See simulatsioonivideo näitab, et aevastus lennukis vallandab pisikutepilve, mis levib kiiresti ringleva õhuga laiali.

Video näitab gripipisikuga reisijat, kes istub lennuki keskel ja aevastab. Salongi ventilaatorid panevad õhu kiiresti ringlema, nii et pisikutepilv levib järjekindlalt igas suunas.

Nakatav on see siiski vaid vahetult aevastaja läheduses, ehkki viirus võib õhuga kanduda üle kogu lennuki.

Samas ei maksa karta, et sama nakkusohtlikult levib lennukis ka ebola. See raske nakkushaigus levib vaid otseses kokkupuutes haigestunud inimese kehavedelikega. Õhu kaudu levib aga gripiviirus, mis on tunduvalt nakkavam. Lennukid on üsna ideaalne keskkond gripiviiruse levikuks, usuvad arstid ja see on ka katseliselt kindlaks tehtud. Nimelt puhutakse lennukisalongi pidevalt õhku reisijate peade kohalt ja võetakse tagasi jalgade juures olevate väljavooludüüside kaudu. Õhk puhastatakse, kuid viirusepisikud võivad enne salongis piisavalt ringi liikuda ja leida tee teiste reisijate nakatamiseks. Seda, kuidas viirusepisikud täpselt levivad, loodetakse kasutada lennukite ventilatsioonisüsteemi täiustamiseks, et õhk vahetuks veel enne, kui teised reisijad selle koos viirusepisikutega sisse hingavad.

Nagu videost näha, võib üks gripihaige nakatada ligi kümme lähimat kaasreisijat. Kõik nad viivad pisiku üle maailma erinevatesse linnadesse laiali. Just sellepärast võib mõnikord näha ka üliettevaatlikke reisijaid, kes kannavad ilma näiva põhjuseta näomaski - ikka selleks, et võimalikku viirust mitte sisse hingata.

Viiruse leviku simulatsiooni koostas ANSYS, mis ongi spetsialiseerunud erinevate protsesside visualiseerimisele "päris" elutingimustes. ANSYSilt telliti simulatsioon, et näha, kuidas gripiviirus levib rõhu all olevas lennukikabiinis ja mida võiks ette võtta, et selle levik oleks võimalikult vähene.