ESTRAVELLER: Silja Luide: "Minust sai kruiisifänn!


ESTRAVELLER: Silja Luide: "Minust sai kruiisifänn!
Silja LuideKaupo Kikkas

Toiduajakirjanik Silja Luide käis kümnepäevasel Vahemere kruiisil ja tõdes eneselegi ootamatult, et Silversea laeva pardal võib igaühest saada kruiisifänn.

Kruiisist kui mugavast reisiviisist räägitakse Eestis üha enam. Ja on ka põhjust. Maailmas tegutseb üle poolesaja kruiisifirma, kelle sajad eri suurus- ja mugavusastmes laevad sõidutavad puhkajaid tuhandetesse sadamalinadesse üle ilma. Kruiisireisijate arvuks prognoositakse tänavu rekordiliselt 25 miljonit.

Silversea Cruises on kruiisifirmade hulgas üks luksuslikumaid, paistes silma väga hea hinna ja kvaliteedi suhte poolest. 1994. aastal tegevust alustanud Itaalia pereettevõte tuli esimesena turule kõik hinnas kruiisidega, millele lisandusid 2008. aastal luksusekspeditsioonid seikluslikuma hingega reisihuvilistele. Silversea laevad meenutavad pigem viietärnilist butiikhotelli – ruumikates rõduga sviitides on voodi kõrval padjamenüü ja vannitoas Bvlgari tooted.

Oma kruiisipere

Estraveli abil oktoobris Silversea Vahemere kruiisile sõitnud toiduajakirjanik Silja Luide ei osanud esialgu õieti midagi oodata – esimest korda kruiisil, esimest korda üksinda reisil.

Seotud lood:

Kodus tagasi, saab elamused kokku võtta üheselt: „Hullult meeldis! Ma ei oleks eales arvanud, et minust võiks saada kruiisifänn!”

Kümnepäevane Vahemere kruiis algas ja lõppes Kreekas Ateena külje all Pireause sadamas. Reisi vältel külastati Kreetat, seejärel Türgis Antalyat ja Alanyat, Küprosel Limassoli, Iisraeli sadamalinnu Haifat ja Ashdodi ning kirsina tordil imekaunist Kreeka saart Santorinit. Neist paikadest oli ta varem käinud vaid Küprose pealinnas. Suurima elamuse jättis aga hoopis kruiisi algus- ja lõpp-punkt Ateena oma rikkaliku ajaloo ja kultuuripärandi ning imehea köögiga.

Kruiisi esimene peatus Kreeta idapoolseimas sadamalinnas Agios Nikolaoses, kus on imeilusad vaated nii otse kesklinna ja promenaadi ääres asuvale jahisadamale kui ka maalilisele järvele ja selle ääres asuvatele kohvikutele. Foto: Silja Luide

296 reisijat mahutava Silver Cloudi pardal oli sel hilissügisesel kruiisil 150 reisijat (kelle päralt oli 222 meeskonnaliiget). Pole siis ime, et esimesel õhtul korraldatud soolokruiisijate kokteilipeole saabus ei rohkem ega vähem kui kuus osalist. Ülejäänud seltskond reisis kaaslasega.

Loe veel

Sõbralikkusega paistsid silma nii laevameeskond kui ka kaasreisijad. Üsna pea sai Silja endale kruiisipere, kellega ollakse ühenduses ka pärast reisi. Kirjusse seltskonda kuuluvad ameeriklannast edukat pruutkleidiäri ajav Judy, terava huumorimeelega ja ülielegantne austraallane Bryan ning oma töö tõttu kruiisil viibinud itaallased Vincenzo ja Mario. Itaallastest esimene on raamatupidaja Silversea peakontoris Monacos, teine aga laevaarhitekt, kes aitab Silver Cloudi ümber kujundada ekspeditsioonilaevaks.

Silja Luide

Hea elu garantii

Mis on kruiisireisi ja meritsi maadeavastamise peamine eelis? „Muresid ei ole,” teatab Silja kiiresti. „Isegi kui peatud heades hotellides, tuleb vaadata, kuidas sa ühest punkti teise jõuad. Kruiisil aga mõistad, kui mõnus on omada terve reisi jooksul üht staapi, ilma et peaksid asju kokku-lahti pakkima. Sinu kasutuses on sviit garderoobi, vannitoa ja rõduga, asjad on oma käe järgi sätitud. Ja muidugi hea toit ja jook – ka 24/7 toateenindus tähendab korralikku, restoranis valmistatud toitu ning hoolikalt valitud veine. Täiuslik! Ja kui peakski olema halb päev, tead sa, et külmikus on šampanja ja kui selle ära jood, täiendab ülemteener su varusid.”

Kruiisilaev Silver Cloud enne teele minekut Pireause sadamas Ateenas. Fotod: Silja Luide

Kui Silja mainis, et asju pakkima ei pea, vastab see sõna sõnalt tõele – see on üks butler’i ehk ülemteenri ülesannetest. Sabakuue ja valgete kinnastega noormehe hoole all oli iga päev 12 kajutit. „On tunda, et Silversea personali on kõvasti koolitatud – teenindus on tähelepanelik ja isiklik, teatakse nii su nime kui ka kohvieelistusi.”

Muinasjutuline Santorini saar. Foto: Silja Luide
Šampanja ja päikeseloojang – just täpselt nii hea ongi elu 24/7 merevaatega luksulikus sviidis Silversea laeval. Foto: Silja Luide

Laevas viibides tekib peagi oma rutiin. „Jood kohvi, vaatad päikesetõusu, unistad …, kui sa pole just parajasti Iisraeli tööstuslinna sadamas,” naerab Silja. Tema päev algas enne kukke ja koitu. Pärast hommikukohvi ja päikesetõusu nautimist oli aeg suunduda jõusaali. „Ka 30 minutit stepperil annab päevaks hea toonuse, eriti kui oled eelmisel päeval söönud viiekäigulise õhtusöögi!” kinnitab Silja. Nõustume!

