Loomulikult on hotelli juhatataja sellisel hetkel ülimalt hõivatud oma klientide abistamisega, kuid saime siiski mõne sõna telefoni teel vahetada. Tais on praegu õhtu ja torm jõuab kohale hommikul kell 8 (meie aja järgi kell 3 hommikul). Torm möllab eeldatavasti umbes ööpäeva. Praegu on tuule kiirus juba 76 kilomeetrit tunnis ehk 21 meetrit sekundis. Homme hommikuks lubab tuult alates 80 kilomeetrit tunnis, hiljem juba kuni 200 kilomeetrit tunnis ehk 55,6 meetrit sekundis. Kõik ettevaatusabinõud on võetud tarvitusele.

Tormi teekonda saad jälgida SIIT.

Olukorda saarel kirjeldab Noel Aasa:

Olukord saarel on ärev, turistid üritavad saarelt minema saada, sest homsest on lennujaam suletud. Kõik tänased lennud on täis topitud, üritame nii palju turiste kui vähegi võimalik saarelt ära saata. Kõrval asuvalt Koh Phanganilt on ka juba palju inimesi evakueeritud.

Torm on veidi suunda muutnud, aga saba riivab siiski tugevalt Koh Samuid ja Koh Phanganit. Sellist tormi pole Tai näinud aastast 1962. Toona hukkus üle 1000 inimese. Õnneks on seekord ettevaatusabinõud põhjalikumad ja ka majad on tugevamad. Toona olid majad kanajalgadel, nüüd on betoonvundamendiga.

Meie kuurordi rand on alates täna hommikust suletud. Juba eile oli meil rannas punane lipp, kuna lained olid kõrged, kuid õnnetuseks siiski üks inimene uppus eile, meil ei õnnestunud teda päästa.

Oleme alates homsest keelanud inimestel villadest väljamineku, kardinad tuleb panna ette — see on ettevaatusabinõu juhuks, kui aken peaks purunema, siis ei lenda killud tuppa. Akende läheduses viibida pole samuti lubatud. Oleme avanud ka hädaabikeskused.

Randa oleme paigutanud liivakotid, et veidigi takistada lainete hävitustööd. Aga kui tulevad tõeti 5-8 meetrised lained, nagu on ennustatud, siis need muidugi väga palju ei aita.

Kõige tugevamalt saabki kannatada saare põhjaosa, kus asub ka meie hotell, saare lõunaosa vähem.

Liivakotid paigutatakse laineid püüdma. Foto: Noel Aasa

Aknad teibitakse tormikaitseks. Foto: Noel Aasa.

Vaata videot olukorrast saare põhjaosas mõni tund tagasi (nüüdseks on tuul kõvasti tõusnud):