Tänu HelpX kommuunile kolin järgmiseks elama Elayne’i juurde. HelpX – see on veebileht, mis ühendab vabatahtliku töö otsijaid ja pakkujaid. Selline töötamine on omamoodi reisimisvorm, sest töö on üldjuhul lühiajaline, ei vaja erialast väljaõpet ja on tasustamata. Vastuteenena saab töötaja tasuta elamispinna ja söögi.

Elayne vajab abikäsi, et edendada majaehitust ja peenramaad, ja viimase osas saangi mina anda oma panuse. Sellega on Elayne harjunud, et majas elab ajutiselt veel keegi. Majapidamine asub Savusavu linnast mõned kilomeetrid eemal, autoteest mõnesaja meetri kaugusel džunglis. See maja ja maa on kogu tema maine vara. Maja on alles ehitusjärgus ja hoovis on lõunamaale tüüpiline kaos.

Maja ise on kahekordne kanajalgadel hubane troopikakodu. Avatud esimene korrus on praktiline: nii oled kaitstud üleujutuste, suurte troopiliste vihmasadude, putukarünnakute ja roomajate sissetungide eest. Lisaks jahutab maja alt vabalt läbi puhuv tuul nagu looduslik kliimaseade. Sedasi on olemas ka sobiv varjualune välitöödeks. Siin siblivad vabalt ringi kanad, kes troopikas iial toidupuuduse käes ei kannata, pesakastiks on nad valinud omale vana katkise mikrolaineahju. Ühtlasi on siin töökoda väiksemateks puutööprojektideks.

Hoovis on keskseks tegelaseks hiiglaslik avokaadopuu, mis on tõeliselt suur! Käänulised oksad on küpsete avokaadode all lookas. Mahakukkunud rammus maius meelitab ligi herilasi, linde ja nahkhiiri. Just nagu sügisene õunauputus eestimaises puuviljaaias.

Peenrana on istutatud ananassid. Esimest korda näen nii lähedalt erinevas kasvuetapis ananassitaimekesi, mis kasvavad nagu kapsad: maapinnal lillenupuna tugeva varre otsas, kaitsvate teravate lehtede embuses. Mul oli lapsepõlves nõukaaegse disainiga tekikott, mille troopikataimede seas oli palmipuu, mille otsas kasvasid ananassid. Selle mälestusega saigi mulle mällu söövitatud valeteadmine, et ananassid kasvavad puu otsas. Säh sulle, tekstiilidisainer, kes sa lastele valeillusioone lõid.

Eemal kasvavad baklažaanipuud. Gravitatsiooni eirates ripuvad need ümarad viljad väädilise põõsa peenikeste varte otsast nagu tomatid, ometi laiutavad nad ilma igasuguste toetustokkideta. Baklažaaniõied on imeilusad, suured nagu kõrvitsaõied, aga sirelilillad, mannavahuroosad ja piimvalged. Näib uskumatu, kuidas peenikesed varred nii suurt koormat kanda jaksavad. Peale selle kasvatab Elayne siin veel ingverit, vasaabiat, erinevaid kohalikke juurvilju ja koduste maitsete meenutuseks maasikaid.

Oma abikäe saangi ulatada põhiliselt kanaaia ehitamisel ja avokaadouputusega võitlemisel. Ja millised viljad! See kümneid aastaid vana avkokaadopuu on tugev ja viljad beebipeasuurused. Tumepunase krobelise koore all peidab ennast kollane siidine viljaliha. Head isu! Ja head fantaasiamängu uute retseptide väljamõtlemisel!