Päikesetõus merel on sõltuvust tekitav vaatepilt. Pole midagi mõnusamat, kui nautida tuppa toodud kanget hommikukohvi koos tõusva päikesega. Tõeline luksus! Foto: Silja Luide

Järgnes hommikusöök, paar tundi tööd, lõuna laevas ja linnatuur. Et Silversea laevad on sobivalt väikeste mõõtudega, saavad need võimalusel lausa „treppi sõita”. Randudes tuleb igas riigis laevale selle esindaja, kes jagab kaarte ja soovitusi neile, kel huvi omal käel ja omas tempos ringi vaadata. Kes tahab, saab osta koha ekskursioonile, mida on igale maitsele sobiva pikkuse ja programmiga. „Kui mujal saab mugavalt omal käel ringi käia, siis Iisraelis soovitan ma sadamalinnades jalutamise asemel võtta organiseeritud külastuse Petlemma, Jeruusalemma, Naatsareti, Tel Avivi või Surnumere äärde,” pakub Silja välja. Et vaadata on Iisraelis tõesti palju, peatus Silver Cloud seal kolm päeva.

Hommikusöögimenüü ootab koos kvaliteetsete šokolaadidega igal õhtul voodi peal. Oma tellimus tuleb sisse anda enne kella kahte öösel. Foto: Silja Luide
Pastaroog, mis valmib otse sööja silme all. Silvrsea kruiisilt pikalt bufeevalikus hangunud makarone ei leia. Foto: Silja Luide

Kui päevaplaani mahtus vahel ka päevitamine basseini ääres (samal ajal Lonely Planeti reisijuhist järgmise sihtkoha kohta lugedes), viiekilomeetrine jooksuring laevatekil, toidukoolitus või üldhariv loeng, oli Silja kruiisipere õhtune programm alati ühtviisi naudisklev. See algas klaasikese šampanjaga, millele järgnes õhtusöök ja Silver Cloudi meelelahutusprogramm. „Olin ehk alguses pisut skeptiline, aga iga õhtu oli elamus. Kõik show’d olid väga hea lavalise liikumise ja muusikaliste seadetega ning üliandekate esinejatega, kellest ühe hääleulatus sama suur kui Pavarottil. Ka ooperiarmastajatest itaallased olid vaimustuses,” kirjeldab Silja.

Kella viie tee. Tavalisel päeval tuuakse lauda mitmetasandilised vaagnad valikuga, tormise ilmaga saad oma koogivaliku ise taldrikule seada. Foto: Silja Luide

Gurmaani päevakava

Vahemere piirkonnale omaselt suhtutakse ka laeval toiduvalmistamisse ja söömaaegadesse väga suure armastuse ja kirega. Itaalia juurtele kohaselt on Silversea restoranid Itaalia mõjutustega.

Silja räägib elavalt hommikusöögibufee küpsetest puuviljadest, lõunaks valmistatud värskest pastast ning laeva basseinitekil asuvast baarist, mis muutub õhtuti grillrestoraniks, kus ta sai ise laavakividel meelepärast veiseliha ja krevette küpsetada.

Lillede, marmori ja purskkaevudega Baha'i aiad Iisraeli suurimas sadamalinnas Haifas, vaadatuna ülevalt Carmeli mäe otsast. Riigi põhjaosas asuv Haifa on suuruselt kolmas linn Iisraelis ja see on hea lähtekoht ekskursioonideks erinevatesse ajaloolistesse Foto: Silja Luide
Halloweeni tähistatakse ka Silversea laeva restoranis. Ükski tähtpäev ei jää tähelepanuta. Foto: erakogu

Enamasti einestas ta oma kruiisiperega aga restoranis La Terrazza, kus võeti igal õhtul ette 5–6 rooga. Kui väga palju saia kõrvale ei söö, on portsud jõukohased, vihjab õbluke Silja meile selgituseks.

Viimasel õhtul juhtus midagi sellist, mida ta kunagi varem teinud ei ole – tellis enne pearoa saabumist veel kord sama pasta. „Need spinatiravioolid trühvlikastmes olid lihtsalt to die for!” õhkab Silja veel nädalaid hiljemgi.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 9.0px Omnes} p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 9.0px Omnes} Türgis saab värskelt pressitud apelsini- ja granaatõunamahla igal sammul. p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 9.0px Omnes} Foto: Silja Luide

Eriti tahab Silja Luide esile tuua Silver Cloudi väga hoolikalt koostatud joogivalikut. Iga päev valivad sommeljeed toidu juurde sobivad veinid, aga korgivad alati hea meelega lahti ka külaliste erisoovid.

Elamusi ja inimesi kogunes reisi peale omajagu: „Kui ma reisi lõpus esimestel päevadel kirja pandud märkmeid vaatasin, olid põhifaktid küll meeles, kuid enamik mõtteid kõlas täiesti uuena!”

Silver Cloudi kapten Michele Macarone Palmieri ja Silja Luide Küprosel Limassoli sadamas. Foto: erakogu

Kümnepäevane kruiis möödus Silja sõnul liigagi kähku. „Viimasel õhtul olime õnnetud, et meie reis saabki kohe läbi. Hämmastav, kui väga kiindud sa lühikese ajaga nii nendesse inimestesse kui ka sellesse laeva!” jutustab Silja. „Kui uuesti kruiisile läheksin, otsustaksin ma kindlasti Silversea kasuks. Pealegi alustab 2017. aasta kevadel seilamist Silversea uus ja ülivinge lipulaev Silver Muse.”