Seoses uue šokolaaditahvlite sarja Karl Fazer Travel turuletoomisega viis Fazer Eesti hiljuti läbi uuringu, et välja selgitada, millised on Eesti elanike reisieelistused. Vaatamata sellele, et Eestimaalased unistavad eksootilistest sihtkohtadest, leiab enamus optimaalse reisielamuse Vahemeremaadest, selgub värskest uuringust.

Uuringu raames paluti vastajatel kirja panna senised lemmiksihtkohad ja välja tuua unistuste riigid, kuhu pole veel jõutud reisida. Tervelt 86% vastanuist ütles, et nende põhilised reisisihtkohad asuvad Euroopas, seejuures populaarseimad sihtriigid on Hispaania ja Itaalia, millele järgnevad Horvaatia ja Kreeka.

Fazer Eesti maiustuste kategooria juht Triin Aasma leiab, et Euroopal on, mida reisijatele pakkuda. “Euroopas on palju huvitava ajaloo ja võimsa kultuuripärandiga riike ning mul on väga hea meel tõdeda, et Eesti inimesed valivad oma reiside sihtkohtadeks maid, kus lisaks kuldsetele liivarandadele on palju muudki uurida ja vaadata,” ütles Aasma.

Hoolimata sellest, et enamus Eesti elanikke Euroopast kaugemale üldjuhul ei reisi, asuvad nende unistuste sihtriigid siiski pikkade lennutundide kaugusel. Populaarseimaid unistuste sihtkohti leidub nimelt mitmest teisest maailmajaost. Ülekaalukalt olid tabeli eesotsas näiteks Ameerika Ühendriigid, jätkuvalt meelitav Austraalia, aga ka eksootilised Tai ja Jaapan.

“Erinevate kultuuride tundmaõppimine on väga rikastav protsess, aga ka hea viis tuua argiellu vaheldust ja värve,” sõnas Aasma. “Vahemere-äärsed riigid pakuvad meile taskukohase hinna eest suurepärast kliimat, imelisi maitseelamusi ja meeldejäävaid hetki, kuid unistused on meist siiski suuremad ja kauged avastamata maad on inimkonda alati oma salapäraga meelitanud,” lisas ta.

Seda kinnitas ka uuringu punkt, milles vastajatel paluti kirja panna, mis paneb neid iga teatud aja tagant kohvreid pakkima ja riigipiiri ületama. Pea kaks kolmandikku vastanuist tõi oma esmase ootusena reisi suhtes välja just nimelt tutvumist sihtkohaga, mida ta varem külastanud ei ole. Seejuures eestlased osutusid suuremateks maadeavastajateks kui mitte-eestlased. Koguni 68% uuringus osalenud eestlastest nimetas uute riikide külastamist oma reiside esmaseks eesmärgiks. Mitte-eestlaste seas oli sama näitaja 45%.

Lisaks ilmnes uuringust, et päike, meri ja soe temperatuur, aga ka kuulsad vaatamisväärsused ja põnevad muuseumid on kutsuvamad mitte-eestlaste jaoks. Need reisiootused olid vastavalt 69%-l ja 59%-l uuringus osalenud mitte-eestlastel, samal ajal kui eestlaste seas olid samad näitajad vastavalt 54% ja 49%.