Jeemeni järel on ebaturvalisteks riikideks Liibüa, Iraak, Bahrain, Iraan, Süüria, Saudi Araabia, Liibanon, Alžeeria, Egiptus, Tuneesia ja Iisrael, vahendab EUobserver.

Järgnevad riigid, kus vaid mõned piirkonnad või mis eeldavad rohkemat ettevaatlikkust, ehk Maroko, Kuveit, Jordaania, Katar, Omaan ning AÜE on kõige turvalisem.

Reedel täitusid Jeemeni tänavad kümnete tuhandete inimestega, kes nõudsid president Ali Abdullah Salehi tagasiastumist. Viimaste nädalate jooksul on surma saanud üle 100 inimese ning Suurbritannia ja Prantsusmaa on soovitanud turistidel kohaselt riigist lahkuda.

Reedel olid uued protestid Süürias ning Damaskuses tulistati surnuks kolm inimest, mis tõstis hukkunute arvu üle 60.

Analüütikute sõnul on revolutsiooni tõenäosus suurem Jeemenis kui Süürias ning rõhutavad erinevate rühmituste poolt põhjustatud ohte turistidele.

Tabelis on Bahrain, Liibanon ning Saudi Araabia üllatavalt kõrgetel kohtadel, arvestades julgeolekujõudude töö efektiivsust.

Bahrainis on palju võõraid vägesid Saudi Araabiast ja Katarist, mis suruvad rahutusi maha ja keegi ei tea, kuhu see viib, ütles Euroopa Nõukogu välissuhete mõttekoha Lähis-Ida analüütik Daniel Korski.

Konsulaaresinduste ohutusega tegelev Euroopa ametnik rääkis, et Saudi Araabias on suur terrorirünnakute oht.

"Seal on ka risk, et kui sa teed midagi, mis oleks kodus täiesti normaalne, näiteks pildistamine, võid sa sattuda suurde jamasse ametivõimudega," rääkis ta.

Korski ütles, et reisihoiatused ei asenda revolutsioonide ennustamisel poliitilisi analüüse, sest nad toetuvad mitmetele asjadele, näiteks inimeste emotsioonidele, seaduskuulekusele, päevakajalistele teemadele ning vanadele konfliktidele.

Korski käis just möödunud nädalal reisil Liibüas ning Egiptuses ja ütles, et reisihoiatused pole alati päevakohased.

"Ma ei läheks Liibüasse turistina, kuid konfliktipiirkondadest eemal on küllalt turvaline. Ja ma soovitaksin praegu kõikidele puhkust Kairos," ütles ta.

Üks julgeolekutöötaja ütles, et on reisijaid, kes pigem lendavad konfliktipiirkondadesse selmet neid vältida.

"See on nagu kullapalavik. Nad arvavad, et riskantsel ajal on tõesti võimalik äri teha, et kõik on võimalik, sest inimesed on rahanäljas. Justnagu hiinlased, nad lähevad siis, kui olukord on ebastabiilne," ütles ta.