Rännumeestel on üks hirm. Uues ja tundmatus kohas kardame lõpetada ainult turistidele mõeldud restoranis proovimas toitu, mida kohalikud ise ei valmista ega söö. Kohalike koju köögilaua taha sattuda pole aga juba mõnda aega enam üldse keeruline. Kõigil kodurestoranidel on juba mõnda aega üks nimi - Eataway. Seda nime kandev veebileht koondab võimalused saada osaliseks einest, või nagu mõni on öelnud, elu parimast õhtusöögipeost, ühinedes koduses miljöös nii kohalike kui ka teiste ränduritega ühise söögilaua taha.

See kõik algas 2015. aasta aprillis, kui Marta Bradshaw Krakovist hakkas iganädalaselt enda pool pakkuma kodutehtud Poola toitu. Selleks palus ta lihtsalt ränduritel talle meilile kirjutada, kui neil oli selle vastu huvi.
“Ma leidsin ennast võõrustamas külalisi Norrast, Maltalt, Ameerika Ühendriikidest ja Sansibarilt. Külalised ei lahkunud meie kodust mitte ainult täis kõhtudega vaid ka uute sõpradena. Tänases maailmas, kus me harva tervitame isegi oma naabreid, võib see anda uue tõuke sotsiaalsele integratsioonile ja ühtekuuluvustunde tugevnemisele.

Vähem kui aasta jooksul on Eataway liikunud lihtsatelt e-kirjadelt oma veebiplatvormile ning jõudnud Krakovist välja Varssavi, Wroclawi, Łódzi ja teistesse Poola linnadesse. Järgmised sammud on veel ambitsioonikamad. Peale Slovakkias ja Tšehhis alustamist veebruaris, liigutakse märtsis edasi Saksamaale, Ungarisse ja Eestisse. Aasta lõpuks on plaanis vallutada enamus riigid Kesk- ja Ida-Euroopas.

Marta abikaasa Mark on kindel, et ühiskond on valmis revolutsiooniks toidujagamisel: “Tehnoloogia abil me saame nüüd pakkuda uut võimalust einekorra leidmiseks. See on suurepärane, et me ei pea enam piirduma valikuga restoranis söömise ja kodus kokkamise vahel, aga võime ka einestada külalislahkete kokkade kodudes üle maailma ja saada selle käigus uusi sõpru.” Marta on otsekohesem: “Tegelikult on see päris lihtne. Toit liidab meid!”

Eataway pole ainus omataoline portaal. Üsna sarnane on hobikokki, kes oma kodus eineid pakuvad, koondav lehekülg eatwith.com.
Kodune õhtusöök