Paljud hotellid ja meelelahutusasutused on olude sunnil pidanud pillid kokku pakkima. Mis hakkab saama lennufirmadest ja üleüldiselt piletihindadest, pole kellelegi teada. Rääkimata uutest võimalikest piirangutest. Seega on suuresti ainus asi, mis on meie endi kontrolli all ja juhitav, kuidas me kõigele sellele oma peas reageerime. Millises reisijatüübis tunned ära ennast, millises oma tuttavaid?

Ajaloohuvilistele on aeg rohkemaks eeltööks küll sülle kukkunud. Foto: Madle Timm


  1. Sa olid juba enne päris põhjalik eeltöötegija. Teadsid mitte ainult seda, milliseid kooke võõral maal süüakse, vaid millise kreemiga süüakse neid hommikul ja millisega õhtul. Uurisid, millised on kombed (noh, et ise piinlikku või kohalikke solvavasse olukorda ei satuks), kindlasti midagi ajaloost. Rahvuslind ja vapp? Sinu peale võis loota. Pole mõeldavgi, et koroona sinu tervislikku uudishimu kuidagi tagasi oleks tõmmanud. Vastupidi — kodus olemist kasutad muuhulgas selleks, et rahuldada oma süvenevat teadmisjanu. Võtad asju kohe päris rahulikult ja mõnuga. Niisiis oled hetkel, mil reisimine taas võimalikuks osutub, paremini ette valmistatud kui enne.

  1. Sinu seest leiab ikka karjuvat ebaõiglustunnet. Seda ei saa pahaks panna — raha oli kogutud, higi ja verd valatud, teenitud puhkus terendas silme ees. Ja nüüd korraga — mida pole, seda pole! Nii kui piirid taas lahti lähevad, oled esimeste seas, kes oma ärajäänud puhkuse poole tormab. Kokteilid tahavad joomist, rannaliiv tahab pikutamist. Ja tegelikult tunned, et vajad nüüd lausa kahekordset puhkust — nii tööst kui kodust. Keegi ei tohi enam sinu ja puhkuse vahele tulla!

  1. Ühes kohas püsimine on sind tegelikult pannud mõtlema, et „on siis seda reisi nii kaugele üldse vaja või?”. Kulutasid turismireisi jaoks kõrvalepandud raha karantiinis olles nagunii hoopis raamatutele või aia- ja remonditarvetele. Tehtud saavad nii mõnedki tööd ja tegemised, mis panevad sind oma keskkonnas eriti mõnusalt tundma. Niisiis mõtledki vaikselt sisimas, et… tegelikult võiks ilusaid kohti avastada rohkem hoopis Eestimaal. Paar matkarada on juba läbigi tehtud ja see on sulle ainult sütitavalt mõjunud. Jah, las teised tormavad pealegi üle piiride. Mul on siingi hea, kiiret pole kuhugi.

  1. Oled oma elus jõudnud juba nii mõneski riigis käia ja uudistada, kohalikega sõprust sobitada ja mõnega neist oled siiani kontaktis. Kui enne kriisi oli sul tagataskus veel pilet metsikule palmisaarele — sest seal pole sa veel käinud —, siis nüüd oled hakanud mõtlema veidi teisiti. Jah, uued kohad on põnevad, aga tegelikult tahaks ju väga sõpru ka näha. Eriti pärast pikka isolatsiooni. Ja ega nende koduriikideski ju toona kaugeltki mitte kõike avastatud saanud. Niisiis polegi pikka kaalumist ja otsustad sõprade kasuks. Las need vaatamisväärsused praegu jäävad.

  1. Sinule on pikk reisikeeld ja isolatsioon mõjunud kas eriti rängalt või vastupidi — eriti turgutavalt. Perspektiivi küsimus. Oled harjunud oma kaugtööga ja avastad rõõmuga, et saad tegelikult asjad ilusasti aetud, kui internet olemas. Nüüd kaob vabandus, et reisida ei saa, sest tööl on vaja käia, kuhugi kaugele, kaugele ära. Sinust saab diginomaad. Rändad maailmas ringi, teed tööd ja naudid reisilusti.


Rand ja võrkkiik — oodake veel natuke. Foto: Madle Timm

Lugesid just Hulkurplika päevikute 86. osa.

Madle Timm on 26-aastane eestlanna, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel