kui suvepuhkuse planeerimise aeg käes on.

Euroopa rannad on nii eripalgelised ja põnevad kui Euroopa linnadki.

Ja mis on Euroopa randade juures kõige parem - puhkuse ajaks ei pea te välja valima neist ainult ühte! Paari nädalaga jõuate kindlasti käia mõnes, kuhu kunagi mõni imperaator liiva sisse jalajälgi jätnud on, seejärel päevitada ja ujuda teises, mille lähedale jäävad parimad Itaalia restoranid ning muretult jõuate veel kolmandassegi, näiteks mõne sini-valge Kreeka väikelinna külje alla.

Navagio, Zakynthose saar, Kreeka
Eresinine vesi kohtub säravvalge liivaga. See rand pakub kõigile midagi. Sportlikumad ja seiklusjanulisemad saavad sukelduda, snorgeldada, surfata, lohesurfata. Loodusfotograafid ei suuda oma kaameraid käest panna ning hedonistidele on seal piisavalt päikest, ruumi ja restorane.

Elafoníssi rand, Kreeta saar, Kreeka

Formentera rannad on üldse väga erilised, aga kõige erilisem neist on siiski Migjorni rand. Päeval pakub see lamamistoole ja päevavarje, õhtul mereande ja head külma Hispaania õlut.
Tee pikki jalutuskäike, uju või liitu mõne rannavollet mängiva seltskonnaga.

Formentera

Selle ranna nimi tähendab tõlkes Sinist laguuni ja see ongi nii sinine, et tundub mõnevõrra ebareaalne. Ehkki rand näib maailmast ära lõigatud ja väga vaikne, on seal olemas siiski kõik vajalik alaustades riietuskabiinidest ja duššidest ning lõpetades mõnusa rannakohvikuga.

türgi

Kitsas valge liivariba kaardub ümber sinise-sinise vee. Vaated on imelised, ükskõik kuhu oma rannalina maha laotad. Nissi Bay Beach Bar on aga koht, kuhu õhtul minna kuulama parimadi DJ-sid ja jooma parimaid kokteile.

Küpros

Väsinud Ibiza pidudest ja tahaks puhata? Kui nii, siis mine sellesse randa! Juba asukoht on selline, et tunned uut energiat endasse tulvamas.

Ibiza

See ei ole rand, kus tahaksite vette hüpata. Aga kas olete midagi nii kaunist kunagi näinud?

Vik, Island

Valge liivariba, mis on leidnud endale koha puhta sinise vee vahel, taustaks sügavroheline mets. Kui päevitamine ära tüütab, siis minge surfikooli või rentige snorgeldamisvarustus.
Zlatni Rat, Brač, Horvaatia

Isegi hooaja väliselt on see kaunis rand külastamist väärt!

Scala dei Turchi, Sitsiilia, Itaalia

See kuulub tegelikult kogu maailma, mitte vaid Euroopa kaunimate randade hulka. Kaugus Itaalia rannikust tähendab, et puhkajaid jõuab sinna suhteliselt vähe - kuid need, kes selle teekonna ette võtavad, ei ole sekunditki kahetsema pidanud.

Kaunis ka maa peal, on veealune maailm veel ilusam, tõeline snorgeldamisparadiis.

Lampedusa