Reisijuht.ee uuris Novatours OÜ tegevjuhilt ja juhatuse liikmelt Andree Uustalilt, millised on nende plaanid Egiptuse-reisidega. Novatours avas ühe esimese reisikorraldajana 2014.-2015. aasta talvehooaja reiside müügi 12. mail sel aastal. Praeguseks on müüdud ligi kümnendik talvehooaja reisidest.

"Pingutasime tublisti, et avada talvepakettide müük taas kuu aega varem kui mullu," ütles Andree Uustal, "just reisijate enda aktiivne huvi varajaste tellimuste vastu paneb meid hoogsalt tegutsema."

Novatoursil oli Egiptuse reiside müügi valmidus olemas juba 12. maist, kuid aktiivselt plaanitakse avada Hurghada ja Sharm el Shekihi talvehooaja reisipakettide müük tõenäoliselt kohe peale Jaanipäeva.

Mais oli Eesti Välisministeeriumi ohuhoiatus tasemel, mis soovitas vältida igasugust reisimist Egiptusesse, sealhulgas turismikuurortidesse. Sellepärast kohe talvereiside hooaja alguses Egiptust veel pakutavate sihtkohtade hulgas polnud. Praegu seisab välisministeeriumi kodulehel teade Egiptuse kohta: "Vältige võimalusel reisimist, eriti teatud piirkondi". See on üks tase leebem, kui oli veel mõned päevad tagasi.

Presidendivalimiste järgne aeg Egiptuses ei toonud õnneks kaasa laiaulatuslikke poliitilisi rahutusi, lisab Novatoursi esindaja, miks talvehooaja osas nüüd optimistlikumad ollakse. Ka tühistas välisministeerium eile senise ohuhoiatuse Egiptuse turismikuurortidesse reisimise kohta. Ohuhoiatus langes ühe taseme võrra ehk märtsi lõpuni püsinud ohutasemeni.

Ministeeriumi hinnangul tuleb jätkuvalt vältida Siinai poolsaare põhjaosa ja Egiptuse-Liibüa piiriäärsete alade külastamist.

Eesti üks suurim reisifirma Estravel ise Egiptuse reise ei korralda, kuid vahendab reisikorraldajate pakettreise. Tänase info kohaselt plaanivad mitu Eesti reisikorraldajat Egiptuse reisid taastada ja Estravel plaanib ilmselt hakata neid ka vahendama, sest Egiptuses on olukord Estraveli turundus- ja kommunikatsioonidirektori Janika Ritsoni sõnul mõnevõrra rahunenud.

"Eesti klientide seas on nõudlus Egiptuse järele suur," lisas Ritson, "sest Siinai pakub parimat hinna-kliima-kauguse suhet. Kindlasti jälgime hoolega nii välisministeeriumi soovitusi kui kohapealt laekuvat infot ja oleme valmis vajadusel reageerima, sest klientide turvalisus on kõige olulisem."

Estravel soovitab klientidel järgmiseks talveks reisi ostes arvestada, et reisitõrke risk on Egiptuses kõrgem kui mõnes muus turismipiirkonnas. Võimalusel soovitab Estravel lisaks osta reisikindlustuse, mis võimaldab reisi ärajätmist omal soovil sõltumata põhjustest. Sellist kindlustust pakub Eestis näiteks Seesam ja see tuleb vormistada kas kohe reisi ostmisel või hiljemalt kolme päeva jooksul. Samuti tuleb endiselt vältida reisimist Põhja-Siinaile ning Iisraeli ja Liibüaga piirnevatele aladele, ka pealinnas Kairos on jätkuvalt kõrge terrorismioht.

Üleeile teatas ka reisiettevõte GoAdventure, et alustab reiside müüki Egiptusesse, kuna tugineb otsuses Egiptuse turismiametilt saadud infole ning mitmete välisriikide otsusele Egiptusesse reisimise kohta hoiatust mitte anda.