TUNNETA

Maailma mastaabis kaks suurimat mitmekesisuse areaali, nagu neid nimetab Valdur Mikita, on Eestis. Üks on pärandkooslused looduses ja teine pärimus kultuuris. Tõepoolest, siin asuvad maailma kõige liigirikkamad puisniidud, kus ühe ruutmeetri rekordiks on loetud 76 liiki (Laelatus Virtsu lähedal). Ning maailma suurimaid folkloorikogusid asub Tartus Eesti Rahvaluule Arhiivis, mille varaaitadesse saad täna piiluda põneva loengu vormis.

Jälgi Eestis sõites erilisi puid! Vaatamata eestlaste leigele suhtumisele religiooni ajalehe EUobserver uuringu põhjal, selgus samas, et 69% eestlastest usub puudel hinge olevat. Lisaks iidsetele hiitele leidub erilisi puid üle Eesti:

  • kõrgeim mänd maailmas, rohkem kui 200aastane ja 46,6 meetrit kõrge puu Põlvamaal Veriora vallas.
  • jämedaim pärn Eestis, 600aastane Sipa ohvripärn Rapla kandis, millel usutakse olevat armastusega seotud maagilisi võimeid.
  • suurim tamm Eestis, 700aastane Urvaste vallas kasvav Tamme-Lauri tamm, mida kujutati ka taasiseseisvunud Eesti 10kroonisel rahatähel ja milles usuti elavat tulejumal Lauritsat.
  • silmapaistva õõnega Tülivere tamm Kuusalu lähedal, kus tülli läinud paar pidi uskumuse järgi veetma ühe öö, et lepitust leida.
  • vanim kadakas Eestis, u 300 aastane puu Kernu vallas, nüüdseks paraku kuivanud, kuid veel uhke keerdus tüvega skulptuurina püsti.
  • ainus tamm maailmas keset jalgpallistaadionit, Euroopa aasta puu 2015 Saaremaal Orissaares.
Maailma liigirikkaim mets on 200aastane pärnamets Abruka saarel, kui arvestada seeneniidistikku.

SÖÖ JA JOO

Maailma vanim tänaseni kasvatatav ja aretatav rukkisort Sangaste, mille aretas Sangaste mõisnik krahv von Berg, võitis 1889. a Pariisi maailmanäitusel Grand Prix’. See saavutus on aluseks ka praegusele Sangaste Rukki Maja tegevusele.

Maailmakuulsaid Martini vermuteid ja Johnny Walkeri viskit valmistati 1930ndatel praegu Toompeal joogikultuuri muuseumi ja veinikeldrina tegutsevas Luscher & Matieseni veinitehases
Esimest korda ajaloos saad Eestis einestada maailma 1000 parima hulka kuuluvates restoranides: Alexander Pädastes ning Horisont, Tchaikovsky ja Noa Peakoka Saal Tallinnas.

MINE VAATAMA

Üks väheseid säilinud enne II maailmasõda valminud allveelaevu on Lembit, mida saab näha Lennusadamas.

Põhja-Euroopa kõige kõrgem väliterrass kõrgusel 175 m, kust ilusa ilmaga näeb ka Helsingit, asub Tallinnas 314 m kõrguses teletornis.

Parim teehöövlite kogu Baltimaades asub Põlvamaal Eesti Maantemuuseumis, kus saab näha ka täiesti töökorras saja aasta vanust masinat.

Kõige rohkem rõngasriste maailmas on Vormsi saarel Püha Olavi kalmistul, kus on üle 300 keldi ehk päikeseristi.

Põhja-Euroopa kunagi pikimat katusealust perrooni saad imetleda Haapsalus, kus see keisri rongi pikkuse järgi 216 m pikkuseks ehitatigi. Külasta ka Haapsalu raudteemuuseumi!

Maailma kolme vanima ikka veel töötava majaka hulka kuulub 1531. a valminud Kõpu tuletorn.

Maailma esimene modernne läätsteleskoop asub Tartu tähetornis.

PROOVI JÄRELE

Euroopa pikim jäätee mandril asuva Rohuküla ja Hiiumaal asuva Heltermaa vahel on 24–27 km. Teadaolevalt pikim Eestist alguse saanud jäätee oli 1323. a Saaremaa ja Lübecki vahel.

Maailma ainus veealune vangla asub Paldiski lähedal Rummus, kus kaevandustegevuse lõpetamise järel täitus kaevandus kiiresti veega, mattes enda alla ka vangla hooned. Siniseks laguuniks kutsutav tehisjärv on nüüd populaarne ujumis- ja sukeldumispaik.

Euroopa suurim saunamaraton toimub veebruaris Otepääl. Üritust korraldatakse meeskondliku orienteerumise vormis ja võidab see võistkond, kes lühima ajaga kõik saunad, jääaugud ja tünnid üles leiab. Umbes poolsada saunalist käib läbi paarkümmend eri tüüpi sauna.

Kõige spaatihedam linn maailmas on tõenäoliselt Kuressaare, kus on üks spaakoht kümne elaniku kohta. Tee tõesti suurest hulgast teenustest oma valik!

Kõige rohkem meteoriidikraatreid pindalaühiku kohta maailmas on Eestis, kus neid on 400 korda rohkem kui meie planeedil keskmiselt. Kaali on tuntud, ent kui armastad sportlikku meelelahutust, kas oled võtnud ette sukeldumisretke Neugrundi kraatrisse?

HARI END

Baltimaade suurim ja vanim jazzifestival on Jazzkaar.

Rahvusvaheliselt ja temaatiliselt piiritlemata võistlusprogrammi, nii nagu Berliinis, Veneetsias või Cannes’is, on õigus pakkuda PÖFFil, millega see kuulub tippfestivalide hulka.

Põhja- ja Baltimaade suurim siseruumes toimuv festival ja muusikatööstuse konverents on Tallinn Music Week.

Maailma koduseimaid kirjandusfestivale HeadRead toob Tallinnasse maailmakirjanduse ning pakub luulelahinguid, kirjanduslikke jalutuskäike, kohvikuid ja filmiseansse; põnevust lisab, et kokku saavad taustalt erinevad ja karjääri eri etappides olevad kirjanikud.

Maailma ainus säilinud keskaegset surmatantsu kujutav lõuend ja Euroopa suurim kappaltar asuvad Niguliste kirikus, Kappaltari liigutatavate tiibade asetus sõltub nädalapäevadest ja kirikupühadest. Kõige pidulikumas asendis on näha ka vanim tänaseni säilinud Lübecki linnavaade.

Baltimaade suurim kunstimuuseum ja 2008 Euroopa aasta muuseumi tiitli võitnud Kumus esitleb Eesti kunsti ajaloo kõrval järjepidevalt ka põnevat nüüdiskunsti ja selle rahvusvaheliselt tunnustatud tippe.

Loe lähemalt ja vaata pilte Elustilisti portaalist!